Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Gazze Şeridi’ne gerekli olan gıda ve ilaç malzemeleri girişi sağlanmazsa, Yemen Silahlı Kuvvetleri (Husiler) Siyonist rejime giden herhangi bir gemiyi (Kızıldeniz’den) durduracak ve meşru hedef olarak göreceklerdir.” dedi.

Seri, bu kararın açıklama yapıldığı anda yürürlüğe girdiğini belirterek, “Deniz ulaşımının güvenliği için tüm gemi ve şirketlere İsrail limanlarıyla işbirliği yapmamaları konusunda uyarıda bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

İSRAİL GEMİLERİ, HUSİLERİN HEDEFİNDE

Yemen’de İran’ın desteklediği Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, 14 Kasım’da yaptığı televizyon konuşmasında, Kızıldeniz’deki İsrail gemilerine saldırabileceklerini söylemişti.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri de 19 Kasım’da X sosyal medya hesabından yayınladığı yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yaptığı saldırılara karşılık olarak, İsrail bayraklı her tür gemiyi vuracaklarını ilan etmişti.

Bunun ardından Husiler, Babu’l Mendeb Boğazı’nda “Unity Explorer” ve “Number Nine” isimli iki İsrail gemisine İHA ve füze ile saldırmıştı.

ABD SAVAŞ GEMİLERİNE SALDIRI DÜZENLENMİŞTİ

İsrail’in denizcilik şirketi ZIM ise 29 Kasım’da yaptığı açıklamada, Umman Denizi ve Kızıldeniz’de yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle gemilerinin Mısır’daki Süveyş Kanalı’nı kullanmayacağını duyurmuştu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) da 4 Aralık’ta X sosyal medya platformundan, Kızıldeniz’in güneyinde uluslararası sularda 3 ticari gemiye 4 saldırı gerçekleştirildiğini bildirmişti.

Kızıldeniz’in güneyinde ABD donanmasına bağlı “USS Carney” adlı savaş gemisinin ticari gemilerden gelen yardım çağrısına cevap verdiği belirtilen açıklamada, savaş gemisinin gemilere yardım ederken kendisine doğru yaklaşan 3 İHA’yı imha ettiği kaydedilmişti.