Havaların soğumasıyla birlikte kış mevsiminin vazgeçilmez besinlerinden olan kestane de tezgahlardaki yerini almaya başladı. Kışın soğuk havanın getirdiği birçok hastalığa karşı içerisindeki antioksidanlarla bağışıklık sistemini güçlendiren kestane bu yıl fiyatlarıyla cep yakacak. Tezgahlarda kalitesine göre kilosu 120 lira ile 250 lira arasında değişen pişmemiş kestane, yükselen fiyatının da etkisiyle sokakta tane ile satılmaya başlandı. Öte yandan közde pişirilen kestane kebabının kilosu 400 lira seviyelerini görüyor. Gaziantep’te şehrin birçok noktasında açtıkları tezgahlarda kestane satan vatandaşların astığı "Tadımlık 1 adet 10 lira" notu, kestanenin fiyatını anlatmaya yetti.

KİLOSUNU SÖYLEMEYE ÇEKİNİYOR

Kestane fiyatlarının bu denli yüksek olması vatandaşı da isyan ettirdi. Kestane satışı yapan seyyar satıcılara fiyat soran vatandaşlar, "100 gramı 40 lira" cevabını alınca sitem ederek, "Kilosunu söylemeye çekiniyor adamcağız. Kestane fiyatlarının dahi bu seviyelere gelmesi akıl karı değil. Rengi sarı diye altın ile karıştırıyorlar herhalde" ifadelerini kullandı.

Yüksek fiyatların sebebi rekolte azlığı

Kestane kebabını kilosunun 400 lira olmasının sebebinin ise rekoltenin düşüklüğü olduğu ifade ediliyor. Bu yıl Türkiye genelinde kestane rekoltesinin yüzde 60-70 oranında azaldığı belirtilirken, bu oran fiyatlara negatif olarak yansıyor.

Aylin Cıkcık