İftar için dengeli ve doyurucu menüler, bu özel ayın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte her güne özel farklı menülerle dopdolu bir Ramazan serüvenine hazır olun! Ramazan'ın 11. günü iftar menüsü burada.

ANADOLU ÇORBASI TARİFİ

Anadolu Çorbası

İçinde kırmızı mercimek, yeşil mercimek ve bulgur olan bir çorbadan söz ediyoruz, tabii ki doyuruculukta üzerine tanımıyor. O yüzden siz, siz olun, orucunuzu açtınız ve onun lezzetine bayıldınız diye bir kaseden fazla içip sofradaki diğer lezzetleri yiyemeyecek kadar çok doymayın, bizden söylemesi.

Anadolu Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı yeşil mercimek
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 7 su bardağı su

Terbiyesi için:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un

Sosu için:

  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • ½ çay kaşığı karabiber
  • 1,5 tatlı kaşığı kuru nane

Anadolu Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak bakliyatları güzelce yıkayın. Bir tencerenin içerisine alın. Üzerine 7 bardak su ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve bakliyatlar yumuşayana kadar pişirin.
  • Diğer taraftan terbiyesi için yumurta, un ve yoğurdu pürüzsüz bir kıvam olana kadar karıştırın. Ardından kaynayan çorba suyundan bir kepçe alıp, terbiyenin içine dökün ve hızlıca karıştırın. Terbiyenin ılımasını sağlayın.
  • Hazırlanan terbiyeli karışımı çorbanın içine yavaş yavaş döküp bir yandan da çorbanın kesilmemesi için hızlıca karıştırın. Çorba kaynayana kadar karıştırmaya devam edin.
  • Kaynadıktan sonra tuzunu ekleyin. Üzerine sosu için, soğanları minik minik doğrayın. Bir sos tavasına tereyağ ve zeytinyağını alın ve ısıtın. Soğanlar yumuşayana kadar kavurun. Bu sosu çorbanın üzerine gezdirip karıştırın.

NEZAKET KEBABI TARİFİ

Nezaket Kebabı

Kalabalık iftar sofralarına çok yakışacak nezaket kebabı ile ana yemek seçimimizde biraz farklılaşmayı tercih ediyoruz. Çıtır yufkalı, bol soslu nezaket kebabı ramazanın ruhuna da çok uygun.

Nezaket Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 800 kilogram dana kıyma
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 2 adet yumurta
  • 2 adet büyük boy kuru soğan (rendelenmiş)
  • 2 diş sarımsak (rendelenmiş)
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4 adet yufka

Sosu İçin:

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet sivri biber (doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (rendelenmiş)
  • 2 su bardağı domates püresi (rendelenmiş)
  • ½ çay kaşığı tuz
  • ½ çay kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı su

Üzeri İçin:

  • 1 avuç maydanoz (kıyılmış)

Servis İçin:

  • 1 su bardağı süzme yoğurt

Nezaket Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kıyma harcını hazırlamak için geniş bir kasede kıyma, galeta unu, yumurta, rendelenmiş soğan, sarımsak, tuz, karabiber ve kimyonu  güzelce yoğurun.
  • Yufkayı tezgaha serin ve yarım ay olacak şekilde katlayın.
  • Yufkanın geniş kısmına kıymayı eşit şekilde yayın ve rulo şeklinde sarın. Uç kısmını suyla fırçalayarak yapıştırın.
  • Hazırladığınız kıymalı yufka rulolarını 2 parmak kalınlığında olacak şekilde bıçakla kesin.
  • Yağlanmış yuvarlak fırın kabına kıymalı kısımlar yukarıdan gözükecek şekilde dik olarak dizin.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yufkalar kızarana kadar yaklaşık 35 dakika pişirin.
  • Bir sos tenceresinde zeytinyağını kızdırın. Üzerine doğradığınız sivri biberleri ekleyin ve soteleyin.
  • Yumuşayan biberlerin üzerine sarımsak, domates ve suyu ekleyip suyun yarısı çekilene kadar pişirin.
  • Fırından çıkan köftelerin üzerine bu sosu ekleyin ve 15 dakika daha fırınlayın.
  • Fırından çıkardıktan sonra üzerine maydanoz serpiştirin ve yoğurtla birlikte servis edin.

ZEYTİNYAĞLI KARIŞIK KIZARTMA TARİFİ

Zeytinyağlı Karışık Kızartma

Bu kez karışık kızartmayı zeytinyağında yapıyoruz. Lezzetine lezzet katıyoruz. Tadına bayılacaksınız.

