İftar için dengeli ve doyurucu menüler, bu özel ayın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte her güne özel farklı menülerle dopdolu bir Ramazan serüvenine hazır olun! Ramazan'ın 6. günü iftar menüsü burada.

TOYGA ÇORBASI

Toyga Çorbasi

Yarma, nohut ve yoğurdun ana malzeme olarak kullanıldığı bu çorba doyurucu bir çorbayla iftarını açmayı tercih edenler için geliyor.

Toyga Çorbası Tarifi İçin Malzemeler:

  • ½ su bardağı yarma buğday (önceden suda bekletilmiş) (haşlanmış)
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 6 su bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • ½ tatlı kaşığı tuz

Üzeri İçin:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

Toyga Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye önceden suda bekletilmiş, haşlanmış  yarma ve nohutu ekleyip üzerine sıcak su ekleyin.
  • Bir kaseye yoğurt, tuz, yumurta ve unu koyun.
  • Birbirine karışana kadar çırpın.
  • Çorbanın suyundan biraz ilave edin ve karışımların ısısını dengeleyin. Daha sonra yoğurtlu karışımı azar azar çorbaya ilave edin. Çorbayı 15 dakika pişirmeye bırakın.
  • Ayrı bir küçük tavada tereyağını kuru nane ile birlikte kızdırın.
  • Çorbanın üzerine ekleyip servis edin.

BOŞNAK MANTISI

Boşnak Mantisi

Ramazanda iftar sofralarınıza çok yakışacak, misafirlerinizin çok seveceğini düşündüğümüz bir tarif ile karşınızdayız. Bu kez nefis iç harcıyla çok sevilen bir mantı hazırladık.

Boşnak Mantısı Tarifi İçin Malzemeler:

Mantı hamuru için:

  • 5 su bardağı un
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı tuz

Kıymalı iç harcı için:

  • 400 gram orta yağlı dana kıyma
  • 1 adet orta boy rendelenmiş soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Yufka katlarını yağlamak için:

  • 200 gram eritilmiş tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Servisi için:

  • 2 kase sarımsaklı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber

Boşnak Mantısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için; su ve tuz karışımına azar azar un ekleyerek hamuru güzelce yoğurun. Üzerini örterek biraz dinlendirin. 
  • İç harcı için bütün malzemeleri özleşene kadar karıştırın. 
  • Yağları bir sos tavasına alım ve erimeye bırakın. 
  • Üzerinde oluşan köpüğü kaşık yardımıyla alın. 
  • Hamuru sekiz eş parçaya bölerek üstlerine temiz bir örtü örtün.
  • İçlerinden bir bezeyi alarak bir karış olacak şekilde açın. Bir tabağa koyarak her yerine tereyağı sürün. 
  • Aynı işlemi diğer bezeler içinde yaparak üst üste dizin. 
  • İçlerinden bir bezeyi tezgaha alın, kenarlarından çekiştirerek inceltin. İncecik olacak şekilde çekiştirin. Bu aşamada yırtılabilir hiç sorun değil. 
  • İç harcınızdan belli bir miktar alarak şerit şeklinde dizin. Sıkıca sararak rulo yapın. 
  • Rulonuzdan dörder cm’lik küçük parçalara bölün. Açıkta kalan kenarları altta birleştirerek yuvarlayın. 
  • Yağlanmış fırın kabınıza yan yana olacak şekilde dizin. 
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana kadar 30 dakika civarı kontrollü bir şekilde pişirin. 
  • Fırından alın. Sarımsaklı yoğurt ve yağ ile servis yapın.

Boşnak Mantısı Tarifinin Pişirme Önerisi

Kızaran mantıları fırından çıkardıktan sonra üzerine çırpılmış yoğurdu döküp 10-15 dakika daha pişirdikten sonra da farklı bir şekilde servis edebilirsiniz.

YOĞURTLU YEŞİL MERCİMEK SALATASI

Yoğurtlu Yeşi̇l Merci̇mek Salatasi

Yoğurtlu meze tariflerine bir yenisini ekledik, yepyeni bir doyurucu bir salata yaptık. Bol protein ve bol doyuruculuk bu salatanın güzelliği.

Yoğurtlu Yeşil Mercimek Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 su bardağı arpa şehriye
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 tutam dereotu (kıyılmış)

Üzeri İçin:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

Yoğurtlu Yeşil Mercimek Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • 1 bardak yeşil mercimeği ve 1 bardak arpa şehriyeyi ayrı tencerelerde haşlayın.
  • Ayrı bir kasede süzme yoğurt, rendelenmiş sarımsak, mayonez, tuz, karabiber ve toz kırmızı biberi karıştırın.
  • Haşlanmış arpa şehriye, yeşil mercimek ve kıyılmış dereotunu bir kasede karıştırın. Ardından yoğurtlu karışımı ekleyip hepsini harmanlayın.
  • Sos tavasında tereyağını toz kırmızı biber ile eritin.
  • Yoğurtlu yeşil mercimek salatasını servis tabağına alın ve üzerine sosunu gezdirin.

GAZİANTEP MUTFAĞINDAN ASTARLI SÜTLAÇ

Astarli Sütlaç

Ramazan ayında sıklıkla yediğimiz sütlü tatlılardan sütlacı bir de böyle deneyin. Gaziantep yöresinden farklı bir sütlaç tarifiyle kapatıyoruz bugünü.

Astarlı Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler

Sütlaç İçin:

  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1,5 su bardağı su
  • 5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • ½ çay bardağı soğuk su

Zerde İçin:

  • ½ çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı haspir
  • 3 su bardağı sıcak su
  • ½ su bardağı toz şeker
  • 1,5 yemek kaşığı mısır nişastası
  • ½ çay bardağı soğuk su
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı gül suyu

Üzeri İçin:

  • 1 tutam toz Antep fıstığı

Astarlı Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sütlaç için pirinçleri yıkadıktan sonra 1,5 su bardağı su ile tamamen yumuşayana kadar orta ateşte pişirin.
  • Orta boy bir tencerede süt ve şekeri kaynar hale getirin. İçine haşlanmış pirinçleri ekleyip ateşin altını kısın ve 10 dakika kadar pişirmeye devam edin.
  • Ayrı bir kapta nişasta ve soğuk suyu pürüzüsüz olana kadar karıştırıp sütlaca ekleyin. Sütlacı sürekli karıştırarak koyu akışkan bir hal alana kadar 10 dakika daha pişirin.
  • Hazırladığınız sütlaçları kaselere üstlerinde boşluk kalacak şekilde paylaştırıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  • Zerde için pirinçleri yıkadıktan sonra suyla haşlamaya bırakın. Pirinçler haşlanırken haspirin üzerine sıcak su koyup kenara alın. Kuş üzümlerini de ıslatarak bekletin.
  • Pirinçler haşlanıp suyunu çektikten sonra üstüne haspirli suyu süzerek alın, şekeri ekleyin ve kaynar duruma gelene kadar karıştırın. Nişastayı soğuk su ile inceltip karışıma ekleyin ve kıvam alana kadar pişirin. Ocaktan almadan önce süzülmüş kuş üzümlerini ve gül suyunu ekleyin.
  • Sütlaçların üstünü kaplayacak şekilde zerdeleri kaselere paylaştırın. Önce oda sıcaklığına geldikten sonra en az 3 saat buzdolabında bekletip dilerseniz üzerine Antep fıstığı serperek servis edin.
Muhabir: MEHMET FENER