Türkiye'de işsizlik oranı, ekimde bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak yüzde 8,5 seviyesine geriledi. Bu oran Kasım 2012'den bu yana en düşük işsizlik oranı oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Ekim ayı İşgücü İstatistiklerini kamuoyuyla paylaştı. Rapor, dar anlamda işsizlik oranının yüzde 8,5'e düştüğünü ortaya koydu.

Hane halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, 15 yaş ve üstü bireyler arasında işsizlik eylül ayında bir önceki aya kıyasla 46 bin kişi azalarak 3 milyon 168 bin kişi seviyesine geriledi.

Eylülde işsizlik oranı önceki aya kıyasla 0,1 puan azalarak yüzde 9,1 seviyesinde kaydedilmişti. Bu oran, erkeklerde yüzde 7,5 olarak belirlenirken kadınlarda yüzde 12,3 düzeyindeydi.

GENİŞ KAPSAMLI İŞSİZLİK YÜZDE 21,8 OLDU

Geniş kapsamlı işsizlik olarak bilinen zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı eylülde bir önceki aya göre 1,2 puanlık azalışla yüzde 21,8 seviyesinde gerçekleşmişti.

DİSK-AR, resmi verilerin gerçeği yansıtmadığını savundu. Düşük ücret ile çalışmak zorunda kalan vatandaşlar TÜİK' in verilerinden rahatsız oldu.

İŞSİZLİK AZALMADI, SEÇENEKLER AZALDI

Giyim mağazasında çalışan E.O, ‘Giyim dükkânında çalışıyorum. Aldığım belirli bir ücret yok. Günlük belirlenen ciroya ve sattığım ürüne göre para kazanıyorum. Günlük 200-300 lira arasında oluyor. Ekonomik kriz nedeniyle iş bulmakta zorlanıyoruz, bulduğumuz ilk işe giriyoruz. İşsizlik azalmadı, sadece seçenekler azaldı ve insanlar çalışmaya mecbur kaldı.’’ dedi.

KAZANDIĞIM YOL PARASINA GİDİYOR

Takı dükkânında çalışan Sibel Batman da, ‘’Haftada 1.750 lira alıyorum, aldığım ücret ay hesabı ile asgari ücrete bile tekabül etmiyor. Yol paramı kendim karşılıyorum. Kazandığımda otobüs ücretine gidiyor. Bu çevrede herkes bu fiyatlara eleman alıyor. Herkes bulduğu işte çalışmak zorunda kalıyor, kimse itiraz edemiyor. İnsanların başka çaresi olmadığı için kabul etmek zorunda kalıyor.’’ dedi.

MEHMET FENER

Editör: Aylin Cıkcık