KOSGEP, Kahramanmaraş depremlerinde büyük hasarlar alan işletmeler için önemli bir adım attı. İşletmeleri desteklemek ve deprem sürecinin en hasarsız şekilde atlatılarak işletmenin tekrar ayağa kaldırılması adına destek verilmeye başlandı.

Konuya dair açıklamalarda bulunan Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar ve Kafeteryacılar Esnaf ve Sanatkârları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Katmerci, “KOSGEP tarafından deprem sonrası mikro-küçük ve orta ve az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı işletmeler için açıklanan paket yaralarımızı sarmaya bir nebzede olsa yükümüzü hafifletmeye fayda sağladı” dedi.

İŞLETMELERE ÖDEMELER BAŞLADI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 31 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem bölgesindeki KOBİ’ler için açıkladığı 450 milyon dolarlık finansmanın KOSGEB tarafından işletmecilerin hesaplarına yatırılmaya başlandığını açıkladı.

Bakan Kacır, “31 Ekim tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamış olduğu Dünya Bankası ve KOSGEB iş birliği ile yürüttüğümüz Türkiye Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi kapsamında başvurusu onaylanan işletmelerimize ödemeleri yapmaya başladık. İşletmelerimizin hesaplarına destek tutarları yatırılmaya başlandı. 11 ilimizden başvurusu onaylanan 2 bin 800 işletmeye 925 milyon TL’lik finansmanı aktarmış olduk.” ifadelerini kullandı.

50 BİN BAŞVURU

Ziyaretler esnasında Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programını anlattıklarını ifade eden KOSGEB Başkanı A. Serdar İbrahimcioğlu, “Başvurularda yaklaşık 50 bine ulaştık. Bunların yarısından fazlasını yani 26 bin tanesini değerlendirdik. Başvuru onay süreçlerini tamamladık.” diye konuştu.

YENİ YILA KADAR ÖNEMLİ MİKTARDA ÖDEME YAPILACAK

İbrahimcioğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır’ın depremden etkilenen 11 ilde sanayinin çarklarını döndürülmesi konusuna büyük önem verdiğini kaydederek “Bu destek programında başvuru süreçlerini kolaylaştırdığımız gibi ödeme süreçlerini de hızlandırdık. Yeni yıla kadar önemli miktarda ödeme, ticaretin çarklarına hızlı bir şekilde girecek.” dedi.

HANGİ İLLER FAYDALANACAK?

Proje, depremin yıkıcı etkisinin ez fazla görüldüğü Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Nurdağı ve İslahiye’de hasar gören veya en az yüzde 30 gelir kaybına uğrayan işletmeleri; Adana, Diyarbakır, Elazığ, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa ve Gaziantep’de ise (Nurdağı ve İslahiye ilçeleri hariç) hasar gören işletmeleri kapsıyor.

750 BİN LİRAYA KADAR

Şartları uyan işletmeler, hasar durumuna, bulunduğu il ve işletme büyüklük ölçeklerine göre 200-750 bin lira arasında destekten yararlanacak. Destekten faydalanmak isteyen işletmelerden yalnızca, borç taahhütnamesi ve hasar durum belgesi talep edilecek. Başvurular, www.kosgeb.gov.tr’den yapılacak.

24 AY ÖDEME YOK

Tamamen faizsiz olan program için işletmelerden teminat istenmiyor. KOSGEB desteği, 36 ay süreyle uygulanacak. İlk 24 ayında KOBİ’ler ödeme yapmayacak. Sonraki 12 ayda ödemeler 3 taksit olarak gerçekleşecek.

CAN SUYU OLDU

Konuya dair açıklamalarda bulunan Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar ve Kafeteryacılar Esnaf ve Sanatkârları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Katmerci, desteklerin bir nebze de olsa can suyu olduğunu dile getirerek, “KOSGEP tarafından deprem sonrası mikro-küçük ve orta ve az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı işletmeler için açıklanan paket yaralarımızı sarmaya bir nebzede olsa yükümüzü hafifletmeye fayda sağladı” dedi.

ESNAFLARIM ADINA TEŞEKKÜR EDERİM

Katmerci, “Yeme içme sektörü olarak depremden sonra uzunca bir süre tur iptalleri ve gezi programları ertelemelerinden dolayı zor günler geçirdik bu açıklanan paket ihtiyaçlarımızı karşılamak için çok önemliydi emeği geçenlere başta Cumhurbaşkanımıza ve Bakanlar kuruluna şahsım ve esnaflarım adına teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Editör: Mehmet FENER