Zirveye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, iş dünyasının temsilcileri katıldı.
GAZİANTEP ENERJİSİ İLE ÇALIŞTI
Enerji Zirvesi’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, “Herkes tıpkı zirvenin "Gaziantep’in Enerjisi, Türkiye’nin Gücü" sloganında olduğu gibi Gaziantep enerjisiyle çalıştı. Hiç şüphesiz, enerji dönüşümünü başarıyla gerçekleştiren şehirler, geleceğin rekabetçi ekonomilerinde ön sıralarda yer alacak. Biz istiyoruz ki, Türkiye'nin lider sanayi şehirlerinden biri olan Gaziantep, sahip olduğu potansiyel ve güçle, işletmelerimizin rekabet gücünü belirleyen, enerji verimliliği, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm gibi dünya ekonomisinin yeni çerçevesini çizen alanlarda da öncü olsun.”
ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI ÖNEM ARZ EDİYOR
Yıldırım, “Zirve, bu hedeflere ulaşmak için mevcut durumumuzu gözden geçirme ve geleceğe yönelik stratejilerimizi netleştirme fırsatı sunacak. Enerji, hem ekonomik refahın hem de jeopolitik gerilimlerin odağında yer almaktadır. Küresel enerji arz güvenliği, fiyat dalgalanmaları ve enerji bağımsızlığı her geçen gün daha da önemli hale geliyor. Ayrıca, deprem gibi doğal afetlerle sarsılan bir coğrafyada enerji altyapımızın sağlam olması da kritik bir ihtiyaçtır. Bölgemizde deprem sonrası yeniden yapılanma sürecini enerji sektörü ile güçlü bir şekilde bağdaştırarak enerji verimliliğine odaklanmak önem arz ediyor. Bu bağlamda, enerji verimliliği yalnızca maliyetleri düşürmekle kalmaz, karbon ayak izimizi de azaltarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlar.”
GTO İŞBİRLİĞİNE HAZIR
“Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakatı ve Paris Anlaşması doğrultusunda belirlenen hedefler, yeşil dönüşümü kaçınılmaz kılmakta ve iş dünyasının sürdürülebilirliği için yeni bir çerçeve oluşturmaktadır. Gaziantep Ticaret Odası olarak, sanayicilerimizin yeşil dönüşüm sürecine destek veriyor; kamu kurumları ve değerli paydaşlarımızla iş birliği içinde çalışmaya hazırız.”
GES YATIRIMCILARI SORUN YAŞIYOR
“Biz de Açlığınızı karnınızı doyurabileceğiniz yerde söyleyin diye bir söz vardır” diyen Yıldırım, “Hazır Sayın Bakanımız ve kıymetli heyeti buradayken üyelerimizin yaşadığı bazı sorunları ve çözüm önerilerimizi arz etmek istiyorum. GES yatırımcılarımız mevcut sistem kullanım bedelleri ile ilgili sorun yaşıyor. Lisanssız güneş enerjisi bugün 16 GW kapasiteye ulaştıysa, bunu 7 milyar dolar yatırım yapan, mal varlığını ipotek ederek bu sahaları ayağa kaldıran GES yatırımcısı sayesinde başardı.”
SANAYİCİNİN ÖNÜNÜ AÇIN
İş dünyasının taleplerini sıralayan Yıldırım, “Güneş enerjisine yatırım yapanların, 2019’dan sonra yatırım yapanlardan ayrıştırılmaması için dağıtım bedelinin mevzuatın 5.1.h maddesine göre yatırım yapanlarla aynı seviyeye çekilmesini talep ediyoruz. Sayın Bakanım, 10 Yılını dolduran santrallere lisans alabilme veya belirlenen fiyatla satış yapabilme hakkı tanındı. Bununla birlikte; İsteyen santrallerin öz tüketime geçebilmesi, mevcut santrallerin mülkiyetinin ek mevzuat maddeleri ile korunarak, santrallerin tüketimi olan işletmelere kiraya verilmesinin sağlanması ve lisans almak isteyenlerin de mevcut lisanslılarla aynı haklara sahip olarak lisanslı santrale geçmesi noktasında da desteklerinizi bekliyoruz. Bu yol ile bütün santraller tüketim sahibi esas işlemelere yönelecek, TEİAŞ teknik kapasite sorunları aza inecek ve temiz enerjinin önü daha da açılmış olacaktır. Lisanssızlarla ilgili diğer bir talebimiz de kapasite eksikliğinden dolayı 5.1.h kapsamında GES kuramayan sanayicinin önünü açmak üzere olacak.”
NAKLİYE MALİYETLERİ, MARJ DEĞİLDİR
Akaryakıt Bayilerinin sorunlarına değinen Yıldırım, “Akaryakıt bayilerimiz için nakliye bedelinin karlılığın dışına çıkartılarak fiyat farkının eklenmesini talep ediyoruz. Çünkü nakliye bedelinin karlılık içinde kalması haksız rekabete sebebiyet veriyor. Örneğin; Gaziantep ve Mersin’de akaryakıt pompa fiyatları aynı. Ancak Gaziantep'teki bayiler, akaryakıtta dolum tesisi merkezi olan Mersin'den gelen yakıt için 650 km’lik nakliye maliyetine katlanıyor. Bu durumda Gaziantep’teki akaryakıt bayileri haksız rekabetle karşı karşıya kalıyor. Çünkü nakliye bedeli bir maliyettir, marj değildir. Bu adaletsizliğin giderilmesini istiyoruz.”
