Yaz mevsiminin gelmesiyle tezgahlar renklenmeye başladı. Bu hafta en çok rağbet gören meyveler arasında karpuz, kiraz, yenidünya, şeftali ve erik yer aldı. Geçen haftalarda kilosu 90 TL'den satılan karpuzun fiyatı bu hafta 12 TL'ye kadar düştü.

Semt pazarlarında domates, salatalık, patates, soğan, maydanoz ve kıvırcık gibi sebzelerin fiyatları da düşmeye başladı. Geçen haftalarda 30 TL'ye satılan domates, bu hafta 15 TL'den alıcı buluyor.

"KALİTEYE GÖRE FİYAT FARKLILIKLARI GÖSTERİYOR"

KÂMİL KOÇ

KÂMİL KOÇ

Havaların ısınmasıyla birlikte meyve ve sebze fiyatlarında yaşanan düşüşü değerlendiren Kâmil Koç, fiyatlardaki değişimleri şu şekilde özetledi:

"Geçen haftalarda karpuz 35 lirayken şimdi 15 lira, domates 50 lirayken şimdi 20 lira ve salatalık 30 lirayken şimdi 15 lira oldu. Yeşillik fiyatlarında pek bir değişiklik yok, hala 17,5 lira civarında. Kaliteli meyve çeşitleri biraz pahalı, ikinci kalite meyveler ise daha uygun fiyatlı. Şu anda şeftali fiyatları 40 liradan başlayıp 50 liraya, hatta 100 liraya kadar çıkabiliyor. Kiraz ve erik de aynı şekilde kaliteye göre fiyat farklılıkları gösteriyor. Çilek fiyatları şu anda yükselişte ve 70-80 lira arasında değişiyor. Muz fiyatı ise düşmüyor. Bu sene 50 ile 60 lira arasında satılıyor. İşçilikten mazota kadar her şey pahalı olduğu için fiyatlar fazla düşmüyor."

"KİRAZ, ERİK, ÇİLEK VE BİRÇOK MEYVEDE YÜZDE 70 BİR DÜŞÜŞ VAR"

SEYFETTİN ÖZCAN

SEYFETTİN ÖZCAN

Yerli ürünlerin çıkmasıyla birlikte meyve ve sebze fiyatlarında yüzde 70'e varan düşüşler yaşandığını belirten Seyfettin Özcan ise şu açıklamalarda bulundu:

"Yerli salatalık daha önce Mersin'den geliyordu ve nakliye ile el değiştirme maliyetleri yüzünden pahalıydı. Şu anda ise Siirt'teki bahçelerden geliyor ve fiyatı yarı yarıya düştü. Karpuz, çıkmadan önce İran'dan ithal ediliyordu ve mesafe ile nakliye ücreti nedeniyle 40 liradan satılıyordu. Şimdi ise fiyatı 12-13 liraya kadar düştü. Kiraz, erik, çilek ve birçok meyvede yüzde 70 oranında bir düşüş var. Sadece limonun fiyatı arttı, çünkü limon kış ürünü olduğu için bahçeden değil depodan geliyor. Biraz da havuç fiyatlarında artış var, geri kalan bütün sebze ve meyvelerde düşüş yaşanıyor, ancak talep daha az. Çoğu vatandaşın kendi bahçesi veya köyü olduğu için sebze ve meyvelerini oradan temin ediyorlar. Bu durum doğal olarak talebi azaltıyor."

Kaynak: İLKHA