ABD'den gelen zayıf ekonomik veriler altını tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.685 dolara çıkarırken gümüş de hemen arkasından geldi. Beyaz metal birkaç yılın en yüksek seviyesi olan 32,96 dolara yakın seyrediyor. Uzmanlar fiyatların 12 ay içinde 45 dolara çıkmasını bekliyor.

GÜMÜŞ BU YIL YÜZDE 33 ARTTI

Gümüş fiyatları yılın başından bu yana yüzde 33 arttı; bu durum, düşen tahvil getirileri ve altının kazanımlarını yansıtıyor. Sadece son ayda yüzde 5 civarında prim yaptı. Fed'in yavaşlayan ekonomiyi desteklemek amacıyla bu yılki kalan iki toplantısında faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor. Forex ve teknik analist James Hyerczyk, gümüşün Ekim başında test ettiği 32,96 dolarlık zirvenin üzerine bir kırılmanın, bir sonraki büyük direnç olan 34,35 dolara doğru hızlı bir yükselişi tetikleyebileceğini söylüyor.

GÜMÜŞ FİYATI 45 DOLARA ULAŞABİLİR

Londra Külçe Piyasası Birliği'nin (LBMA) yıllık toplantısındaki delegeler de önümüzdeki 12 ay içinde değerli metal fiyatlarında önemli bir artış öngörüyor. Altının 2.941 dolara, gümüşün ise ons başına 45 dolara ulaşacağını ve mevcut seviyelerden önemli bir yükseliş potansiyelinin olacağını tahmin ediyorlar.

Değerli maden uzmanı Jesse Colombo da gümüşün altın gibi büyük bir ralliye başlamasının 3 koşula bağlı olduğunu söylüyor: Hem dolar hem de eurodaki fiyat artışları ve bakır fiyatındaki artış.

Colombo, bu üç koşul yerine getirildiğinde gümüşün hızla 50 dolara yükselmesi ihtimalini güçlü görüyor. Uzman, nispeten kısa vadeli bir hedef olarak 50 dolara odaklandığını belirtiyor çünkü bu önemli bir psikolojik seviye ve hem 1980 hem de 2011 rallileri sırasında ulaşılan zirve.

Ayrıca uzun vadeli altın-gümüş oranı tablosuna göre gümüş şu anda altına kıyasla önemli ölçüde düşük değerde. Bu oran, 1915'ten bu yana tarihsel ortalama olan 52,8'in oldukça üzerindedir ve eğer bu seviyeye dönerse, altın fiyatında bir artış olmasa bile gümüşün onsu 50,36 dolar seviyesinde değerlenebilir.

1 - Gümüşün spot fiyatı, güçlü işlem hacminin desteğiyle geçmişte sıklıkla test edilen ancak başarısız olan 32,50$ direnç seviyesinin güçlü bir şekilde üzerinde kapanmalıdır. Bu gerçekleştiğinde gümüş hızla 50 dolara doğru hareket edebilir.

2 - Euro fiyatlı gümüşün Mayıs ayının zirvesinde oluşan 30 euro direnç seviyesinin üzerine kırılması gerekiyor. Euro fiyatlı gümüş genellikle 26, 27 ve 28 euro gibi yuvarlak rakamlara saygı gösteriyor ve bu noktalarda sıklıkla önemli destek ve direnç seviyeleri yaratıyor.

3 - Sentetik Gümüş Fiyat Endeksi olarak adlandırılan göstergenin 2.560 ile 2.640 arasındaki ana direnç bölgesinin üzerinde kapanması gerekiyor. Bu endeks altın ve bakır fiyatlarının ortalamasını temsil ediyor. Bakırın yükselişi, endüstriyel bir metal olması nedeniyle gümüşe de yansıyor.

Kaynak: Ekonomim