Yapımcılığını İbrahim Çetin’in üstlendiği Süleyman Kurt ve Ali Orha ortak yapımı olan ve Şerafettin Kalay’ın yazarak müzikleri de Sedat Anar’ın yaparak Fatih Kandemir’in yönettiği Kudüs Macerası animasyon filmi 14 Mart’ta sinemalarda.

Kudüs Macerası animasyon filmi bir grup arkadaş tarafından hiçbir destek almadan kendi imkanlarıyla yaptıkları 90 dakikalık bir film olarak 14 Mart’ta sinemalarda gösterime girecek. İzleyicilerden destek bekleyen ekip Kudüs’te yaşananları animasyon halinde sinema ekranlarına gelecek.

Yapımcının animasyon ile ilgili yaptığı yorum şu şekilde:

“Yıllardır basılı yayıncılıkla da uğraşan bir yapımcı olarak ve herşeyden önce 2 çocuk babası olarak, çocuklarımızın ve gençlerimizin ilgi ve merak alanlarını, aradıkları içerik ve görsel dünyaları hep ilgi ile izledim.

Bu bilgi ve birikimle yapımına hazırlandığımız “SIRR Dünyanın gözbebeği Kudüs” projesi; daha önceden basılı olarak yayınladığımız, babam Şerafeddin Kalay’ın araştırmaları, yaptığı yüzlerce geziler ve turlardan oluşan “KUDÜS REHBERİ” adlı çocuk kitabına olan ilgiden cesaret aldı.

Geniş bir spektruma sahip ekibim ve çok güçlü teknik altyapımız, eminim ki hem ülkemizde hem İslam coğrafyasına hitap edebilecek ve tüm dünya medyasında yer alacak yapım kalitesini yakalamıştır bu projede de yakalayacaktır.

İnanıyorum ki bu standartlar ve evrensel söz söyleme kapasitesi; bizim de sesimizi ve değerlerimizi tüm dünyaya yayma gücünü verecektir. O yüzden son teknoloji yazılımlarla ve kreatif anlayışla üretilmiş ANİMASYON sineması hedeflendi. Bu ve benzeri yapımlarla artık bizlerin de fikir ve düşünceleri uluslararası festivallerde, fuarlarda boy gösterebilecek.

Allah’ın izni ve vereceğiniz kıymetli destek ile yeni neslimize İslami hizmetleriyle mücadeleleriyle bizlere bugünlere ulaştıran dedelerimiz babalarımız ve birçok büyüğümüz de bu proje sayesinde gençlerimizin zihninde daha da netleşecek. Böylelikle onların davaları, hakkettiği ilgi ve saygıyı görecektir. Projemizdeki “DEDE” figürü ve onun mihmandarlığında başlayan Kudüs yolculuğu bu açıdan çok önemli. Bu sayede gençlerimiz atalarını daha iyi tanıyacak ve mücadele içindeki hallerine tanıklık etmiş olacaklardır.

Ezcümleden çalışmak çabalamak bizden, desteklemek siz büyüklerimizden takdir Yüce Rabbimizden… Tevekkeltü Al Allah...”

Animasyon filminin senaristi ise şunları söyledi:

“Animasyon sinema filmi olarak tasarlanan bu projede bize çok uzak olmayan bir yerden/diyardan bahsediyoruz. Tarihi, kültürel ve inanç bağları taşıdığımız bu beldede var olan mirasımızı genç nesillere göstermek istedik. Tarihi dinamiklerden hareketle sinema filmi seyretme süresinde dünya siyasetini anlamalarını sağlayacak ifadeler kullandık. Bu çalışmamızda; seyircinin kısa sürede coğrafya ve dini değerler hakkında bilgi sahibi olmasına imkan sağlamayı hedefledik. Akademik çalışmalar, tarihi anlatımlar, dini referanslar, coğrafya ve sosyopolitik bakış açıları göz önünde bulundurularak seyircide bilinç oluşturulmasına çalıştık. Bu çalışmamızda animasyon film tekniklerini kullanarak seyircide bir sempati oluşmasına, genç seyircide maceralara dalmak hevesi ve hayal gücünün sınırsızlığının oluşmasını istedik. Örnekleri verilen olaylar ile ümit etmeyi ve her zorluğun üstesinden gelmenin mümkün olduğunu göstermeye çalıştık. Karakterleri ve olayları anime etmek; bize bir tür özgürlük kazandırdı. Mekanların resmedilmesi, yeni objelerin tasarlanması, rol modeller üzerindeki çalışmalar sinema dili ile anlatımını zenginleştirmiş oldu. Genç kalemler özelinde sanatçı ruhu ve kabiliyetlerinin ortaya çıkmasını sağlamış olmayı umuyoruz. Bu sinema filminin seyircisi film bitip salondan ayrılırken; tarihi bilgi ile dolmuş, birebir örneklemeler ile çizilmiş mekanları tanıyıp aşina olmuş, o beldeye özlem duyup ayağa kalkarak “ben ne yapabilirim” sorusunu kendisine soracaktır. Bu film sayesinde; Türk sinemalarında ilk defa tarih ve macera animasyon olarak iç içe işlenecek, müteşebbislere sinema dalında ufuk açacaktır diye umuyoruz.”

Kaynak: Mehmet Fener