İftar için dengeli ve doyurucu menüler, bu özel ayın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte her güne özel farklı menülerle dopdolu bir Ramazan serüvenine hazır olun! Ramazan'ın 7. günü iftar menüsü burada.

YALANCI TARHANA ÇORBASI

Yalancı Tarhana Çorbası

İçerisindeki yoğurt, salça ve sebzeler ile yapımı da alıştığımız çorbalara göre farklı olan bu tarif klasik tarhana çorbası tadında ama yapımı çok daha kolay.

Yalancı Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • ½ adet soğan (minik doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 2 adet yeşil biber (minik doğranmış)
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3,5 yemek kaşığı yoğurt
  • 5 su bardağı su (tercihe göre et ya da tavuk suyu kullanılabilir)
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • ¼ çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı pul biber

Yalancı Tarhana Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bir tencereye önce yağı ardından soğanları ve sarımsakları ekleyin. Biraz kavurduktan sonra biberleri ilave edin. Üzerine unu ekleyin ve kavurmaya devam edin.
  • Üzerine salçayı ekleyin ve kavurmaya devam edin.
  • Yoğurdu ekleyin.
  • Güzelce karıştırın.
  • Üzerine suyu ve baharatları ilave edin. Güzelce karıştırın. Bu aşamada pürüzsüz olsun isterseniz blendırda çekebilirsiniz.

YAĞLAMA

Yağlama

Kayseri mutfağının en özel lezzetlerinden yağlama da ramazan sofralarına çok yakışıyor. Üstelik evde hazırlaması düşündüğünüzden kolay oluyor.

Yağlama Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için:

  • 4 su bardağı un
  • 1,5 çay kaşığı toz şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı maya
  • 1,5 su bardağı ılık su

Kıymalı Harcı İçin:

  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • ½ çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet orta boy soğan (minik doğranmış)
  • 500 gram orta yağlı dana kıyma
  • 1 yemek kaşığı (tepeleme) domates salçası
  • 2,5 su bardağı domates püresi (veya rendelenmiş domates)
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1,5 su bardağı su

Üzeri İçin:

  • 1 su bardağı yoğurt (arzuya göre)
  • 1 avuç maydanoz

Yağlama Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bir kabın içine unu alın ve ortasına bir havuz açın. Su, maya, şeker ve tuzu ilave ederek orta kısmını karıştırın. Ardından hamuru pürüzsüz bir kıvama gelene kadar yoğurun. Gerekirse un veya su ilavesi yaparak hamuru dengeleyin.
  • Üzerini streç film ile kapatarak oda sıcaklığında iki katına çıkana kadar yaklaşık 40 dakika kadar mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamurdan eşit küçük bezeler hazırlayın. (yaklaşık 10-12 adet)
  • Hazırladığınız bezeleri yemek tabağı büyüklüğünde açın ve ısıtılmış düz bir tavada arkalı önlü pişirin.
  • Kıymalı harcı için; sos tavasına yağları alın ve kızdırın. Ardından kıymayı ekleyip kavurun.
  • Soğanları da ilave edip yumuşayana kadar pişirin. Üzerine salçayı ve domates püresini ekleyip 1-2 dakika kavurun.
  • Ardından tuz, karabiber ve suyunu da ekleyip orta ateşte, kaynayıp yağı üzerine çıkana kadar pişirin.
  • Tüm yufkaları pişirdikten sonra bir pişmiş yufka, ardından hazırladığınız kıymalı iç, ardından tekrar yufka sıralamasıyla kat çıkın.
  • Tüm iç harç ve yufkalar bittiğinde yağlamayı dörde bölün ve maydanoz serpiştirip, arzuya göre üzerine yoğurt ekleyip servis edin.

BOSTANA

Bostana

Kayseri yağlamasını sofrada yalnız bırakmak olmazdı. Biz de mutfak tarihinin en güzel detaylarından biriyle destekledik onu. Nerede görseniz mutlu olacağınız bostana salatayı iftar menüsüne ekledik...

Bostana Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet domates (çekirdekleri çıkarılmış, küçük doğranmış)
  • 4 adet yeşil biber (ince kıyılmış)
  • 3 adet kapya biber (ince kıyılmış)
  • 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • ½ demet taze nane (ince kıyılmış)
  • ½ demet semizotu (ince kıyılmış)
  • 4 dal taze soğan (ince kıyılmış)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay bardağı Nar Ekşisi

Bostana Tarifinin Püf Noktası

  • Nar ekşisini olabildiğince doğal kullanırsanız salatanız daha lezzetli olacaktır.

Bostana Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Biberleri ince ince kıyın.
  • Yeşil soğanları da ince ince kıyın.
  • Domatesleri de minik minik doğrayın.
  • Maydanoz, semizotu ve taze nanelerle birlikte bir kapta birleştirin. Üzerine tuz ve nar ekşisini ekleyip sularını bırakana kadar karıştırın ve servis edin. Bostana saltası hazır.

Bostana Tarifinin Servis Önerisi

  • Et ve tavuk yemekleri ile birlikte servis edebilirsiniz.

MUHALLEBİLİ GÜLLAÇ

Muhallebili Güllaç

Sunumuyla, nefis lezzetiyle farklı bir güllaç tarifi karşınızda. Bu kez güllaç diğer nefis sütlü tatlılardan biri olan muhallebiyle bir arada.

Muhallebili Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1,5 yemek kaşığı (tepeleme) un
  • 1,5 yemek kaşığı (tepeleme) pirinç unu
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 çay kaşığı vanilin
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • ½ paket güllaç yaprağı
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz

Güllaç Şerbeti İçin:

  • 2 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilin
  • 1,5 yemek kaşığı gül suyu

Üzeri İçin:

  • 2 yemek kaşığı nar tanesi
  • 3-4 adet çilek (ikiye bölünmüş)

Muhallebili Güllaç Tarifinin Püf Noktası

  • Güllaç şerbetini ılınınca tatlıyı hazırlayın.

Muhallebili Güllaç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Muhallebi için; tencereye tereyağını alıp eritin ve unla beraber 2-3 dakika kadar kavurun.
  • Üzerine sütün yarısını yavaş yavaş ekleyip çırpıcı yardımıyla unu yedirin.
  • Kalan süte pirinç unu, nişasta ve vanilini ekleyip karıştırın ve tencereye ekleyin.
  • Toz şekeri de ekledikten sonra koyulaşana kadar, ara ara karıştırarak pişirin.
  • Muhallebi koyulaştıktan sonra ocağın altını kapatın ve tereyağını ekleyip karıştırın. Oda sıcaklığında soğutun.
  • Güllacın şerbeti için; süt, şeker ve vanilini ocakta bir taşım kaynatın ve oda sıcaklığında ılımaya bırakın.
  • Güllaç yapraklarının 1 adedini üzeri için ayırın ve kalan yaprakların parlak kısmı üste gelecek şekilde, tatlıyı hazırlayacağınız kalıba dizin. Dizerken her bir katına 1 kepçe şerbet dökün.
  • Güllaç yaprakları sütü çektikten sonra üzerine 1 kat ceviz içi serpiştirin. Soğumuş olan muhallebiyi de üzerine yayıp buzdolabında 2 saat bekletin. Kalan güllaç yapraklarını muhallebi soğuduktan sonra parçalı olarak üzerine yerleştirin.
  • Ceviz, nar taneleri ve çilekle süsleyip servis edin.

Muhallebili Güllaç Tarifinin Servis Önerisi

  • Taze meyve dilimleri ile servis edebilirsiniz.
Muhabir: Mehmet Fener