Zeytinyağlı Karışık Kızartma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tutam tuz
  • 3 adet kemer patlıcan
  • 2 adet dolmalık yeşil biber
  • 2 adet yeşil kabak
  • 1 tutam kekik
  • 1 tutam toz kırmızı biber
  • 1 tutam karabiber
  • 1 su bardağı domates rendesi
  • ½ çay bardağı nar ekşisi

Zeytinyağlı Karışık Kızartma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pişirme işlemine başlamadan önce soğanı, patlıcanları, dolmalık biberleri ve çekirdeğini aldığınız kabakları ufak küpler halinde doğrayıp ayrı ayrı kaplara alın. Sarımsakları da ince ince dilimleyin.
  • İlk olarak patlıcanları hafifçe tuzlayın ve bir süzgece alıp siyah suyunu atana kadar 10-15 dakika dinlendirin.
  • Geniş bir tavaya zeytinyağından biraz koyun ve orta ateşte ilk olarak soğan ve sarımsakları biraz tuz ekleyip yumuşayana kadar soteleyin.
  • Soğanlar yumuşayınca patlıcanları avcunuzla sıkın ve azar azar tavaya ekleyin. Her patlıcan eklediğinizde tavaya biraz da zeytinyağı ekleyin. Bu işlemi yüksek ateşte ve patlıcanlar renk alana kadar devam ettirin.
  • Patlıcanlar renk alamaya başlayınca biberleri, kabakları ve baharatları da ekleyin. Tüm sebzeler bütünleşip ısınınca domates rendesini ekleyip ocağın altını kısın.
  • Kısık ateşte 5 dakika pişen yemeği ocaktan alın, içine nar ekşisini karıştırıp servis tabağına aktarın. Bu kızartmayı ılık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.

NEVZİNE TATLISI TARİFİ

Nevzine Tatlısı

İftar sofrasının en tatlı kapanışı olacak bir Kayseri lezzeti o. Şerbetli bir tatlı kendisi fakat şerbetinde bir gizli malzeme var: Pekmez! Hamurundaki tahin ile birlikte damağınızda bayram etkisi yaratacak bu tatlıyı denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Nevzine Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Şerbeti İçin:

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • 3-4 damla limon suyu
  • ½ su bardağı pekmez

Hamuru için:

  • 125 gram tereyağı (oda sıcaklığında, 4 tepeleme yemek kaşığı)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • ½ paket vanilya
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz

Nevzine Tatlısı Tarifinin Püf Noktası

Hamurun yumuşak ama ele yapışmayan bir kıvamda olmasına dikkat edin. İhtiyaç halinde un ekleyerek ayar yapabilirsiniz.

Nevzine Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kayseri nevzine tatlısının şerbetş için bir tencereyi ocağa alın ve içine şeker, su ve limon suyunu ekleyin. Karışımı kaynamaya bırakın ve kaynadıktan sonra ocaktan alıp soğuması için kenara koyun.
  • Nevzine tatlısının hamurunu hazırlamak için derin bir kaseye tereyağını alın ve üzerine tahini ekleyin.
  • Üzerine sütü ekleyin. Güzelce karıştırın.
  • Karışıma un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin, ardından yoğurmaya başlayın. Hamur yumuşak olmalı, ancak ele yapışmamalıdır.
  • En son olarak cevizleri hamura ekleyin ve iyice karıştırın.
  • Yağladığınız fırın kabına hamuru alın ve elinizle yayın. Çatal ile çizikler atıp bir bıçak yardımıyla eşit parçalara bölün.
  • Soğuyan şerbetin üzerine pekmezi ilave edin.
  • Tatlıyı önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı, fansız fırında üzeri hafif renk alana kadar pişirin.
  • Tatlıyı fırından aldıktan sonra sıcakken pekmezli şerbet ile buluşturun.

Nevzine Tatlısı Tarifinin Pişirme Önerisi

Tatlıyı fırında pişirirken ara ara kontrol edin. Üzeri hafif renk aldığında pişirme işlemini sonlandırın.

Nevzine Tatlısı Tarifinin Servis Önerisi

Sıcak tatlıyı olarak dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz.

Nevzine Tatlısı Hangi Yöreye Ait?

Kayseri mutfağının özgü ve çok sevilen tatlılarından biri Nevzine. Kayseri'nin yöresel mutfağını temsil eden önemli şerbetli tatlı tariflerden biridir.

Muhabir: MEHMET FENER