Kömür fiyatlarının anormal bir şekilde yükseldiğini belirten Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Müslüm Keklik, 'İthal kömürün satışı şuan 3 bin 200 TL' dedi. İthal kömür fiyatı artınca yerli kömüre rağbet arttığını belirten Keklik, 'Yerli kömürleri denetimsiz bir şekilde şehrimize girişi bizi ileride çok sıkıntıya sokacak. Çünkü bu kömürlerin kirlilik oranı çok yüksek olan kömürler' dedi. Kömür satışların geçen yıla göre çok düştüğünü belirten Keklik, vatandaşların alım gücüne destek olunması gerektiğini belirtti. Hükümete çağrıda bulunan Keklik, dar gelirli vatandaşlara kışlık yakacak için 2 bin 500 TL nakdi yardım yapılmasını istedi.
KÖMÜR FİYATLARI CEP YAKIYOR
Kış ayları ile birlikte ısınma ihtiyacı ortaya çıkarken, bu ihtiyacın karşılanması için doğalgaz ve elektrik dışında odun ve kömür ile karşılanıyor. Ancak emtia piyasalarında yaşanan yüksek artış ile odun fiyatları ile kömür fiyatlarının artması tüketicileri düşündürüyor. Özellikle odun ve kömür fiyatları son iki ayda ciddi bir yükseliş yaşamış durumda.
KÖMÜR FİYATLARINA BÜYÜK ZAM GELDİ
Kış ayları yaklaşırken ve havalar soğumaya devam ederken vatandaşın ısınmaya olan ihtiyacı da artıyor. Doğalgaz ve elektriğe gelen zamların yanında hem kırsal alanlarda hem de doğalgaz altyapısının olmadığı kentsel alanlarda kullanılan kömür fiyatlarına da büyük zam geldi. Kömür fiyatları geçen seneye göre yüzde 50'den fazla zamlandı.
KÖMÜR FİYATLARI ANORMAL BİR ŞEKİLDE YÜKSELDİ
Kömür fiyatlarının anormal bir şekilde yükseldiğini belirten Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Müslüm Keklik, 'Bu sene kömür fiyatları anormal bir şekilde yükseldi. Kömür yurt dışından geldiği için dolara bağlı. Her sene yurt dışında 60-70 dolarlık kömürler bu sene Rusya ve Çin'de 275 dolara yükseldi. Dolaysıyla Türkiye'de de ithal kömürler yükseldi. İthal kömürün satışı şuan 3 bin 200 TL' dedi.
İTHAL KÖMÜR FİYATI ARTINCA YERLİ KÖMÜRE RAĞBET ARTTI
İthal kömür fiyatı artınca yerli kömüre rağbet arttığını belirten Keklik, 'İthal kömürlerin çok pahalı olmasından dolayı yerli kömür daha fazla satılmaya başlandı. Tüketicinin alım gücü olmadığından dolayı 3 bin 200 liraya kömür alamıyor. Dolaysıyla yerli kömüre rağbet arttı' dedi.
YERLİ KÖMÜRLERİN DENETLENMESİ LAZIM
Yerli kömürlerin denetlenmesi gerektiğini belirten Keklik, 'İthal kömürler yükselince yerli kömürler de şehrimize girmeye başladı. Yerli kömür olmalı ve vatandaşlar ucuz kömür almalı ama yerli kömür şuan 2 bin lira. Yalnız yerli kömürleri denetimsiz bir şekilde şehrimize girişi bizi ileride çok sıkıntıya sokacak. Çünkü bu kömürlerin kirlilik oranı çok yüksek olan kömürler. Yarın sobalar yanmaya başlandığında hem kül hem hava kirliliği anlamında şehri kirletecek. Bu nedenle astım hastaları gibi hastalarımız bu hava kirliliğinden dolayı kışın çok ciddi sıkıntılar yaşayacak. Yerli kömürlerin denetimi için ilgili kurumlarımızla sürekli görüşüyoruz' dedi.
