23 Eylül tarihi itibari ile gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başladı. Bu sebeple yaz ve kış saatleri uygulanıyordu.

23 Eylül ekinoksuyla birlikte kuzey yarım kürede sonbahar mevsimi resmen başladı. Bu dönemde Türkiye’de kış saati uygulamasının yeniden başlayıp başlamayacağı merak ediliyor. 2016 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararıyla, yaz ve kış saati uygulamalarına son verildi ve ülke genelinde GMT+3 zaman dilimi kullanılmaya başlandı.

Türkiye’de 2026 yılından bu yana uygulanan yaz saati uygulaması tartışmaları sürüyor.  Sıkça tartışılan yaz saati uygulaması için bir açıklama da İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez’den geldi.

Burkay Güçyetmez

GÜÇYETMEZ: KIŞ SAATİ UYGULAMASINA GERİ DÖNÜLMELİ

Kış saati uygulamasına geri dönülmesi çağrısında bulunan Güçyetmez, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Kış saati uygulaması elektrik dağıtım bölgelerinin, üretim, iletim, dağıtım ve işletim olarak özel şirketlere devrinin, yani özelleştirmelerin hız kazandırıldığı 2016 yılında Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile kaldırıldı. Danıştay tarafından kararın hukuki dayanağı olmadığına karar verilmiş ve bu uygulama durdurulmuştu. Danıştay kararı olmasına rağmen 2017'de alınan kararla yaz-kış saati uygulaması ülkemizde kaldırıldı. Sabit saat uygulamasının geçerli olduğu ülkemizde Öğrencilerin karanlıkta okula gidip yine karanlıkta evlerine dönmeleri güvenlik yönünden riskler, derslerindeki verimlilikleri ve de gelişimleri yönünden olumsuzluklar içermektedir. Tasarruf gerekçesiyle başlatılan bu uygulamanın fayda sağlamadığı çok nettir. Hem enerji tasarrufunu arttıracak hem de toplumsal yaşamı bir bütün olarak daha iyi etkileyecek, gün ışığından etkin şekilde yararlanma üzerine düzenlemeler yapılmalı kış saati uygulamasına geri dönülmelidir.”

Kaynak: BAHRİ UÇAR