Bu yenilikler, Türkiye’deki yaklaşık 1,6 milyon mükellefi ilgilendirirken, ekonomik yönetim açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMLE VERGİ SÜREÇLERİ HAFİFLETİLİYOR

Mehmet Şimşek (1)

Bakan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlıkları sürdürülen yeni uygulamalarla ilgili yaptığı açıklamada, mükelleflere kolaylık sağlayacak bir dizi tebliğ taslağının kısa süre içinde kamuoyunun görüşüne açılacağını duyurdu. Şimşek, vergi mükelleflerinin yükümlülüklerini azaltmayı hedeflediklerini belirterek, bildirim süreçlerini dijital ortama taşıyacaklarını ve bu sayede bürokrasiyi önemli ölçüde azaltacaklarını ifade etti.

GİDER PUSULALARI VE E-DEFTER UYGULAMASI YAYGINLAŞIYOR

Mehmet Şimşek (2)

Yeni düzenlemeler kapsamında, gider pusulalarının elektronik ortama taşınması ve e-Defter uygulamasının genişletilmesi planlanıyor. Şimşek, e-Defter uygulamasının kapsamını genişleterek bilanço esasına göre defter tutan tüm mükelleflerin bu uygulamaya dahil edilmesinin öngörüldüğünü belirtti. Böylece, yaklaşık 1 milyon mükellef daha e-Defter sistemine geçiş yapacak ve bu süreçte önemli bürokratik kolaylıklar sağlanacak.

BA-BS BİLDİRİMLERİ TARİH OLUYOR

Mehmet Şimşek (3)

Şimşek, 2008 yılından bu yana uygulanmakta olan Ba-Bs bildirimlerinin kaldırılacağını açıkladı. Bu bildirimlerin kaldırılmasıyla, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için önemli bir yükümlülük ortadan kalkmış olacak. Şimşek, elektronik belge uygulamalarının artması ve kurumlar arası veri paylaşımının etkinleştirilmesi sayesinde bu bildirim formlarına artık ihtiyaç kalmadığını ifade etti.

E-BELGE KULLANIMI GENİŞLİYOR

Mehmet Şimşek (4)

Vergi mükellefleri tarafından düzenlenmesi gereken fatura, irsaliye, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin dijitalleşmesiyle önemli tasarruf sağlanacağını vurgulayan Şimşek, bu belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesinin hem zaman hem de maliyet açısından büyük avantajlar sunduğunu belirtti. Gider pusulasının da elektronik belge uygulamalarına dahil edilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Bakan, bu yeni düzenlemelerle dijitalleşmenin hız kazanacağını söyledi.

E-TEBLİGAT SİSTEMİYLE BÜYÜK TASARRUF SAĞLANACAK

Mehmet Şimşek (5)

Elektronik tebligat (e-Tebligat) uygulamasının yaygınlaştırılacağını açıklayan Şimşek, 2016 yılında başlatılan ve bugüne kadar 9,2 milyon kişi tarafından kullanılan bu sistemin posta masraflarından büyük tasarruf sağladığını belirtti. Şimşek, e-Tebligat Sistemi’nin kullanımını genişletmeyi hedeflediklerini ve yakın zamanda sıfır araç alan kişilerin de bu uygulamaya dahil edilmesinin planlandığını dile getirdi. Bu sayede, sadece posta masraflarından yaklaşık 9 milyar lira tasarruf sağlandığına dikkat çekti.

MALİ MÜŞAVİRLERE DİJİTAL YETKİ KOLAYLIĞI

Mehmet Şimşek (6)

Vergi mükelleflerinin işlemlerini daha kolay bir şekilde yürütebilmeleri için mali müşavirlere dijital yetki verilmesi konusunda da yenilikler geliyor. Bakan Şimşek, mükelleflerin mali müşavirlerini Dijital Vergi Dairesi'nde yer alan hizmetlerden yararlanmak üzere yetkilendirebilmelerini sağlayacak düzenlemeler üzerinde çalışıldığını açıkladı. Bu sayede mali müşavirler, mükelleflerin bilgilerine ihtiyaç duymadan kendi bilgileriyle Dijital Vergi Dairesi'ne giriş yaparak, yetkili oldukları işlemleri mükellefler adına gerçekleştirebilecekler.

Kaynak: Mynet