İftar için dengeli ve doyurucu menüler, bu özel ayın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte her güne özel farklı menülerle dopdolu bir Ramazan serüvenine hazır olun! Ramazan'ın 12. günü iftar menüsü burada.

TERBİYELİ TEL ŞEHRİYE ÇORBASI

Terbi̇yeli̇ Tel Şehri̇ye Çorbasi

Terbiyeli Tel Şehriye Çorbası, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biridir. İçindeki tel şehriye tanecikleri, tencerede dans ederken, tereyağının kokusu mutfağı sarmalar. Bu çorba, soğuk kış günlerinde iç ısıtan bir kucaklaşma gibidir. Annesinin elinden çıkmış gibi, sevgiyle pişirilen bir lezzettir.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı tel şehriye (şehriye bekledikçe kıvamı yoğunlaşır, isterseniz miktarını azaltabilirsiniz)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 7 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Terbiyesi için:

  • 5-6 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un

Üzeri için:

  • Tereyağı
  • Nane
  • Pul biber

Yapılışı:

  • Tencereye tereyağını alarak eritelim ve şehriyeyi ilave edip 2-3 dakika rengi dönene kadar kavuralım.
  • Üzerine sıcak suyu ekleyelim ve tencerenin kapağını kapatalım. Şehriyeler yumuşayıncaya kadar arada karıştırarak 15-20 dakika pişirelim.
  • Bu arada derin bir kase içinde; yoğurdu, yumurta sarısını ve unu pürüzsüz oluncaya kadar çırpalım.
  • Ardından yoğurdun kesilmemesi için tencereden 1-2 kepçe suyu içine döküp karıştıralım ve yavaş yavaş çorbanın içine sürekli karıştırarak dökelim. Bir taşım daha kaynatalım.
  • Son olarak tuzu da ilave ederek birkaç dakika daha kaynatalım ve ocağı kapatalım.
  • Küçük bir tavada tereyağı ve naneyi kızdırıp, çorbanın üzerine gezdirelim. Dilerseniz pul biber de ekleyebilirsiniz.
  • 15-20 dakika dinlendirip, afiyetle yiyebilirsiniz. Şehriye bekledikçe koyulaşıyor, onun için kıvamını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

TUZDA TAVUK

Tuzda Tavuk

Tuzda tavuk, ağızda dağılan, lokum gibi bir lezzet sunan eşsiz bir yemektir. İşte bu tuzlu mucizenin nasıl hazırlandığını ve püf noktalarını sizinle paylaşayım:

Malzemeler:

  • 1 adet bütün tavuk (Benimki Banvit Piliç Roaster’dı)
  • 2 paket kalın tuz (turşuluk)
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı su
  • 2 adet yumurta beyazı

Yapılışı:

  • Tavuğu tütsüleyip güzelce yıkayın. Fazla suyunu süzüp kurulayın ve ayaklarını bağlayın. Pişerken bacakları ayrılıp tuzu çatlatmasın diye.
  • Geniş bir kabın içine tuzu, suyu ve yumurta beyazlarını koyup güzelce karıştırın.
  • Fırın tepsisinin içine 1 parmak kalınlığında tuzu koyun ve tavuğu yüzükoyun üzerine yerleştirin. Tavuğu tuz ile sıvamadan önce, en üste ufak bir parça yağlı kağıt koyun ki, pişince tuzundan kolayca ayrılsın.
  • Hiçbir açık nokta kalmayacak şekilde tavuğu tuz ile iyice kaplayın.
  • 200 derecede ısıtılmış fırında, 2 saat pişirin.
  • Fırından çıktıktan sonra, kalın bir bıçak yardımıyla tuzunu tavuğa zarar vermeden kırarak çıkarın. Üzerindeki tuzu da silkeleyin.
  • Dilerseniz yağlı kağıdın altına defne yaprağı ve biraz baharat ekleyebilirsiniz. Ancak bu şekilde bile gayet lezzetli olacaktır.

