Birçok kişi yemek yaparken bazı oranlardan emin olamayıp internetten tariflere bakıyor. Güzel yemek yapmak için tariflerden şaşmayan insanlar bu şekilde aramalar yapıyor. Peki, içli köfte nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? Bu tarifle herkes kendine 'usta' dedirtecek…

MALZEMELER

Hamuru İçin:

2 su bardağı ince köftelik bulgur

1 su bardağı irmik

3 su bardağı sıcak su

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı zeytinyağı

3 yemek kaşığı un

2 çay kaşığı (silme) pul biber

2 çay kaşığı tuz

200 gram tereyağı veya margarin (14 yemek kaşığı)

550 gram kıyma

1/2 çay bardağı su

4 adet orta boy soğan

2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı nane (arzuya göre)

2 çay kaşığı pul biber (arzuya göre)

1 çay kaşığı kekik (arzuya göre)

1 çay kaşığı karabiber (arzuya göre)

1 çimdik kimyon (arzuya göre)

10 sap maydanoz

1 su bardağı ceviz içi (iri çekilmiş)

TARİF

Bulguru ve irmiği ağzı kapaklı bir kapta sıcak su ile ıslatın ve ağzını kapatıp yaklaşık 30 dakika dinlenmeye bırakın.

200 gram yağı tencereye alın ve kıymayı rengi dönene kadar sürekli karıştırarak pişirin.

Kıymanın her yeri renk aldıktan sonra tane tane olması için yarım çay bardağı su ekleyin ve suyunu çekene kadar kavurun.

Suyunu çektikten sonra küp küp doğranmış soğanı ilave edip kavurmaya devam edin.

Soğanlar tamamen kavrulduktan sonra 2 çay kaşığı tuzu ve baharatları ilave edin

Cevizleri de ilave edip ocağın altını kapatın. Maydanozları ekleyip son kez karıştırıp soğuması için başka bir kaba alın.

Şişmeye bıraktığımız bulgurlu karışımı bir tepsiye (varsa çiğ köfte tepsisi) veya bir kaba çıkarın ve üzerine yağ, salça, un, yumurta, pul biber ve 2 çay kaşığı tuzu ekleyip güzelce yoğurun

Yaklaşık 15 dakika yoğurduktan sonra bütün hamuru bir araya getirin ve üzerini nemli bir bezle örtün. Yaklaşık 30 dakika dinlendirin.

Hamurunuzdan cevizden büyük yumurtadan küçük parçalar alıp yuvarlayın. Baş veya işaret parmağınızla açıp içine harç doldurup kapatın.

Eğer elinizde açamıyorsanız hamuru yağlı kağıdın arasına koyup büyükçe açarak kalıplar halinde çıkardığınız parçalara poğaça gibi iç harç koyup kapatabilirsiniz.

Kızgın yağda kızartın. Dilerseniz suda da haşlayabilirsiniz.

MEHMET FENER

Editör: Mehmet FENER