İftar için dengeli ve doyurucu menüler, bu özel ayın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte her güne özel farklı menülerle dopdolu bir Ramazan serüvenine hazır olun! Ramazan'ın 8. günü iftar menüsü burada.

TAVUKLU MANTAR ÇORBASI

Tavuklu Mantar Çorbasi

Mantarın hafifliği, tavuğun besleyiciliği ve çorbanın iç ısıtan tadı… Tavuklu mantar çorbası, soğuk günlerde ruhu ısıtan bir kucaklama gibidir. İşte bu lezzetli çorbanın hikayesi ve tarifi:

Malzemeler:

  • 2-3 adet haşlanmış tavuk baget veya göğüs eti
  • 10-12 adet mantar
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 2 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı un
  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 6 su bardağı tavuk suyu
  • 1 su bardağı soğuk su
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı:

  • Öncelikle tavuk etini haşlayıp didikleyin. Suyunu da çorbada kullanmak üzere ayırın.
  • Soğanı yemeklik doğrayın. Havucu minik minik doğrayın veya rendeleyin. Mantarları da ince olacak şekilde doğrayın.
  • Bir tencereye yağı, soğanı ve havucu koyup kavurmaya başlayın. Birkaç dakika sonra mantarları ilave edin. Mantarlar iyice yumuşayana kadar kavurun.
  • Sarımsakları ekleyin ve birkaç saniye daha kavurun. Unu ekleyin ve bir iki dakika daha kavurun.
  • Hızlıca bir bardak soğuk su dökün ve karıştırın ki un topak olmasın. Ardından tavuk suyunu ilave edin.
  • Çorbayı karıştırarak mantar ve havuçlar yumuşayana kadar pişirin. Pişmeye yakın bir bardak süt, tuz ve karabiber ekleyin.
  • Haşlanmış ve didiklenmiş tavuk etlerini de ilave edin. Kıvamı size çok koyu gelirse biraz daha su veya tavuk suyu ekleyebilirsiniz.
  • Bir taşım daha kaynatıp ocağı kapatın. Sıcacık misler gibi tavuklu mantar çorbanız hazır!

PATLICAN TARATOR

 Patlican Tarator

Patlıcanlardan çeşit çeşit mezeler yapılıyor. Yapılanların içlerinden en nefis ve kolay olanlarından biri de patlıcanlı tarator. Taratorun bu halini çok seveceksiniz. Közlenmiş patlıcanları yoğurtla buluşturuyoruz. Üzerine kızdırılmış yağ döküp servis ediyoruz. Nefis bir meze olan patlıcan tarator için buyurun tarifimize.

Malzemeler:

  • 8 adet patlıcan
  • 1 kase süzme yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 avuç kadar ceviz

Yapılışı:

  • Patlıcanları güzelce yıkayıp kurulayın. Bıçak yardımıyla birkaç yerinden çizikler atın.
  • Fırın tepsisine yerleştirip 200 derecelik fırında yumuşayana kadar közleyin.
  • Közlenen patlıcanları küp küp doğrayın.
  • Yoğurdu sarımsak ve tuz ile karıştırın.
  • Servis tabağına patlıcanları yerleştirin, üzerine yoğurdu dökün ve zeytinyağı gezdirin.
  • Cevizleri doğrayıp üzerine serpin ve afiyetle tüketin!

FIRINDA TAVUK BUT

Firinda Tavuk But

Tavuk but, lezzetli ve doyurucu bir yemek seçeneği. Fırında pişirildiğinde hem pratik hem de sağlıklı bir alternatif olabilir. İşte nefis bir fırında tavuk but tarifi:

Malzemeler:

  • 4 adet kalçalı but
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 küçük soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:

  • Soğanı ve sarımsağı rendeleyin. Uygun bir karıştırma kabına alın.
  • Yoğurdu, salçayı ekleyerek karıştırın. Son olarak sıvı yağı ve baharatları da ekleyip harmanlayın.
  • Tavukları temizleyin ve fazla derilerini kesin. İçinin iyi pişmesi için bıçakla çizikler atın.
  • Hazırladığınız sosu tavukların her tarafına (derinin altına, çiziklerin içine) iyice sürün.
  • Fırın tepsisine tavukları koyun ve önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında yaklaşık 1 saat pişirin. Pişirme süresi fırından fırına değişebilir, kendi fırınınızı göz önünde bulundurarak ayarlayabilirsiniz.
  • Eğer fırınınızda ızgara özelliği varsa son dakikalarda ızgara konumuna getirerek daha güzel kızarmasını sağlayabilirsiniz.
  • Sürenin sonunda güzelce pişen ve kızaran fırında tavuk butlarınız servise hazır.

Püf Noktaları:

  • Tavuğunuzu akşamdan ya da 1-2 saat öncesinden sosta bekletirseniz daha lezzetli olur.
  • Butlarınızın sosu içerisine alması için bıçakla çizikler atmalı ve sosu her yerine sürmelisiniz.
  • Yanına pirinç pilavı veya arpa şehriye pilavı gibi sebzeler ekleyebilirsiniz.

ÖZBEK PİLAVI

 Özbek Pi̇lavi

Özbek Pilavı, Orta Asya’nın zengin ve lezzetli mutfağından bir hazine. İri parçalar halinde kesilmiş kuzu eti, havuç ve soğanın aroması, tane tane dökülen pirinçle bir araya gelerek bu muhteşem yemeği oluşturuyor.

