Diğer taraftan kiracılar da eğer sözleşmelerinde özel olarak yetki varsa kaldıkları yeri bir başkasına kiralayabilirler. Ancak günlük ev kiralama yetkisi yoksa başkasına kiraya veremezler.
GÜNLÜK KİRALIK EV RUHSATI VE AMACI
Günlük ev kiralama konusuyla ilgili Bakanlık tarafından yapılan yasal düzenleme gereğince günlük kiralanan evler pansiyon statüsüne dahil ediliyor. AİRBNB ve vergi kaybını önleme amacıyla hayata geçirilen düzenleme çerçevesinde günlük kiralanan evler pansiyon kapsamında ruhsatlanıyor ve bu evlerde konaklayacak olanların kimlik bilgileri emniyete bildiriliyor. Böylece hem usulsüz işlemlerin önüne geçilmiş oluyor hem de aranan kişilerin ve kanun kaçaklarının kolayca bulunabilmeleri sağlanıyor.
GÜNLÜK KİRALIK EV RUHSATI NASIL ALINIR VE GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
Günlük kiralık ev ruhsatı alabilmek için ev sahiplerinin tamamlaması gereken bazı evraklar var. Peki, günlük kiralık ev ruhsatı için gerekli belgeler nelerdir ve nereden alınır?
Ruhsat başvuru formu
Tapu fotokopisi (Son 3 aylık, değişiklik olmadığına dair tasdikli)
Adres belgesi (Tapu fotokopisiyle birlikte bağlı bulunan belediyenin İmar İşleri Müdürlüğü’nden alınabilir.)
İskan belgesi (Binanın yapı kullanma izin belgesi. Temin etmek için belediye veznesine imar suret harcı yatırılır, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü İskan Servisi’nden onaylatılır.)
Kira sözleşmesi (Kiralanan daireler için noterde mal sahibiyle imzalanan sözleşme)
CE belgeli yangın tüpü alım faturası
Yangın raporu belgesi (Belediye veznesine yangın raporu harcı yatırılır. Halkla İlişkiler Masası’na dilekçeyle başvurulur. Sonrasında itfaiyeden alınır.)
Ticari işletmeler için oda kayıt belgesi
Ticari işletmeler için ticaret sicil tasdiknamesi
İkametgah belgesi (e-Devlet’ten alınabilir.)
Çalışma sağlık karnesi ve fotokopisi (Aile Sağlık Merkezi’nden alınır.)
Adli sicil kaydı (e-Devlet’ten alınabilir.)
Şirketler için imza sirküsü, ticaret sicil gazetesi, şirket ana sözleşmesi ve bu belgelerin fotokopileri
3 adet kimlik fotokopisi
3 adet biyometrik fotoğraf
Ayrıca şu belgeler de gerekli:
Çalışan kişilerin kimlik bilgileri
Maliye yoklama fişi
Öğrenci yurdu olarak hizmet verecek olan yerler için MEB izin belgesi
Otel olarak hizmet verecek yerler için Atık Bitkisel Yağların Kontrolü Yönetmeliği
Yerleşim planı
Apartman için muvafakatname (Kat maliklerinden alınacak.)
Önemli hatırlatma: Günlük kiralanacak olan evde gerekli malzemelerle dolu olacak şekilde bir ecza dolabı bulunmalıdır.
GÜNLÜK KİRALIK EV RUHSATI ALMAMA CEZASI
Ev sahiplerinin günlük kiralık ev ruhsatı almadan evlerini kiraya vermeleri, yasalara göre suç olarak kabul ediliyor. Ruhsatsız günlük kiralık daire cezası 2022 yılı itibariyle 18.000 TL’ye ulaşıyor. Ayrıca emniyet ekipleri ruhsatsız günlük ev kiralama eylemi karşılığında evinizi geçici olarak mühürleyebilir.
GÜNLÜK EV KİRALAMA SÜRECİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Günübirlik kiralık ev ruhsatı için bu belgelerin tamamı toplanmalı ve şartların hepsi yerine getirilmelidir. Bu ruhsat çıkarıldıktan sonra evde konaklayacak olan müşterilerle günlük ev kiralama sözleşmesi imzalanmalıdır. Sözleşme gereğince kalacak kişilerin kimlik bilgileri Emniyet Müdürlüğüne bildirilir. Bu işlem internet üzerinden online olarak da gerçekleştirilebiliyor.
Günübirlik kiralanan yerlerle ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre kullanılan daire, apart, rezidans gibi yerler 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’na tabidir ve bu Kanun’a aykırı hareket edenlere idari para cezası uygulanır. 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’na muhalefet edilmesi durumunda mülki amir tarafından sorumlu şahıslara 2022 yılı itibariyle 1.171 TL para cezası kesilmektedir.