İftar için dengeli ve doyurucu menüler, bu özel ayın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte her güne özel farklı menülerle dopdolu bir Ramazan serüvenine hazır olun! Ramazan'ın 5. günü iftar menüsü burada.
TERBİYELİ ŞEHRİYE ÇORBASI
Bu kez bildiklerinizin tamamen dışında bir çorbayı terbiyeyle bağlıyor, şifa niyetine tüketiyoruz. Bol vitaminli bir çorbayla açılışı yapıyoruz.
Malzemeler:
- 3 Adet tavuk baget
- 6 su bardağı su
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı arpa şehriye
Terbiyesi İçin:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı (tepeleme) un
Üzeri İçin:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı:
- Terbiyeli şehriye çorbası için tavuk bagetleri geniş bir tencereye alın ve üzerine su ile tuz ekleyerek tamamen pişene kadar haşlayın.
- Haşlanan tavukları dikkatlice didikleyin, ince parçalar halinde ayrıştırarak bir kenara ayırın.
- Çorbayı pişireceğiniz tencereye zeytinyağını ekleyin ve didiklenmiş tavukları ilave edin.
- Terbiyesi için un, yumurta sarısı ve suyu bir kaseye alın.
- Güzelce çırpın.
- Çorbaya haşlanan tavukların suyunu ekleyin ve karıştırarak kaynamaya bırakın. Terbiyeyi yavaşça ilave edin ve sürekli karıştırın.
- Ardından arpa şehriyelerini ekleyin ve pişirmeye bırakın, şehriyeler yumuşayana kadar karıştırarak pişirin.
- Hazır olan terbiyeli şehriye çorbasının üzerine servis öncesi baharatlı tereyağı yakıp gezdirin.
BALON KEBABI
Balon gibi kabarık bir hamur, lokum kıvamında, sebzelerin suyuyla pişmiş bir etle bir araya geliyor. Ramazana da tam da böyle tarifler yakışıyor.
Malzemeler:
Hamuru için:
- 1 su bardağı ılık su
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- ½ çay kaşığı kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5,5 su bardağı un
İç harcı için:
- 500 gram kuşbaşı dana eti
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet kapya biber
- 2 adet yeşil biber
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
- Etinizi yağsız tencereye alın ve suyunu salana kadar pişirin.
- Suyunu çeken etlerin üzerine yağ, soğan, sarımsak ,biberler ve salçayı ilave ederek kavurun. Bir miktar su ilave ederek pişmeye bırakın.
- Hamur için; un hariç bütün malzemeleri bir araya getirip karıştırın.
- Azar azar unu ilave edin.
- Hamur zor toparlanan bir hamur, Çok fazla un eklemeden elinizle toparlamaya çalışın. Hamuru 8 eşit parçaya bölün. Merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açın.
- Fırın tepsisine hamuru koyun ve ortasına iç harcı ilave edin.
- Diğer bezeyide eş büyüklükte açın ve tepsideki pidenin üstüne kapatın.
- Kenarlarını büze büze birleştirin. Küçük bir aralıktan pipet ile içine üfleyin, ardından hemen hamuru sıkıştırın. Hava almaması çok önemli.
- Toplamda 4 adet balon kebabı çıkıyor. İkişerli olacak şekilde fırına gönderin. Yumurta sarısınıı biraz süt ile açıp narince pidelerin üstüne sürün.
- Üzerine çörek otu ve susam serpin.
- 180 derecede önceden ısıtılmış fırında hamur şişip kabarana kadar 15-20 dakika kadar kontrollü bir şekilde pişirin. Ardından çıkarıp üzerini kaldırıp servis edin.
MENGEN PİLAVI
Bu pilav hem mantar hem de ceviz ile yapılıyor. Ferahlatıcı olarak da dereotu ekleniyor. İftar menünüze şahane bir tat katıyor.
Malzemeler:
- 250 gram kuşbaşı et (dana ya da kuzu)
- 2 su bardağı baldo pirinç (yıkanmış, süzülmüş)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet orta boy soğan
- ½ adet havuç (minik doğranmış)
- 1 tutam dereotu (ince kıyılmış)
- 5-6 adet mantar (orta irilikte doğranmış)
- ¼ su bardağı ceviz
- (ince kıyılmış)
- 1 adet sarımsak (ezilmiş)
- 3 su bardağı su (arzuya göre et suyu)
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
- Tencereye yağı ekleyin ve eritin. Üzerine önce havuçları ekleyin; biraz kavurduktan sonra soğanları, sarımsakları ve mantarları dahil edin.
- Hepsini biraz kavurduktan sonra etleri ekleyin ve yüksek ısıda kavurmaya devam edin.
- Pirinçleri ekleyin.
- Pirinçler saydamlaşana kadar güzelce kavurun.
- Üzerine suyunu ve baharatları ekleyin, kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın.
- Suyunu çeken ve demlenen pilavınıza dereotu ve cevizleri ekledikten sonra servis edin.
TAŞ KADAYIF
Krep hamurunu andıran yumuşacık hamuru, içindeki ceviz, üstündeki şerbet... Kolay bir şerbetli tatlı arıyorsanız buldunuz bile!
Malzemeler:
Şerbeti için:
- 2,5 su bardağı su
- 2 su bardağı toz şeker
- 3-4 damla limon
- Hamuru için:
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı su
- 1,5 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- ¼ çay kaşığı tuz
İçi için:
- 150 gram iri kıyılmış ceviz içi
Kızartmak için:
- ½ su bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
- Taş kadayıf için öncelikle şerbeti hazırlayın. Şerbetin iyice soğuk olması gerekiyor. Şekeri ve suyu karıştırın, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin, kıvam alınca limon suyunu ilave ederek soğumaya bırakın.
- Tatlı için; süt, su, şeker ve mayayı karıştırın. Diğer malzemeleri de ilave ederek yarım saat kadar mayalanmaya bırakın.
- Tavanızı iyice ısıtın, harçtan birer kepçe olacak şekilde tavanıza koyun. Göz göz olana kadar pişsin.
- Önlü arkalı pişirme yapmıyoruz bu tatlıda tek taraflı pişiriyoruz.
- Tatlının pişmeyen iç yüzüne ceviz koyarak yarım ay şeklinde kapatıyoruz.
- Kenarları iyice bastırın ki kızartırken açılmasın.
- Tatlıları kızgın yağda önlü arkalı nar gibi olana kadar pişirin.
- Pişen tatlıları soğuk serbete alın, 2-3 dakika şerbetin içinde bekletin ve servis tabağına alın.
- Taş kadayıf servise hazır.