İşte size Özbek Pilavı tarifinin detayları:

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet kuru soğan (piyazlık doğranmış)
  • 5 adet orta boy havuç (rendelenmiş)
  • 400 gram kuşbaşı kuzu eti
  • 3 su bardağı pirinç
  • 4.5 – 5 su bardağı sıcak su
  • 2 baş sarımsak
  • Tuz, kimyon, karabiber

Yapılışı:

  • Pilav tenceresinde sıvı yağ ve tereyağı eritilir. Piyazlık doğranan soğanlar eklenir ve karamelize oluncaya kadar kavrulur.
  • Kuşbaşı etleri tencereye eklenir ve suyunu çekene kadar kavrulur. Dilerseniz etleri önceden haşlayarak da yapabilirsiniz.
  • Rendelenmiş havuçlar eklenir ve karıştırılır. Havuçlar yumuşayınca pirinçler eklenir ve 3 dakika daha kavrulur.
  • Su, tuz, kimyon ve karabiber de eklenir ve karıştırılır.
  • 2 baş sarımsak pilavın üstüne koyularak hafifçe bastırılır. Tencerenin kapağı kapatılır ve kaynayıncaya kadar 5 dakika yüksek ateşte, 10 dakika kısık ateşte pişirilir.
  • Ardından üzerine kağıt havlu konur ve 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır, sonra servis edilir.
  • Not: Etleri önceden haşlayıp sonra kavurmak zamandan tasarruf sağlar ve daha lezzetli sonuç verir.

ISPANAK SALATASI: HEM SAĞLIKLI HEM LEZZETLİ!

Ispanak Salatasi

Ispanak, sağlık açısından oldukça değerli bir sebzedir. İçerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde vücudumuz için birçok fayda sağlar. Ispanak salatası da bu besleyici sebzeyi lezzetli bir şekilde tüketmenin harika bir yoludur.

Malzemeler:

  • Yarım kilo körpe ıspanak yaprağı
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 adet nar
  • 7-8 adet cherry (çeri) domates
  • 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım limon suyu
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:

  • Ispanakları saplarından ayıklayın ve bol suda yıkayın. Ardından doğrayarak bir kaseye alın.
  • Üzerine limon suyu, zeytinyağı ve tuz ekleyip karıştırın. Bu sayede ıspanak hem kumunu döker hem de üzerinde bulunan her türlü kalıntıdan arınır.
  • Sosu için; kırılmış cevizi, nar ekşisini, limon suyunu, zeytinyağını, tuzu ve kimyonu karıştırarak homojen bir karışım elde edin.
  • Sirkeli ve tuzlu suda bekleyen ıspanakları 3-4 kez bol suyla yıkayın, süzün ve kurutun.
  • Kurutulan ıspanakları irice parçalara ayırın.
  • Narı tanelerine ayırın.
  • Büyük bir kasede ıspanak, narın bir kısmı ve sosu güzelce karıştırarak, sosun ıspanakla iyice kaynaşmasını sağlayın.
  • Cherry (çeri) domatesleri büyüklüğüne göre 2 ya da 3’e bölerek salataya ekleyin ve karıştırın.
  • Servis yapılacak kaba salatayı alın ve kalan narla üzerini süsleyerek sunuma hazır hale getirin.
  • Arzu ederseniz, üzerini narın yanında ceviz ile de süsleyebilirsiniz.

TİRAMİSU

T İ R A M İ S U

Tiramisu, İtalyan mutfağının eşsiz bir tatlısıdır. Kahve, krema ve kakao ile hazırlanan bu lezzet, hafif ve serinletici bir deneyim sunar. İşte size kolay tiramisu tarifi:

Malzemeler:

  • 1 adet hazır pandispanya keki
  • 2.5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı toz şeker (tepeleme dolu)
  • 3 yemek kaşığı un (tepeleme dolu)
  • 1 adet yumurta
  • 200 gram labne peyniri (1 paket)
  • 1/2 (yarım) su bardağı sıcak su
  • 3’ü bir arada hazır kahve
  • Kakao

Yapılışı:

  • Öncelikle muhallebi için şeker, un, süt ve yumurta çırpılır. Ocakta kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir.
  • Kaynadıktan sonra altı kapatılır ve daha hızlı soğuması için ayrı bir kaba boşaltılır. 15 dakika kadar bekleyip ılındıktan sonra labne peyniri ilave edilip mikser ile pürüzsüz hale gelene kadar çırpılır.
  • Diğer taraftan sıcak su içinde hazır kahve çözdürülerek hazırlanır ve hafif soğuması beklenir.
  • Servis tabağına pandispanya kekinin bir katı yerleştirilerek kahvenin yarısı ile ıslatılır. Üzerine kremanın yarısı ilave edilip güzelce yayılır.
  • Kalan kahve ile üst kat da ıslatıldıktan sonra pandispanyanın ikinci katı kremanın üzerine kapatılır.
  • Kalan krema pastanın üzerine dökülerek pastanın üzeri ve kenarları güzelce spatula veya pasta sıvama aparatı ile kapatılır.
  • Son olarak pastanın üzerine süzgeç yardımı ile kakao serpilir.
  • Buzdolabında birkaç saat mümkünse 1 gece dinlendirildikten sonra dilimlenerek servis edilir.

Püf Noktaları:

  • Muhallebinin içerisine labne peynirini kapatmadan önce muhallebi ocaktan alınarak ılımaya bırakılmalıdır.
  • Labne peyniri eklendikten sonra krema pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çırpılmalıdır.
  • Kekinizi kahveyle ıslatmalısınız.
  • Gerçek bir tiramisu yapmak istiyorsanız üzerine mutlaka kakao serpmelisiniz.
  • Kek soğuduktan sonra ikiye kesilmelidir.
Muhabir: MEHMET FENER