Baharatlı aroması, bulunduğu yiyeceklere tat katarken turşu veya salata olarak da tüketilebilir. Ana yemeğin yanında garnitür olarak tercih edilen kaya koruğu, alternatif tıp tekniklerinde de öne çıkar.


Kaya Koruğu Nedir?
Damkoruğugiller familyasından olan kaya koruğu bitkisi, yöresel olarak naserotu, saksıgüzeli veya kulak otu gibi isimler ile de anılır. Etli ve uzun yapraklara, salkım çiçeklere sahip olan bu bitkinin odunsu bir gövdesi bulunur. Genellikle, dört mevsim Ege ve Akdeniz kayalıklarında yetişir. Haziran ile Eylül aylarında toplanarak turşusu yapılabilir.

Kaya Koruğu Neye İyi Gelir?
Kaya koruğu tiroid, sindirim sistemi ve cilt gibi vücudun birçok bölümüne faydası bulunan bir bitki türüdür. Metabolizmanın normal fonksiyonlarında çalışmasını sağladığı için güçlü bir sisteme sahip olabilirsiniz. Bu bitki, iç organların görevlerini düzenli bir şekilde yerine getirir. Mide ve bağırsak sendromlarının etkisini minimum seviyeye indirir. Koruğu faydaları kulak için de önemlidir. orta kulak ağrısı için kullanılabilir.

Kaya Koruğu Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Deniz rezenesi olarak da adlandırılan bitki, sağlıklı bir tarif olarak diyet programlarında rol oynar. Kaya koruğu bitkisinin içerisinde; yüksek oranda C, E ve K vitaminleri, iyot, sülfat, pektin, karoteniod ve flavonoidler, antioksidanlar ve Omega-3 yağ asitleri yer alır.  

Yüksek C vitamini ve mineral içeriği sayesinde birçok rahatsızlığın olumsuz etkisini azaltmaya yardımcı olan kaya koruğu faydaları şunlardır:

Kaya koruğu doğal bir lif kaynağı olarak sindirime yardımcı olur
Yapraklarının idrar söktürücü olarak kullanılabilir
Antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri ile cilt sağlığına etkilidir
Kemik gücü ve dayanıklılığı arttırır
Antioksidan içeriğinin serbest radikallerin yarattığı oksidatif stresi azaltır
Magnezyum ile uyku düzeninizi iyileştirir
Bağışıklık sistemini güçlendirir
İştah açıcı özelliği vardır
Diş eti rahatsızlıklarına karşı etkilidir
Tiroid hormonunun üretilmesini destekler
Hücrelerin yenilenmesinde rol alır
Kas zayıflığının etkilerini azaltır
Yıpranan dokuların onarımına yardım eder
Vücudu patojenlerden korur,
Kan dolaşımına destek olur