Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler, özellikle ihtiyaç kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüş ve kamu bankalarının kredi büyümesindeki etkisiyle dikkat çekiyor.
İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZLERİ GERİLİYOR
Merkez Bankası verilerine göre, ihtiyaç kredisi faiz oranları 26 Ocak itibariyle yüzde 60,73'e geriledi. Ocak ayının başındaki yüzde 63,4 seviyesinden üç haftadır süren düşüş, tüketicilere daha uygun kredi fırsatları sunuyor. Taşıt kredisi faizleri de aynı dönemde neredeyse 6,2 puanlık bir azalışla yüzde 44,08'e kadar düştü. Konut kredisi faiz oranları ise yüzde 41,21'e indi.
KAMU BANKALARININ ROLÜ
Kredi büyümelerinde yaşanan ivme kaybının önde gelen nedeni kamu bankaları oldu. Kamu bankaları, Merkez Bankası'nın politika faizi artırımı sürecinde öncelikle yüzde 70'in üzerindeki tüketici kredilerinde daralmaya gitti. Kamu bankalarının tüketici kredilerinde yaşanan yüzde 14,72'lik daralma, kredi büyümesindeki yavaşlamada belirgin bir etkiye sahip.
TL MEVDUAT FAİZLERİNDEKİ DURUM
Geçtiğimiz yıl rekor seviyelere ulaşan TL mevduat faiz oranları, yeni yıl ile birlikte bir miktar geriledi. Ocak ayının başında yüzde 53'e kadar çıkan 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizleri, 26 Ocak itibariyle yüzde 49,61 seviyesine çekildi. Ortalama TL mevduat faizleri ise yüzde 46,36 seviyelerinde stabil bir seyir izliyor.
MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ POLİTİKASI ETKİSİ
Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi amacıyla belirli koşulları sağlayan mevduat bankalarının uzun vadeli TL mevduat ve Kur Korumalı Mevduat hesapları için zorunlu karşılıklarına 3 ayda bir faiz uygulanacağını duyurdu. Bu karar, kredi faiz oranlarında düşüşü ve mevduat faizlerindeki yatay seyri desteklemeyi hedefliyor.
Finansal piyasalardaki bu dinamikler, tüketicilere daha cazip finansman seçenekleri sunarken, ekonomik büyüme ve likidite yönetimi açısından önemli bir dönemeç olarak değerlendiriliyor.