Gaziantep Doğu Akdeniz Bölge Kan Merkezi Kan Bağışı Müdürü Dr. Mehmet Akıncı, kanın her mevsimde bir ihtiyaç olduğunu fakat vatandaşların kış aylarında daha az bağış yaptığını belirterek,  vatandaşları kan bağışı konusunda biraz daha duyarlı davranmaya davet etti.

Gaziantep Atatürk Kızılay Kan Merkezi Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Mehmet Akıncı, kan stoku hakkında bilgi verdi.

VATANDAŞLARA KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI

Kanın her mevsimde bir ihtiyaç olduğunu fakat vatandaşların kış aylarında daha az bağış yaptığını belirten Gaziantep Doğu Akdeniz Bölge Kan Merkezi Kan Bağışı Müdürü Dr. Mehmet Akıncı, vatandaşları kan bağışı konusunda biraz daha duyarlı davranmaya davet etti.

VATANDAŞLARIN ENDİŞELENMESİNE GEREK YOK

Havaların soğumaya başlaması ile birlikte vatandaşların ‘acaba üşür müyüm, hasta olur muyum’ diyerek kan vermekten kaçındığını belirten Akıncı, ‘’Merkezimize veya kan alma noktalarımıza gelen vatandaşlarımızın kan değerine bakıyoruz, tansiyonlarını ve ateşlerini ölçüyoruz. Bu değerler doktorlarımız tarafından değerlendiriliyor. Vücutta ihtiyaçlarından fazla kan ise kan alma işlemini yapıyoruz.  Eğer kan aldıktan sonra sıkıntı çekecek ya da günlük hayatında bir aksama yaşayabilme ihtimali varsa kan almıyoruz.’’ şeklinde konuştu.

KAN STOKLARIMIZ ŞU AN İYİ DURUMDA

Son günlerde havaların soğuması ile birlikte kan bağışlarda bir düşüş yaşandığını belirten Akıncı, ‘’Stoklarımız şu an gayet iyi durumda, hastanelerimizin kan talebini yüzde 95’in üzerinde karşılayabiliyoruz. Ancak son bir haftadır, havaların soğuması ile birlikte bağışlarda bir düşüş olduğu görülüyor.’’ dedi.

KAN BAĞIŞLAYANLAR ADINA 3 FİDAN DİKİLİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı ile anlaşmalarını güncellediklerini ifade eden Akıncı, “Tarım ve Orman Bakanlığı ile mevcut olan anlaşmamızda kan bağışı yaparak hayat kurtaran vatandaşlarımızın adına kurtardığı can sayısına göre fidan dikiliyor. Örneğin bir vatandaş bağışladığı bir kan bir hayatı kurtardı. Bunun karşılığı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, kan bağışı yapan kişinin adına 3 fidan dikiliyor. Bir bağışçımız hem bir insana hayat veriyor hem de doğamıza 3 ağaç armağan ediyor” diye konuştu.

MEHMET FENER

Editör: Aylin Cıkcık