Japonya Sağlık Bakanlığı, ülke içinde, maymun çiçeği virüsü "mpox" kaynaklı ilk ölümün kayıtlara geçtiğini açıkladı.

Japonya’da maymun çiçeği virüsünden ilk ölüm, 30’lu yaşlarda bir kişinin Saitama’da hayatını kaybetmesiyle gerçekleşti.

Devlet televizyonu NHK'nin haberine göre Bakanlıktan yapılan açıklamada, Japonya'da bir kişinin maymun çiçeği virüsünden yaşamını yitirdiği bildirildi.

Ölen kişinin 30'lu yaşlarda olduğu, Tokyo'nun kuzeybatısındaki Saitama eyaletinde yaşadığı ve bağışıklığının zayıf olduğunun saptandığı belirtilen açıklamada, söz konusu vakanın, ülkede maymun çiçeği virüsü kaynaklı ilk ölüm olarak kayda geçtiği ifade edildi.

Açıklamada ülkede ilk "mpox" vakasına Temmuz 2022'de rastlandığı, Aralık 2023 başına kadar toplamda 227 vakanın tespit edildiği bilgisi paylaşıldı.

Ülkede Temmuz 2022’den bu yana 227 vaka tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsü için 23 Temmuz 2022’de “küresel acil durum” ilan etmişti. Virüs, 75’ten fazla ülkede 16 binin üzerinde vaka ve beş ölüme neden oldu.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Maymun çiçeği virüsü, Poxviridae ailesine ait bir virüstür. Çiçek hastalığına benzer bir enfeksiyona neden olur. Genellikle Afrika’da yaşayan hayvanlardan veya enfekte insanlardan bulaşır. Virüsün belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, döküntü, kaşıntı ve yaralar vardır. Virüsün tedavisi yoktur, ancak semptomları hafifletmek için ilaçlar kullanılabilir. Virüsten korunmak için hayvanlarla ve hasta kişilerle teması sınırlamak, hijyen kurallarına uymak ve aşı olmak önemlidir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Maymun çiçeği virüsü, insanlara çoğunlukla kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan bulaşır, ancak insandan insana bulaşma da gerçekleşebilir. Virüs, enfekte olmuş hayvan veya insanların lezyonları, vücut sıvıları, solunum damlacıkları ve yatak örtüsü gibi kontamine materyallerle temas yoluyla bulaşır. Virüs, vücuda deri sıyrıkları, solunum yolu, gözler, burun veya ağız yoluyla girebilir. Cinsel ilişki sırasında doğrudan temas yoluyla da bulaşabilir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Maymun çiçeği virüsü, nadir görülen ve çiçek hastalığına benzer bir hastalığa neden olan bir virüstür. Virüsün belirtileri şunlardır:

Ateş, baş ağrısı, kaşıntılı kabartı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik1

Genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, çoğunlukla avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü

Döküntülerin içi iltihapla dolu kabarcıklara dönüşmesi ve daha sonra kabuklanıp düşmesi

Virüs, enfekte hayvanlar veya insanlarla temas yoluyla bulaşabilir. Tedavi için spesifik bir ilaç yoktur, ancak semptomları hafifletmek için ağrı kesici, antihistaminik ve antibiyotik kullanılabilir. Ayrıca, çiçek hastalığı aşısı, maymun çiçeği virüsüne karşı da koruma sağlayabilir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ KORUNMA YOLLARI

Maymun çiçeği virüsünden korunmak için şu önlemleri alabilirsiniz:

Özellikle hasta veya ölü hayvanlarla temastan kaçının

Enfekte kişi veya hayvanla temas etmiş kıyafet veya eşyalara dokunmayın

Et veya hayvansal gıda içeren yiyecekleri iyi pişirin ve çiğ tüketmeyin

Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın veya el dezenfektanı kullanın

Kapalı ve kalabalık ortamlarda maske takın

Virüsü taşıdığından şüphelenilen kişilerle fiziksel teması azaltın

Virüsü taşıyanların yaralarını kapatarak, kendilerini izole ederek ve maske takarak başkalarına bulaştırmamaya çalışın

Ayrıca, çiçek hastalığı aşısının maymun çiçeği virüsüne karşı da koruma sağladığı belirtilmektedir.

Editör: Bahri Uçar