Türkiye’nin kültürel mirasını korumak ve tanıtmak için büyük yatırımlar yapılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan 18 antik değerimizin yanı sıra, diğer tarihi ve arkeolojik alanlar için de milyonlarca liralık bütçeler ayırdı. Bu sayede, Türk kültürünün zenginliği ve çeşitliliği uluslararası alanda daha iyi anlaşılacak ve takdir edilecek. c
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Kültür Yolu Festivali için kentte yaptığı açıklamada, Türkiye’de turizmin çok sayıda destinasyona sahip olduğunu ve Bakanlık olarak her bir kolunu ayrı ayrı işlediklerini söyledi. Ülkede turizmi 12 aya yaymak ve her ili turizme dahil etmek için önemli projeler yürüttüklerini dile getiren Ersoy, antik kentlere yönelik de ciddi yatırımlar yaptıklarını anlattı.
Ersoy, Türkiye’de 144 yerli, 31 yabancı kazı başkanlığı bulunduğunu belirterek, ilk etapta kazı sürelerini 45-60 günlükten 12 aya çıkardıklarını kaydetti. Bu şekilde daha yavaş ilerleyen süreci hızlandırdıklarına dikkati çeken Ersoy, şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz dönemde 12 aylık kazı başkanlığı sürecini tamamladık, şimdi ikinci aşamaya geldik. İkinci aşamada da yabancı kazı başkanlıklarını bu sürece dahil etmek istiyoruz. 31 kazı başkanlığının 18’i önemli. Bu kazı başkanlıklarına koordinatör Türk hoca atamaya başladık. İlk atamalar yapılmaya başlandı, yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Sadece Türk hoca atamakla kalmıyoruz, ekip, ekipman ve finansman desteği de sağlıyoruz. Bu da oradaki kazı çalışmalarını hızlandıracak ve kazılar Türk hocalar tarafından yapılıyor olacak.”
Kazı çalışmalarını kurtarma, ayağa kaldırma ve tanıtma olmak üzere 3 program dahilinde yürüttüklerini aktaran Ersoy, her aşama için de çok ciddi finansman desteği sağladıklarını vurguladı. Sadece Antalya’da bu yıl kazılar için 115 milyon lira ödenek aktardıklarını dile getiren Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Antalya’da 19 kazı başkanlığımız var, bunun 14’ü 12 aylık kazı başkanlığı. İlk etapta 115 milyon lira ödenek sağladık, yıl sonuna kadar 150 milyon lira daha ek kazı kaynağı aktaracağız. Restorasyon kaynaklarıyla bu sene sadece Antalya bölgesindeki 14 noktaya aktardığımız bütçe 400 milyon lirayı geçecek. Önümüzdeki yıl için de şu an itibarıyla 600 milyon liralık bir bütçe ayrıldı. İnşallah gelen projelerle bunu daha ileriye taşıyacağız. Biz bir kısıtlama koymuyoruz, hocalarımıza ‘Siz kabul edebileceğimiz projelerinizi gönderin, biz hızlı bir şekilde onaylayıp onları hayata geçirmek için gerekli desteği vereceğiz’ diyoruz.”
Ersoy, Efes Antik Kenti’ne yönelik “Geleceğe Miras Sonsuz Efes” projesinden de bahsederek, Efes’teki kazıların 1860’lı yıllarda başladığını hatırlattı. Bölgede yabancı bilim heyetlerinin çalışma yürüttüğünü anımsatan Ersoy, ilk Türk bilim insanlarından birer koordinatör atama çalışmasının da Efes’te yapıldığını bildirdi. Efes’teki çalışmaların hızlanacağını vurgulayan Ersoy, şunları kaydetti:
“Bu yıl Efes için 1 milyar liralık bir bütçe ayırdık. Bu bütçeyle Efes’in tüm kazı alanlarını ayağa kaldıracağız. Efes, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen antik kenti. Burada yapacağımız çalışmalarla Efes’i daha da görkemli hale getireceğiz. Efes’in tarihi ve kültürel değerini hem yurt içinde hem de yurt dışında daha fazla tanıtacağız.”
Ersoy, Türkiye’nin antik değerlerinin sadece Efes ve Antalya ile sınırlı olmadığını, ülkenin dört bir yanında pek çok doğal ve kültürel anıt bulunduğunu da sözlerine ekledi. Ersoy, Pamukkale Travertenleri, Nemrut Dağı Milli Parkı, Kapadokya – Göreme Tarihi Milli Parkı, Damlataş Mağarası, Cennet ve Cehennem Mağaraları gibi Türkiye’nin güzelliklerini sayarak, bu yerlerin de korunması ve tanıtılması için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Ersoy, Türkiye’nin antik değerlerinin dev bütçelerle ayağa kaldırılacağını ve Türk kültürünün gelecek nesillere aktarılacağını ifade etti.