Meme kanseri dünya genelinde kadınlarda görüle tüm kanser ölümlerinin yüzde 30'luk kısmını oluşturmaktadır. Bu duruma ilişkin olarak yapıla bir araştırmada ise her sekiz kadından birinde meme kanseri riski olduğu öğrenildi. Uzmanlar meme kanserinde erken tanı ve tedavinin hayati öneme sahip olduğunu da vurguladı. 


MEME KANSERİ NEDİR?


Meme kanseri, meme hücrelerinin kontrolsüz büyümesidir. Kanser, hücrelerin büyümesini düzenlemekten ve onları sağlıklı tutmaktan sorumlu genlerdeki mutasyonlar ve anormal değişikliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Ailede meme kanseri öyküsü varsa risk artar. Ancak meme kanseri teşhisi konan kadınların çoğunun bilinen bir aile öyküsü yoktur. Kadınlar için ortalama yaşam boyu meme kanseri riski yüzde 12'dir. Yaş, kilo, obezite, alkol tüketimi, ailede meme kanseri öyküsü gibi faktörler meme kanseri riskini arttırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü Küresel Meme Kanseri Girişimi'nin hedefi, küresel meme kanseri ölümlerini yüzde 2,5 oranında azaltmak ve böylece 2020 ile 2040 yılları arasında küresel olarak 2,5 milyon meme kanseri nedenli ölümün önüne geçmektir.

meme-kanseri-zararli-midir

MEME KANSERİ TARAMA TESTLERİ

Meme kanserinin erken teşhisinde tarama testlerinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Maralcan, meme kanseri tarama testlerini ise şöyle sıraladı:

' - Kendi kendine muayene yapmak,

- Meme cerrahına muayene olmak,

- Mamografi yaptırmak.'

Prof. Dr. Maralcan, 'Bu tarama testlerine uyan kadınlar erken tanı sayesinde uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilecektir' diyerek sözlerini tamamladı.


MEME KANSERİ HASTALARIN %10'UNDA GENETİK KAYNAKLI

Tüm meme kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 10'u ailesel meme kanseri. Bunların da yüzde 80'ninden BRCA dediğimiz genler sorumlu. Birinci derece akrabasında erken yaşta meme kanseri olanlar, ailesinde bir veya daha fazla meme kanseri olanlar, ailesinde iki taraflı meme kanseri olanların genetik testlerinin yapılması gerekiyor. Ülkemizde de genetik danışmanlık gelişti. Bu tür aile öyküsü olanların mutlaka analizlerinin yapılması gerekiyor. BRCA testleri pozitif olanlarda 70 yaşına kadar yaklaşık yüzde 70-80 meme, rahim, yumurtalık gibi kanserlerin gelişme riski var. Önceden saptanırsa ameliyatlarla, sıkı takiple ve birtakım ilaçlarla bunun önüne geçilebilir.