Bilimsel adı Reus Ribes olan, Çin, İran, Türkiye, Hindistan ve diğer birkaç ülkeye özgü ışkın otu, kalın, ekşimsi bir tadı olan, muz gibi soyularak yenen, 40-150 cm boylarına kadar yükselen, dağlık alanlarda ve karasal iklimin etkili olduğu bölgelerde yetişen çok yıllık otsu bir bitkidir. Doğu muzu olarak da isimlendirilen ışkın farklı yörelerde “ışgın” gibi farklı isimlerle de anılmaktadır. Fil kulağını anımsatan yaprakları ile öne çıkan ışkın otu, ülkemizde yetişen ilk yabani ravent türüdür.

IŞKIN OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Anti-inflamatuar, antikanser, antibakteriyel ve antiviral dahil olmak üzere çok sayıda farmakolojik özelliği olan, alternatif tıp alanında da kullanılan ışkın, C vitamini oranı en yüksek bitkiler arasında yer alır. Vitamin, magnezyum ve potasyum açısından zengin olan ışkın otu, tarihte anemi, anoreksiya, halsizlik, anksiyete, depresyon ve diyabet tedavisi için geleneksel bitkisel ilaç olarak ve yine aynı zamanda yatıştırıcı ve ruh halini arttırıcı olarak da kullanılmıştır.

IŞKIN OTU NELERE İYİ GELİR?

Işkın Otu kökünün kaynatılması ile hazırlanan suyu kan şekerini dengelenmeye yardım eder

Işkın otu kanserli hücrelerin gelişimini durdurulmasına yardımcı olur

İştah açıcıdır

Balgam söktürücüdür

Gaz ve mide bulantısı gibi rahatsızlıkları rahatlatır

Sindirim sistemini düzenler

Mide asidini dengeler

Cilt yenileyici ve tazeleyici özelliklere sahiptir

Yaşlanma etkilerinin azaltılmasında destekleyicidir

Halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetlere iyi gelir

K, A, E, B1 ve B2 vitaminleri açısından da oldukça zengin olan bitki, kanser ile mücadele noktasında pek çok araştırmaya konu olmuş, birçok rahatsızlığın tedavisinde de kullanılmıştır.

IŞKIN OTUNU KİMLER KULLANMALIDIR?

Işkın otunu kullanabilecek kişiler şu şekilde listelenebilir:

Astım hastaları,

Şeker hastaları,

Tansiyon sorunu yaşayanlar,

Böbrek rahatsızlığı olanlar,

İshal, ülser ve hemoroid gibi sorunları olanlar,

Kanser ve lösemi hastaları ve

Cilt problemleri yaşayan kişiler.

IŞKIN OTU NASIL KULLANILIR?

Işkın otunun farklı kullanımları bulunur. Semt pazarlarında, aktarlarda ve doğal ürün satan yerlerde satışa sunulan bitki ile yemek yapılabileceği gibi çay gibi hazırlanıp içildiği de görülür. Hem tatlılar hem de tuzlular için uygun olan bitkiyi makarnaya, salatalara ya da et yemeklerine ekleyebilirsiniz. Işkın ile reçel, tatlı ve pasta da yapabilirsiniz. Otun kurusundan krem de elde edebilirsiniz. Yoğurt ile karıştırarak cilt yüzeyindeki problemli bölgelere sürebilirsiniz. Tıbbi ilaç yapımında da kullanılan bitki, kaynatarak da içilebilir.

IŞKIN OTU NASIL YENİR?

Taze olan halini tıpkı bir muz gibi soyup yiyebilirsiniz. Henüz olgunlaşmamış otun tadı kiviyi andırır, mayhoştur. Meyve olarak tüketilen bitki ile reçel yapabilirsiniz. Aynı zamanda ışkın kapuska ya da ışkın yumurta gibi zeytinyağlı yemekler de yapabilirsiniz. Et yemeklerinin üzerine serpiştirilen ışkın ile ışkın otu çayı da hazırlayabilirsiniz.

IŞKIN OTU NE ZAMAN ÇIKAR?

Dağlık bölgelerde yetişen ışkın oyu, mayıs ve haziran aylarında çıkar.

IŞKIN OTU ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Mucizevi bitkinin pek çok yararı bulunsa da her bitki gibi fazla ve bilinçsiz tüketimi zararlı sonuçlar ve yan etkiler meydana getirebilir. Gebeler, emziren anneler, böbrek yetmezliği olanlar, böbrek taşları açısından riskli grupta yer alan kişiler, karaciğer ve hastalarının otu tüketebilmesi için doktora danışması gerekir. Aynı zamanda evcil hayvanların ve çocukların da bu ottan uzak durmalıdır. Oksalat bakımından zengin olan bitki, böbrek taşlarının oluşumuna neden olabilir. Işkın otu bitkisinin fazla tüketimi böbrek yetmezliğine neden olur.

IŞKIN OTU NEREDE YETİŞİR?

Işkın otu, Güneybatı Asya'nın su tropikal ve ılıman bölgelerinde yayılım gösterir. Şifalı bitkiyi Azerbaycan, Pakistan, Lübnan, Suriye, Ürdün, İsrail, Irak, İran, Türkiye, Filistin, Afganistan ve Ermenistan'da görebilirsiniz. Türkiye'de kendiliğinden yetişen yabani otlar sınıfında yer alan ışkın otu ülkenin hemen her yerinde kolaylıkla bulunabilir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin bulunan ot, özellikle Hakkari, Hatay, Kahramanmaraş, Ağrı, Adıyaman, Bitlis, Bingöl, Erzincan, Elazığ, Iğdır, Kars, Sivas, Tunceli ve Van'da bolca yetişir.

IŞKIN OTU NEREDE SATILIR?

Işkın otu, tıbbi amaçlar için kullanıldığından doğal ürünler satan marketlerde, aktarlarda ya da online ürün satan web sitelerinde satışa sunulur. Bu ürünü bahar aylarında Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerindeki şehirlerin pazarlarında da taze olarak bulabilirsiniz.

IŞKIN OTU İSHAL YAPAR MI?

Mayhoş ve ekşi bir tada sahip olan ışkın otun, kabız etkisi yapar. Düşük dozlarda ishal önleyici bir etkiye sahiptir.

IŞKIN OTU KİLO VERDİRİR Mİ?

İştah açıcı bir etkiye sahip olan şifalı bitki, kişilerin kilo almasına yardımcı olur. Işkın otu, kilo verdirmez.

MEHMET FENER

Editör: Mehmet FENER