İftar için dengeli ve doyurucu menüler, bu özel ayın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte her güne özel farklı menülerle dopdolu bir Ramazan serüvenine hazır olun! Ramazan'ın 2. günü iftar menüsü burada.

DOMATES ÇORBASI

Domates Çorbası

Orucu açarken mis gibi domates kokan çorba, iftar sofralarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte, bu lezzetli çorbanın pratik tarifi:

Malzemeler:

  • 5 adet domates
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 litre sıcak su
  • 1 su bardağı süt
  • Tuz

Yapılışı:

  • Domatesleri rendeleyin.
  • Tereyağını eritin ve unu ekleyip güzelce kavurun.
  • Rendelenmiş domatesleri ekleyin ve bir süre daha kavurun.
  • Sıcak suyu ekleyip 15 dakika pişirin.
  • Hafifçe ısıttığınız sütü yavaşça ekleyin, sürekli karıştırarak kaynamasını sağlayın.
  • Tuz ekleyip servis edin. Kaşar ya da kıtır ekmekle servis yapabilirsiniz.

KARNIYARIK

Karnıyarık

Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden karnıyarık, iftar sofralarını şenlendirecek bir ana yemek seçeneği. İşte, nefis karnıyarık tarifi:

Malzemeler:

  • 4 adet patlıcan
  • 200 gram kıyma
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 3-4 dal maydanoz
  • 1 adet biber
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım tatlı kaşığı domates salçası
  • Yarım tatlı kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber
  • Yarım çay bardağı su

Yapılışı:

  • Patlıcanları alacalı soyup yağda kızartın.
  • Tavaya zeytinyağını alıp soğanı ekleyin, pembeleşince doğranmış yeşil biberi ve sarımsağı ekleyin.
  • Kıymayı ekleyip kavurun, ardından salçaları, doğranmış domatesi, biberi ve baharatları ekleyin.
  • Su ekleyip karıştırın, maydanozu ekleyin ve karışımı ocaktan alın.
  • Kızartıp kenara aldığınız patlıcanları açıp içine kıymalı harcı doldurun.
  • Üzerine dilerseniz biber ve domates dilimleri yerleştirin.
  • Fırını ısıtın, 170 derecede 20-25 dakika pişirin.

PİLAV

Pilav

Her yemeğin mükemmel eşlikçisi pilav, karnıyarık yanında sofranıza lezzet katacak. İşte, nefis pilav tarifi:

Malzemeler:

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2.5 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz

Yapılışı:

  • Pilav tenceremize sıvı yağı koyup biraz ısıtın.
  • Güzelce yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ekleyin ve kavurun.
  • Suyu ekleyip kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar pişirin.
  • Tereyağını ekleyip karıştırın ve altını kapatın.
  • Pilavı biraz demlendikten sonra servis yapın.

CACIK

Cacık

Ferahlatıcı bir mezeyi iftar sofralarınıza taşımaya ne dersiniz? İşte, nefis cacık tarifi:

Malzemeler:

  • 2 adet salatalık
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Soğuk su
  • Dereotu

Yapılışı:

  • Salatalıkları rendeleyin.
  • Ayrı bir kapta yoğurdu, rendelenmiş salatalıkları, dövülmüş sarımsağı ve soğuk suyu karıştırın.
  • İnce kıyılmış dereotunu ekleyip karıştırın.
  • Servis kaselerine alıp üzerine zeytinyağı dökerek servis yapın.

ŞEKERPARE TATLISI

Şekerpare

İftar sofralarını tatlı bir dokunuşla tamamlamak için nefis şekerpare tatlısını deneyin. İşte, şekerpare tarifi:

Malzemeler:

  • 125 gram tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilin
  • Yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • 2-2.5 su bardağı un

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • 2-3 damla limon suyu

Yapılışı:

  • Şerbeti hazırlamak için su ve şekeri kaynatın. Limon suyu ekleyip soğumaya bırakın.
  • İrmik helvasının malzemelerini karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekil verin.
  • 180 derecede 25-30 dakika pişirin.
  • Fırından çıkardıktan sonra soğuyan şerbeti üzerine dökün.
Muhabir: MEHMET FENER