ÜRETİCİ FİRMALAR TÜKETİCİYİ ALDATIYOR
Yerli kömürde üretici firmaların tüketiciyi aldattığını belirten Keklik, 'Yerli kömür torbaların üzerine 6-7 bin kalori diye yazılıyor ancak 6-7 bin kalorili yerli kömür yoktur. İthal kömürlerin bile kalori değerleri 6-6.5 bindir. Yerli kömürün kalori değeri 3-4 bin çıkmaz. Yani burada üretici firmalar tüketiciyi aldatıyor. Üretici firmaların kömür torbaların üzerinde gerçek değerleri yazmalarını tavsiye ediyoruz. Bunun için ilgili kurumlara bilgi verdik. Bu yazılar gerçeği yansıtmıyor ve tüketiciyi aldatıyor diye. Tüketicilerin de yerli kömür torbaları üzerinde 6-7 bin kalori rakamlarına aldanmamasını istiyoruz. Bu kömür torbaları üzerindeki kalori değerleri yanlıştır. Yerli kömür 3 bin ile 4 bin kalori değerindedir, kül ve kirlilik oranı yüksektir. Yerli kömürün fiyatları da bin 800 lira ile 2 bin lira arasındadır. Vatandaşlarımız 2 bin liranın üzerinde yerli kömür almasınlar' dedi.
HER MAVİ TORBA İTHAL KÖMÜR DEĞİLDİR
Yerli kömür için vatandaşlara uyarıda bulunan Keklik, 'Tüketiciler ithal kömür diye satılan yerli kömür satışlarına dikkat etsinler. Çünkü tüketiciler mavi torba ithal kömür diye biliyor ancak her mavi torba ithal kömür değildir. İthal kömür de yerli kömür de mavi torbadadır. Tüketiciler torbanın arkasında ithal veya yerli kömür yazısına dikkat etsinler' dedi.
İNTERNET ÜZERİNDEN KÖMÜR ALMASINLAR
İnternet üzerinden kömür satışlarına da dikkat çeken Keklik, 'İnternet üzerinden kömür satışları tamamen esnafın dışında gelişiyor. Biz bunu defalarca maliyeye bildirdik. İnternet üzerinde kömür satışların çoğu kaçak ve korsandır. Vatandaşlarımızın internet üzerinde kömür almamalarını istiyoruz' dedi.
KÖMÜR SATIŞLARI YÜZDE 65 CİVARINDA DÜŞTÜ
Kömür satışların geçen yıla göre düştüğünü belirten Keklik, 'Satışlar geçen senenin üçte biri oranında. Yani geçen sene 300 ton kömür satan esnaf bu sene 100 ton kömür sattı. Gaziantep'e girişlerden de belli. Gaziantep'e gelen kömürlerin hepsi Oduncular sitesindeki Kalite kontrol noktasından geçiyor. Burada da tutulan tutanaklardan da görüyoruz ki geçen sene gelen kömürün üçte biri geldi' dedi.
VATANDAŞLARIN ALIM GÜCÜNE DESTEK OLUNMASI LAZIM
Vatandaşların alım gücüne destek olunması gerektiğini belirten Keklik, 'Esnaf ayakta duramıyor. Çünkü esnaf para kazanamıyor. Esnaf kar oranından feragat ederek mal satmaya çalışıyor. Esnaf geçen sene kömürün tonunu bin 200 liraya sattı ve ton basına karı 100 lira kazandı ancak bu sene 3 bin 200 liraya kömür satıyor ve karı yine 100 lira. Esnafımız elinden geleni fedakarlığı yapıyor ancak vatandaşların alım gücü kalmadı. Vatandaşların alım gücüne destek olunması lazım' dedi.
VATANDAŞLARA KIŞLIK YAKACAK İÇİN 2500 TL LİRA NAKDİ DESTEK VERİLMELİ
Hükümete çağrıda bulunan Keklik, 'Vatandasın alım gücü yok. En azından bayram ikramiyesi verildiği gibi bu sene için dar gelirli insanlarımıza kışlık yakacak için nakdi yardım yapılmasını istiyoruz. Kömür ve odun için toplamda 2500-3000 lira nakdi yardım yapılırsa vatandaş da rahatlar, esnaf da rahatlar, hava kirliliğinin önüne de geçilmiş olunur' diye konuştu.
BAHRİ UÇAR