GAZİANTEP’İN ENERJİSİ, TÜRKİYE’NİN GÜCÜ
“Küresel düzeyde enerji sektörü, zorluklar kadar fırsatlarla da dolu. Gaziantep Enerji Zirvesi’nin sloganında belirttiğimiz gibi, “Gaziantep’in Enerjisi, Türkiye’nin Gücü” ve burada ele alacağımız fikirler, öneriler ve çözümler, yalnızca Gaziantep’e değil, ülkemizin enerji geleceğine de ışık tutacaktır. Bu düşüncelerle, zirvemizin başarılı geçmesini, enerji sektörümüz için değerli adımlar atılmasına vesile olmasını diliyor; katkı sunan tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
BAKAN BAYRAKTAR’DAN GAZİANTEP ÖVGÜSÜ
Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve GABDER işbirliğinde Gaziantep Enerji Zirvesi düzenlendi. Zirvede konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, “Gaziantep, sloganda da belirtildiği gibi Türkiye’nin gücü. Gaziantep, enerjisi, dinamizmi, iş dünyasının yılmaz duruşu ile hakikaten ülkemizin en büyük güçlerinden bir tanesi” dedi.
ENERJİDE DIŞA BAĞIMLIYIZ
Türkiye’nin enerji talebinin arttığını kaydeden Bakan Bayraktar, “Gaziantep’in kişi başı enerji talebi son 22 yılda 3,5 kat arttı. Kentte, Türkiye ortalamasının üzerinde elektrik talebi var. Türkiye’nin en büyük açmazı ise dışa bağımlılıktır. Ülkemizde kullanılan 3 birim enerjinin 2’si yurt dışından ithal ediliyor. Biz bunu dönüştüremezsek, siz Gaziantep’teki sanayiciler, katma değerli ürünler üretemezseniz, sanayimizi o hale dönüştüremezsek, bizim ekonomik çıkmazdan kurtulma şansımız yok. Gaziantep’te o müteşebbis ruhu var. Sanayimizin devrimsel dönüşümü başarması önemli. Türkiye’nin ikinci yüzyılında ülkemizi tam bağımsız Türkiye haline getirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
GAZİANTEP, AĞABEY ROLÜ ÜSTLENİYOR
Bir zamanlar Gaziantep’in Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin merkez şehri olduğunu söyleyen Valisi Kemal Çeber, “Bugünkü gelinen noktada Gaziantep’in bunun da ötesinde bir şehir. Irak’ın, Kuzey Suriye’nin ve bölgedeki yakın coğrafyanın hepsinin baş merkezi ve cazibe merkezidir. Binlerce yıldır Şam, Bağdat ve Halep’in bu bölgede üstlendiği rol neyse bugün Gaziantep o rolü üstleniyor. Şimdilerde bu süreç yük alma şeklinde oluyor. Koronavirüs, deprem süreçlerinde ve sınırlarımızda yaşanan sıkıntıları yaşanıyor. Gaziantep, ağabey şehir rolünü tüm yükleri sırtlayarak oynuyor. Bu rol şehrimizin Gazi Unvanına yakışıyor” şeklinde konuştu.
BU ŞEHİRDE İHRACAT VAR, İSTİHDAM VAR
AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, “Türkiye, her alanda olduğu gibi enerji alanında da tam bağımsız bir ülke olma yolunda çok önemli safhalar kat etti. Her alanda ne kadar güçlü olduğumuzu göstererek hem dünyaya hem de bölgede lider olma açısından önemli neticeler elde etmiş olacağız. Türkiye, ay-yıldızlı bayrağıyla, enerjisi güçlü, iç barışı güçlendirmiş bir şekilde yoluna devam edecektir. Gaziantep, 10 milyar doları aşan ihracatıyla enerjisi yüksek bir şehir. Güçlü sanayisi ile inanıyorum ki 12 milyar dolar ihracata ulaşacak bir şehir. Siz yeter ki enerji verin, Gaziantep’te ihracat var, istihdam var” dedi.
100 MİLYON DOLARLIK YENİ YATIRIM
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “2026 yılında Yeşil Sertifikaya geçeceğiz, Paris Anlaşmasını ilk imzalayan ülke biz olduk. Gaziantep OSB’nin akıllı ve yeşil OSB olması için gerekli olan tüm konuları çalıştık. 500 bin mülteciye ev sahipliği yapıyoruz, diğer yandan ise deprem sonrasında kente 250 bin kişi geldi. Bunların ciddi sorunlarını yaşıyoruz. Bu noktada alternatif yakıt tüketen araçlara yatırım yaptık. İklim eylem planını çalıştık. Gaziantep’te Büyükşehir Belediye olarak GES Projelerimizi kendimiz yapıyoruz. Gaziantep OSB’ye 100 milyon dolarlık yeni yatırımla Yüksek Biyolojik ve Kimyasal Atık Tesisi yapıyoruz” diye konuştu.
GAZİANTEP HER ZORLUĞUN ÜSTESİNDEN GELİR
Enerji Zirvesi’nde bir konuşma gerçekleştiren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, “Gaziantep, her zorluğun üstesinden gelen bir şehirdir” dedi. Yılmaz, son dönemlerde enerji piyasalarında yaşanan değişikliklere ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.