İYİ Parti Gaziantep Kadın Aile ve Sosyal Hizmetler Başkanı Serda Özyaşar basın açıklamasında bulundu. Özyaşar, ‘’Toplumun bu acı gerçeklere karşı sesini yükseltmesi gerekiyor. Şiddeti meşrulaştıran, normalleştiren ve caydırıcılığını kaybeden hukuk sistemimizin acilen gözden geçirilmesi ve kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesi için toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı köklü bir zihniyet değişikliğine gidilmeli’’ dedi.

ÇALIŞTAY DÜZENLENECEK

Özyaşar, ‘’İyi Parti olarak, iki aydır hazırlığını sürdürdüğümüz ve 16 ve 17 Kasım tarihlerinde icra edeceğimiz, şiddet alanında konusunun uzmanı akademisyenler, STK başkanları, sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, psikolojik danışmanlar ve barolar birliği temsilcisi avukatların katılımı ile ‘Şiddet ve Şiddetle Mücadele Çalıştayı’ düzenleyeceğiz. Bu çalıştayda; disiplinler arası bir yaklaşımla, şiddeti yaratan faktörleri belirleyerek okul öncesi dönemden başlayarak toplumsal değişimi sağlamak ve bu sayede şiddete uzun vadede kalıcı çözüm üretmek, halen toplumda yaşanan şiddeti önlemeye yönelik ivedilikle alınabilecek caydırıcı, önleyici hukuksal tedbirleri ortaya koyarak farkındalık yaratmak ve bilimsel veriler ışığında parti eylem planını oluşturmak hedeflendi. Bir çalıştay bildirgesi ile de elde edilen sonuçlar ilgili kurum, kuruluş ve siyasi partilerle paylaşılacak’’ diye konuştu.

POLİTİKLAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Kadın cinayetlerinin önlenmesi ve kadınların güvenliğinin sağlanması için faillerin ve süreç içerisinde yer alan kurumların hesap vermesinin sağlanmasını isteyen Özyaşar, ‘’Kanunlardaki eksiklikler giderilmeli, şiddeti önleyici politikalar derhal hayata geçirilmeli. Kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesi için toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan, caydırıcı ve etkin politikalar vakit kaybetmeksizin belirlenmeli ve uygulanmalı’’ şeklinde konuştu.

DÜZENLEME YAPILMALI

Cezaların caydırıcı olması gerektiğini söyleyen Özyaşar, ‘’Kadına yönelik ayrımcılığa neden olan, kadına yönelik şiddeti onaylayan, yeniden üreten tüm olumsuz yargıların ve geleneksel tutumların değiştirilmesi amacıyla tüm topluma etki edecek bilinçlendirme, farkındalık ve zihniyet dönüşümü seferberliği başlatılmalı. ‘6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’ etkin bir şekilde uygulanmalı, caydırıcılık ve adil cezalar açısından infaz yasasında gerekli düzenlemeler yapılmalı’’ çağrısında bulundu.

10 GÜNDE 15 KADIN KATLEDİLDİ

 ‘Türkiye'de son 10 günde 15 kadın, 2024 yılı boyunca ise 311 kadın katledildi’ söyleyen Özyaşar, ‘’Daha iki gün önce Gaziantep'te akli dengesi yerinde olmadığı iddia edilen bir erkek, hamile eşini ve dört çocuğunu vahşice katletti. Bu, kabul edilemez bir tablo. Son yıllarda yargı sistemimiz, kadın cinayetlerinde adaletin sağlanmasında büyük bir zafiyet gösteriyor. Haksız tahrik ve iyi hal indirimleri, cinayetleri adeta teşvik eden bir hal aldı. Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen belirli suçlara ilişkin cezalara uygulanan ‘haksız tahrik’ indiriminin kadına karşı şiddet suçlarının cezalarında uygulanması kaldırılmalı’’ ifadelerini kullandı.

Kaynak: Nevre Duman