İsrail'in İşkence Üssü Sde Teiman: İnsan Hakları İhlalleri ve Yaşananlar

Gazze'den Serbest Bırakılan Tutukluların İddiaları

Gazze'den serbest bırakılan tutukluların ifadelerine göre, İsrail işgal güçleri onları soyup, İsrail ordusuna bağlı polis köpekleri tarafından cinsel istismara maruz bıraktı. Bu şok edici iddialar, Filistinli Mahkumlar Derneği Başkanı Raed Mohammed Mahmood Amer tarafından, İsrail'in Filistinli tutuklulara yönelik insanlık suçlarını gözler önüne sermek amacıyla AA Analiz için kaleme alındı.

Aa 20240726 35238178 35238177 Unrwa Gazzede 7 Ekimin Ardindan Bm Bayragi Altinda 560Tan Fazla Kisi Olduruldu (1)

İsrail'in Gazze'ye Yönelik Saldırıları ve Tutuklamalar

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki sivil halka karşı savaş suçları işlemeye ve insan hakları ihlallerine devam ediyor. Kadınlar, çocuklar ve genç erkekler de dahil olmak üzere, hiçbir sivil İsrail'in bu ihlallerinden kurtulamıyor. Gazze'ye yönelik acımasız saldırıların başlangıcından bu yana, binlerce Gazzeli tutuklanarak Negev Çöl Cezaevi, Ofer Askeri Cezaevi ve Sde Teiman Askeri Cezaevi gibi çeşitli cezaevlerine nakledildi.

Sde Teiman Cezaevi ve İnsan Hakları İhlalleri

Gazze Filistin Saldiri Aa 2252302

Gazze yakınlarında bulunan Sde Teiman Cezaevi, uluslararası insan hakları kurumları tarafından tanınan resmi bir İsrail cezaevi olmamasına rağmen, burada yaşanan insan hakları ihlalleri dikkat çekiyor. İsrail ordusu yüzlerce kişiyi tutuklayarak bu cezaevine nakletti. Tutuklular burada şiddetli dayaklara maruz kaldı, elleri ve bacakları kırıldı ve birçok mahkum idam edildi.

Aralık ayının başında, cezaevindeki gerçekler ve insan hakları ihlalleri, cezaevinde görev yapan bazı İsrailli doktorların bilgileri sızdırmasıyla ortaya çıktı. Uluslararası raporlara ve medyada yer alan haberlere göre, bu bilgiler özellikle Gazzeli tutuklulara yönelik uygulamaları ve işkenceleri doğruluyor. Belgeler, İsrail askerlerinin Gazzeli tutukluları kasıtlı olarak aşağıladığını, ruh sağlıklarını bozduğunu ve uluslararası sözleşmeleri ihlal eden etik dışı davranışlara zorladığını gösteriyor.

Serbest Bırakılan Tutukluların İfadeleri

Gazze'den serbest bırakılan tutukluların ifadelerine göre, İsrail işgal güçleri onları soydu ve İsrail ordusuna bağlı polis köpekleri tarafından cinsel istismara maruz bıraktı. Tutuklular, işkenceye, uykusuz bırakılmaya ve çıplak bir şekilde hapishane bahçesinde tutulmaya zorlandı. Ayrıca, temel ihtiyaçlarını karşılamalarına izin verilmedi.

Uluslararası Tepkiler ve İsrail'in Savunma Stratejisi

Çeşitli uluslararası ve yerel insan hakları örgütleri tarafından cezaevindeki ihlaller ve işkencelerle ilgili çok sayıda raporun yayınlanmasının ardından, İsrail güvenlik kurumları uluslararası toplum nezdinde zararlarını hafifletmek için çalışmaya başladı. İsrail Yüksek Askeri Mahkemesi, cezaevini kapatma ve tüm tutukluları diğer cezaevlerine nakletme kararı aldı. Ancak, İsrail insan hakları kurumlarının ve avukatların tutukluları ziyaret etmelerini engellemeye devam ediyor.

Batı Şeria ve Kudüs'ten 9 Bin Kişi İsrail Hapishanelerinde

Gazze1 Ynk3 Cover 2Swd Cover

Filistin'deki insan hakları kurumları, serbest bırakılan mahkumların ve tutukluların ifadeleri aracılığıyla işlenen suçları belgeliyor ve bu ifadelerin yemin altında verilmesini sağlıyor. Bu şekilde, işkence ve cinayet suçları, işgal hükümeti ve askerleri uluslararası kurumlar önünde sorumlu tutulabiliyor. Gazze'den binlerce, Batı Şeria ve Kudüs'ten ise 9 binden fazla kişinin işgal hapishanelerinde tutulduğu bildiriliyor.

Uluslararası Toplumun Tepkisi ve Gereken Baskı

İsrail'in bu insan hakları ihlallerini durdurmak için uluslararası baskıya ihtiyaç var. İsrail, bu baskının eksikliğinden faydalanarak, tutuklulara yönelik işkence ve istismarlarını sürdürmeye devam ediyor. Filistin'deki insan hakları kurumları, uluslararası toplumu bu ihlallere karşı harekete geçmeye çağırıyor.

Kaynak: AA