Bangladeş’te bir kişi, çiğ meyve suyu içtikten sonra beyninin şişmesine yol açan Nipah virüsü enfeksiyonundan öldü. Kovid-19’dan sonra ortaya çıkan birçok virüsten daha tehlikeli olan bu virüs, insanlarda ölümcül hastalıklara neden olabiliyor.
Bangladeşli ismi açıklanmayan kişinin, meyve yarasalarının idrarı veya tükürüğüyle bulaşmış çiğ hurma suyu içtiği belirtildi. Sağlık yetkilileri, kişinin laboratuvar testinin pozitif çıktığını ve bölgede en az 139 kişinin daha bu virüse yakalandığını duyurdu.
Nipah virüsü, meyve yarasaları ve domuzlar gibi hayvanlardan insanlara geçebilen zoonotik bir virüstür. Enfekte olanların yüzde 75’i hayatını kaybederken, hayatta kalanların yüzde 20’sinde kişilik değişiklikleri veya nöbet bozuklukları gibi uzun vadeli nörolojik sorunlar görülebiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), pandemi potansiyeli taşıyan “öncelikli patojenler” listesinde yer alan bu virüsün, solunum ve merkezi sinir sistemlerine hızlı bir şekilde saldırabildiğini bildirdi. Covid’in ölüm oranının yüzde bir civarında olduğu düşünülürse, Nipah virüsünün ne kadar ölümcül olduğu anlaşılabilir.
Nipah virüsüne karşı herhangi bir ilaç veya aşı bulunmamaktadır. Ancak, en az sekiz uzman grubu, virüsün etkisini azaltacak aşılar üzerinde çalışmaktadır.
Bilim insanları, daha önce The Sun gazetesine yaptıkları açıklamada, Nipah virüsünün “kesinlikle yeni bir pandemiye sebep olabileceğini” söylemişlerdi.
Amerika Birleşik Devletleri ise, virüsün “gelecekte kitlesel yayılma için tasarlanabileceği” gerekçesiyle, Kategori C biyoterörizm tehdidi olarak kabul etmektedir.