Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karar ile ilaçta uygulanan Avro kuru yüzde 23,5 oranında artırıldı. Kararın ardından gözler, ilaç yokluğu krizine çevrildi. Konuya ilişkin www.referansgazetesi.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı Ecz. İrfan Demirci, Avro kurunun artırılmasıyla birlikte ilaç yokluklarının sona erip ermeyeceğini Pazartesi günü itibariyle göreceklerini söyledi.

SON 5 YILIN EN AĞIR İLAÇ YOKLUĞUNU YAŞADIK

Piyasa uzun bir dönemdir ilaç yoklukları ile karşı karşıya kaldıklarını anlatan Demirci, “Son 5 yılın en ağır ilaç yokluklarını yaşadık. Bunun temel nedeni ise firmaların ilaç alımında uygulanan Avro kurunu yetersiz bulması idi. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Avro kuru artırıldı. Firmaların bu miktarı yeterli bulup bulmayacaklarını zamanla göreceğiz. “İlaç yoklukları bir anda ortadan kalkacak mı?’’ sorusuna da yanıt bulmuş olacağız. Geç kalınmış bir karar. İlaç yokluklarının nedeninin zam beklentisi nedeniyle yaşanmadığını umuyorum.”

ECZACININ YÜKÜ ARTTI                  

İlaç fiyatlarına gelen zamların vatandaşı da eczaneleri de olumsuz etkilediğini söyleyen Demirci, “Gelen zamlar nedeniyle hem vatandaşın cebinden çıkan ek ödemeler artıyor hem de eczane karlılıkları azalıyor. Bu karar ile birlikte eczanelere yeni bir yük daha gelmiş oldu. Resmi Gazete’de yer alan kararda Eczanelerin Fiyat Kararnamesi ile baremlerinin de değişmesi gerekiyor. İlaca bir ticari meta gibi bakılması, böyle sonuca neden oldu.”

KAMUNUN ANLAYIŞI DEĞİŞMELİ

Devletin ilaca ayırdığı payın yıllar geçtikçe azaldığını aktaran Demirci, “OECD Ülkeleri arasında ilaca en az pay ayıran ülkeleri arasında yer alıyoruz. İlacın insan sağlığı açısından önemli bir ürün olduğunun kamu tarafından anlaşılması gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: Nevre Duman