Her gün en az 30 dakikanızı fiziksel aktiviteye ayırmanın, daha sağlıklı bir vücuda sahip olmanıza, yaşam kalitenizi artırmanıza ve kronik sağlık problemlerine yakalanma riskini azaltmanıza yardımcı olabileceğini belirtiyor.

EGZERSİZİN FAYDALARI

Dr. Öğr. Üyesi Beril Özturan, egzersizin birçok faydasını sıralıyor. Egzersizin kas kuvvetini, dayanıklılığını ve esnekliğini artırdığını, kiloyu azaltıp koruduğunu, kalp-damar hastalıklarının riskini azalttığını, kan şekeri ve kan yağlarının düzeylerini düşürdüğünü, psikolojik durumu ve uyku kalitesini düzelttiğini, kemik mineral yoğunluğunu artırdığını, bazı kanser türlerini ve kronik ağrıyı azalttığını belirtiyor.

GÜNDE 30 DAKİKA EGZERSİZ ÖNERİSİ

Amerikan Kalp Derneği'nin önerilerine atıfta bulunan Özturan, yetişkinler için günde en az 30 dakika orta şiddette aerobik egzersiz veya haftada en az 3 gün 25 dakika şiddetli egzersiz önerildiğini ifade ediyor. Egzersizin kan basıncını düşürdüğünü, oksijen tüketim değerini artırdığını ve vücut yağlarını azalttığını belirtiyor.

DEPRESYON VE DEMANS RİSKİNİ AZALTIR

Egzersiz programlarının depresyon semptomlarında ve demans gelişim riskinde azalma sağladığını belirten Özturan, egzersizin obezite, kronik hastalıklar ve psikolojik sorunlarla ilişkilendirilen fazla kilolu olmayı azalttığını ifade ediyor. Egzersizin özellikle diyetle birlikte etkili bir kilo verme aracı olduğunu vurguluyor.

KİREÇLENMEYE KARŞI ETKİLİ

Obezite ile birlikte görülen kireçlenme, fibromiyalji, bel ağrısı ve migren gibi kronik ağrı sendromlarında egzersizin etkili olduğunu belirten Özturan, egzersizin osteoartrit şikayetlerini azalttığını ve bel ağrısını hafiflettiğini ifade ediyor.

GÜNLÜK YAŞAMDA HAREKET ALIŞKANLIĞI

Günlük yaşamda da hareket etmek için fırsatlar oluşturmanın önemini vurgulayan Özturan, asansör yerine merdiven kullanılması, evcil hayvanlarla yürüyüş yapılması, işlerin kendisinin yapılması, dans edilmesi gibi aktivitelerin sağlıklı bir yaşam için önemli olduğunu belirtiyor. Egzersizin düzenli olarak yapılmasının ruh ve beden sağlığını artıracağını sözlerine ekliyor.

Kaynak: İHA