Temiz Hava Hakkı Platformu’nun (THHP) 2016 yılından bu yana düzenli olarak hazırladığı, Türkiye’deki hava kalitesi ve hava kirliliğinin insan sağlığına etkilerini inceleyen Kara Rapor 2024 yayınlandı. Raporda, Gaziantep'in de yer aldığı Türkiye genelindeki hava kirliliği raporunda Gaziantep hava kirliliği riskinde ilk 10’da yer aldı. Rapora göre; hava kirliliği en yüksek olan iller (2023 yılında en yüksek PM10 (partikül madde) ortalamasına sahip)  sırasıyla Malatya, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hakkari, Aydın, Batman, Iğdır, Şırnak, Gaziantep ve Kilis olarak açıklandı.

Hava Kirliliği ve Meme Kanseri İlişkisi

Raporda göre; egzoz dumanı solumak meme kanseri riskini artırıyor. Fransa’da yıllık meme kanseri vakalarının yüzde 3,15’i, ana kaynağı trafik olan NO2’ye atfediliyor. Bu artışın maliyeti ise yıllık 825 milyon Euro olduğu açıklandı.

Hava Kirliliğine Bağlı En Fazla Ölüm Oranı Hakkari’de

Raporda hava kirliliğine bağlı ölümlerin yüzde olarak en yüksek olduğu illerde yer aldı. Rapora göre en fazla ölüm Hakkari’de oldu. Raporda Şu ifadelere yer verildi ;  “PM2,5 düzeyinin en yüksek olduğu ilk 10 il. Bir önceki yıl birinci sırada olan Batman’ın yerini Hakkari aldı. Hakkari’de 230 kişi hayatını kaybetti. Ancak PM2,5 düzeyi 5 µg/m3 ‘ün altına düşürülseydi bu ölümlerin yüzde 41’i önlenebilirdi. Ölüm oranlarında Hakkari’yi Batman, Şırnak, Muş, Malatya, Iğdır, Şanlıurfa, Ağrı, Osmaniye ve Gaziantep gibi Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde bulunan iller takip ediyor”

Kaynak: temizhavahakki.org