Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), Güneş'te yaşanan patlama hakkında bir bildiri yayınladı. Bildiride, jeomanyetik fırtınanın elektronik araçlarda problemlere yol açabileceği uyarısında bulunuldu. GPS'lerde sıkıntı çıkabileceği eklendi.
GÜNEŞ FIRTINASI NEDENLERİ VE BOYUTU
Fırtına, Dünya'nın 20 katı büyüklüğünde bir lekeden kaynaklandı. Güneş'te meydana gelen bir alevlenme, doğrudan Dünya'ya doğru devasa bir parçacık akışına neden oldu. Analizlere göre, fırtına son 6 yılın en güçlü örneği oldu.
Gökbilimciler, Güneş'in her 11 yılda bir sakin veya fırtınalı bir döngü tamamladığını belirtiyor. Ancak Güneş'in Aralık 2019'da başlayan son evresinde üretilen en güçlü fırtına, beklenmedik bir sürpriz oldu.
TEHLİKENİN ADI: GÜNEŞ FIRTINASI
Güneş'teki patlamaların uzaya büyük kütleli plazmalar savurmasına taçküre kütle atımı (CME) adı veriliyor. Bu plazmalar, Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girip, manyotesferde geçici bozulmalara yol açtığında Güneş fırtınası adını alıyor.
DÜNYA'NIN KORUNMASI
Güneş fırtınaları, elektronik cihazlarda ve iletişim sistemlerinde ciddi problemlere yol açabilir. Bilim insanları ve uzmanlar, bu tür olaylara karşı uygun önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor. Dünya'nın jeomanyetik fırtınalara karşı hazırlıklı olması, olası zararların en aza indirilmesinde kritik bir rol oynayabilir.