MEYHANE PİLAVI

Meyhane Pi̇lavi

Salçalı bulgur pilavı olarak da bilinen meyhane pilavı, içerisinde yer alan sebzeler nedeniyle oldukça doyurucu bir akşam yemeği olacak. Yoğun kırmızı rengini salça veya mevsimin göre kullanılan rendelenmiş domatesten alıyor. Sebzelerle zenginleşen meyhane pilavı, yanına başka bir ana yemek düşünmenize gerek yok. İşte enfes meyhane pilavı tarifimiz:

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 3 adet orta boy yeşil biber
  • 2 adet orta boy dolmalık kırmızı biber
  • 2 diş sarımsak (ince doğranmış)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1.5 su bardağı pilavlık bulgur
  • 10 adet cherry domates
  • 3 su bardağı sıcak su

Yapılışı:

  • Geniş tabanlı bir pilav tenceresinde 2 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın.
  • 1 adet yemeklik doğranmış kuru soğanı orta ateşte hafif bir renk alana kadar kavurun.
  • Renk alan soğanların üzerine doğradığınız 3 adet yeşil biber ve 2 adet kırmızı biberi de ekleyip karıştırmaya devam edin.
  • Ardından 1.5 su bardağı bulguru tencereye aktarın ve 3-4 dakika kadar kavurun.
  • 2 adet ince dilimlenmiş sarımsak, 1 yemek kaşığı domates salçası, yarım yemek kaşığı biber salçası, 1’er çay kaşığı tuz ve karabiberi de ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Ortadan ikiye böldüğünüz 10 adet kiraz domatesi ekleyin.
  • 3 su bardağı sıcak suyu da katıp, ilk 3-4 dakika yüksek ateşte, sonra 15 dakika kadar kısık ateşte pişirin.
  • Pilavınız güzelce pişip suyunu çekinceye kadar kapağını kapalı tutun ve ardından demlenmeye bırakın.

MEVSİM SALATASI

 Mevsi̇m Salatasi

Mevsim Salatası, taptaze sebzelerin bir araya geldiği, sağlıklı ve lezzetli bir salata çeşididir. İşte iki farklı mevsim salatası tarifi:

Malzemeler:

  • 5-6 yaprak kıvırcık
  • 3 adet havuç
  • 1 kutu mısır (220 gr)
  • Yarım orta boy mor lahana
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 adet turp
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limon
  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

  • Havuç ve turpu soyup rendeleyin.
  • Mor lahanayı ince ince doğrayın.
  • Marulu ve maydanozu da doğrayın.
  • Tüm sebzeleri derin bir salata kasesine alın.
  • Süzülmüş konserve mısırı ekleyin.
  • Üzerine zeytinyağı, limon suyu ve tuz serpin.
  • Malzemeleri güzelce karıştırın ve servise hazır hale getirin.

TAHİNLİ KÖZ KIRMIZI BİBER MEZESİ

Tahi̇nli̇ Köz Kirmizi Bi̇ber Mezesi̇

Tahinli Köz Kırmızı Biber Mezesi, sofralarınıza renk ve lezzet katmak için harika bir seçenektir. İşte bu lezzetli meze tarifinin detayları:

Malzemeler:

  • 6 adet kapya biber
  • 5 adet ceviz
  • 30 gram beyaz peynir
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tutam tuz
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tutam maydanoz
  • 2 yemek kaşığı tahin

Yapılışı:

  • Biberleri yıkayın ve üstlerine bıçakla birer delik açtıktan sonra yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20 dakika közleyin.
  • Közlenmiş biberlerin kabuklarını soyun ve ince ince doğrayıp bir kaba alın.
  • Üstüne ufalanmış beyaz peynir, dövülmüş sarımsak, doğranmış ceviz içi, ince doğranmış maydanoz, zeytinyağı, nar ekşisi ve sirkeyi gezdirin.
  • Tuzunu da ekledikten sonra güzelce karıştırın.
  • Bir servis tabağına alın ve üstüne tahin gezdirdikten sonra servis edin.

MOZAİK PASTA

Mozai̇k Pasta

Mozaik pasta, hem lezzetli hem de görsel olarak çekici bir tatlıdır. İşte mozaik pasta tarifi:

Malzemeler:

  • 300 gram petibör bisküvi
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı veya margarin
  • 1 su bardağı ceviz veya fındık (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  • Margarin veya tereyağını tavada eritin.
  • Eriyen yağa sütü, şekeri ve kakaoyu ekleyip karıştırın.
  • Kırdığınız bisküvilerin üzerine bu karışımı dökün ve nazikçe karıştırın.
  • Streç filmle kapladığınız kalıba karışımı yayın.
  • Buzlukta 2-3 saat dinlendirin ve dilimleyerek servis edin.
Muhabir: MEHMET FENER