İftar için dengeli ve doyurucu menüler, bu özel ayın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte her güne özel farklı menülerle dopdolu bir Ramazan serüvenine hazır olun! Ramazan'ın 10. günü iftar menüsü burada.
KREMALI HAVUÇ ÇORBASI TARİFİ
İçinizi ısıtacak bir çorba tarifi vermemek olmazdı. Havuçların en güzel hallerini deneyimleyebileceğiniz bu tarif çocuklara havucu sevdirmek için de ideal.
Malzemeler:
- 2 tane büyük havuç
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı toz biber
- 3 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
- 4-5 yemek kaşığı krema
- Maydanoz
Yapılışı:
- Havuçları soyup doğrayın.
- Bir tencerede sıvı yağı ısıtın ve havuçları ekleyin. Birkaç dakika kavurun.
- Unu ekleyip karıştırın.
- Suyu, sütü ve baharatları da ekleyin. Kaynayıncaya kadar pişirin.
- Blenderdan geçirip, pürüzsüz hale getirin.
- Krema ekleyip karıştırın.
- Maydanozla süsleyip servis edin.
FIRINDA TAVUK BAGET TARİFİ
Fırında Tavuk Baget tarifi oldukça lezzetli ve pratik bir seçenektir. İşte nefis bir fırında tavuk baget tarifi:
Malzemeler:
- 6-7 adet tavuk baget
- 1 bardak yoğurt
- 1 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Kırmızı toz biber, kekik, tuz (isteğe göre başka baharatlar)
- Yarım tatlı kaşığı biber salçası
- 1 su bardağı su
Yapılışı:
- Tavuk parçalarını yıkayıp bir kaba alın.
- Üzerine yoğurt, domates salçası, sıvı yağ, rende sarımsak, tuz ve baharatları ekleyip iyice karıştırın. Bu karışımı tavuklara yedirin ve 30 dakika kadar bekletin.
- Fırın tepsisine dizin ve üzerine 1 bardak su ekleyin.
- Tavukları önceden ısıtılmış 200 derece fırına verin ve üzerini folyo ile kapatın.
- Yarım saat sonra folyoyu alın ve tavukların üzeri kızarana kadar 15 dakika daha pişirin.
SEBZELİ BULGUR PİLAVI TARİFİ
Sebzeli Bulgur Pilavı: Hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçenek! Bulgur pilavını mevsim sebzeleriyle bir araya getirerek tane tane bir pilav yapabilirsiniz. İşte size nefis bir sebzeli bulgur pilavı tarifi:
Malzemeler:
- 2 adet orta boy yeşil biber (küp küp doğranmış)
- 2 adet kapya biber (küp küp doğranmış)
- 1 adet orta boy kuru soğan (küp küp doğranmış)
- 1 adet domates (küp küp doğranmış)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 3 su bardağı kaynar su
- 2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı kimyon
Yapılışı:
- Zeytinyağı ve tereyağını birlikte kullanarak tencereye alın ve eritin.
- İçine küp küp doğranmış kuru soğanı ilave edin ve kavurmaya başlayın.
- Soğanlar yumuşamaya başladığında biberleri ekleyin ve kavurmaya devam edin.
- Biberler de kavrulduğunda domatesi ilave edin ve karıştırarak kavurmaya devam edin.
- Salçayı ve bulgurları ekleyin. Ardından kaynar suyu ilave edin ve hafifçe karıştırın.
- Tuzu ve baharatları da ilave edin ve kapağını kapatın.
- Kısık ateşte 12-14 dakika pişirin. Bulgurlar suyunu çekince altını kapatın ve 15 dakika demlenmeye bırakın.
- Sıcak sıcak servis edin. Üzerine ince kıyılmış maydanoz ekleyebilirsiniz.
MARİNELİ PANCARLI ANTEP FISTIKLI SALATA TARİFİ
Antep fıstıklı yeşil salata, lezzetli ve sağlıklı bir alternatif olarak sofralarınıza renk katıyor. İşte bu nefis salatanın tarifi:
Malzemeler:
- 1 orta boy pancar (kabuklu pişirilmiş)
- 2 avuç roka (gerekirse irice doğrayın)
- 60 gram kokulu peynir (eski kaşar, parmesan, tulum, küflü, keçi/koyun peyniri vb.)
- 2 tepeli çorba kaşığı Antep fıstığı içi
- Taze öğütülmüş kara biber
Pancarı Marine Etmek İçin:
- 2 çorba kaşığı sızma zeytin yağı
- 1 çorba kaşığı nar ekşisi
- 1 çorba kaşığı limon suyu
- Taze kekik yaprakları (dallardan sıyırın)
- Tuz (isteğe göre, ben koymadım)
Yapılışı:
- Pancarı soyup ikiye bölün ve ince dilimleyin.
- Marinasyon için tüm malzemeleri karıştırıp pancarın üzerine gezdirin. 30 dakika marine edin.
- Sert peynir kullanırsanız irice rendeleyin, yumuşak peynir varsa onu küp küp doğrayın.
- Antep fıstıklarını kuru tavada biraz kavurun (yoksa hazır kavrulmuş olanı satın alın) ve irice kıyın.
- Düz iki tabağa önce roka, üzerine de pancar dilimlerini yerleştirin.
- Kalan marinasyonu gezdirin, fıstıkları ve ufalanmış peyniri serperek süsleyin.
- Biberleyip hemen servis edin.
BÖĞÜRTLEN SOSLU PANNA COTTA
Panna Cotta, İtalyan mutfağının zarif ve hafif tatlılarından biridir. Adı, “pişmiş krema” anlamına gelir ve vanilya çekirdekleriyle lezzetlendirilmiş, düşük şeker içeriğiyle hazırlanan bir tatlıdır. İşte size iki farklı Panna Cotta tarifi:
Malzemeler:
- 250 ml krema
- 250 ml soğuk süt
- 1 paket vanilya (ya da vanilya çubuğu)
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 3 yaprak jelatin
Hazırlanışı:
- Yaprak jelatinleri soğuk su dolu bir kasede yumuşatın.
- Krema, süt, toz şeker ve vanilyayı küçük bir tencereye aktarın ve kısık ateşte kaynama derecesine gelene kadar pişirin.
- Yumuşayan jelatinleri süzün ve ocaktan aldığınız karışıma ekleyin. Karıştırarak jelatinlerin erimesini sağlayın.
- Porsiyonluk kalıpları ıslatın ve karışımı eşit olarak paylaştırın.
- Buzdolabında en az 2 saat bekletin.
- Böğürtlen sosu için böğürtlenleri, suyu ve şekeri kaynatın. Nişastayı suyla karıştırarak sosu koyulaştırın.
- Soğuyup kıvam alan Panna Cotta’yı servis tabaklarına ters çevirerek çıkarın ve böğürtlen sosuyla servis edin.