Son 2 yıldır Türkiye de 2. El araç fiyatları hızla yükselişe geçip zirve yapmanın ötesine geçti. Peki, ne oldu da, fiyatlar bu kadar yükseldi.

Avrupa ülkelerinde 2. el arabalar yıllık değer kaybederken bu durum ülkemizde tam tersi sonuçlar gösteriyor. Evet, dünya da ve ülkemizde pandemi birçok sektörü olumsuz etkiledi. Bununla birlikte artışlar baş gösterdi. Öte yandan ülkemizde ciddi bir döviz artışı yaşandı. Geçen yıl şubat ayında 100.000,00 TL olan bir araç şuanda 190.000,00 civarında yani nerdeyse tam iki katı. Bazı araçlarda ise iki katından daha fazla olduğunu görebiliyoruz.

Peki, kaç insanın kazancı tam iki katı oldu. Sanırım hiç kimsenin diyecek kadar çok az sayıdaki insanların…

Tüm dünya kasıp kavuran Covid-19 salgını nedeniyle birçok Araç üretim fabrikası belli süreler üretime ara verdi. Dolayıysa sıfır araçlar yeterli sayıda bayilere gelmediğinden vatandaşların talepleri karışlanmadı. Hal böyle olunca 2. Ele olan talepte kaçınılmaz oldu.

 Ancak 2. El araçlarındaki artışlar sadece pandemi ve döviz atışın olmadığını düşünüyorum. Basit bir örnekle Geçen yıl şubat ayında sıfır bir aracın fiyatı 220.000,00 TL iken şuan aynı araç 390.000,00 TL cıvarında değişkenlikler gösterebiliyor.  

Yani sonuç olarak son zamanlarda gerek medya aracılığıyla gerek vatandaşlar arasındaki konuşmalarda özellikle de 2. El araçlarda fiyatların düştüğü konuşuluyor. Bana göre fiyat düşüşü söz konusu değil gerek 2. El gerek sıfır araçlarda geçen yıl 150.000,00 TL ye alabileceğim araçlar 300.000,00 TL yi geçmiş durumda yani %10,20 fiyat düşse ne düşmese nede vatandaşların düşüncelerine bakıyorum sanki çok büyük bir düşüş veya indirim varmışçasına sevinenler olabiliyor.

Örneğin değeri zaten 200 bin TL olan bir aracı 300 bin tl den 270 bin tl ye düşmesi. Bir düşüş değil şişirilmiş fiyatların insan akıllarıyla dalga geçmekten başka bir şey değil. Bu durum daha ne kadar bu şekilde devam eder hep bilirlikte göreceğiz. Ama görünen o ki devlet sıfır Araçlarda Ö.T.V indirimine gitmediği sürece sıfır ve  2. El arabalarda fiyatların bu şekilde şişkin balon misali hep yüksek kalacaktır diye düşünüyorum.