Panelde konuşan Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, “Biz sanayicilere düşen krize pabuç bırakmamaktır. Bizler üzerimize düşeni yapacağız. Sektörlerimizin en iyi noktalara taşıyacağımıza olan inancım sonsuzdur. Ayakkabı ve terlik ihracatı ülkemiz için önemlidir. Gazi Şehrimizin her koşulda sanayisi, üretimi, istihdamıyla model olmaya devam ediyor. Ukrayna Savaşı, Ortadoğu’daki kaotik durum, 11 ilde yaşanan Asrın Felaketine rağmen şehir olarak azimle çalışıyoruz ve yolumuza devam ediyoruz.”
190 ÜLKEYE 10 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE İHRACAT
190 ülkeye yıllık 10 milyar doların üzerinde ihracat yapıldığını anlatan Ünverdi, “Gaziantep olarak, yaklaşık 160 alanda üretim yapıyoruz, binlerce ürün üretiyoruz. Şehrimizin genelinde 5 bin 200’ün üzerinde üretici firmamız var. Bu doğrultuda ayakkabı ve terlik sektörü şehrimizde önemli bir paya sahiptir. Ayakkabı ihracatından İstanbul’dan sonra ikinci sıradayız. Plastik terlik üretimi ve ihracatında ise ilk sıradayız. 2023 yılında şehrimizde bir önceki yıla oranla yüzde 14 artışla 172 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı gerçekleştirildi. 2024 yılında ise sektörlerimiz zorlanmış olup bu da rakamlara yansımıştır. Şehrimizde 10 aylık dönemde 97 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı yapılmış, bu da geçen yıla göre yüzde 35’lik bir düşüş söz konusudur.”
ŞEHRİMİZ, MISIR VE BANGLADEŞ İLE REKABET EDEMİYOR
Küresel çapta yaşanan krizlerin etkilerini anlatan Ünverdi, “En büyük pazarlarımız olan Ortadoğu’daki savaş, Avrupa’daki durgunluk tüm sektörlerimizi olumsuz etkilemektedir. Son tüketiciye ulaşan ayakkabı sektörü Çin ile rekabet edemezken, şehrimizin güçlü olduğu tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri de Mısır, Bangladeş gibi ülkelerle rekabet edemez hale gelmiştir.”
ETKİLERİNİ ZAMAN İÇİNDE GÖRECEĞİZ
Suriyelilerin geri dönüşüne değinen Ünverdi, “Ayakkabı ve Terlik imalatı şehrimizdeki Suriyelilerin en yoğun olarak yer aldıkları sektörlerin başında gelmektedir. Şehrimizden Suriye’ye gidenlerin ayakkabı üretimi ve istihdama etkilerini de zaman içerisinde göreceğiz. İleride yaşanabilecek iş gücü sıkıntısını; İş beğenmeyenlerin sosyal yardımlarını keserek ve pasif iş gücünü çalışma hayatına kazandırarak aşabileceğimize inanıyorum. Ayakkabı, hazır giyim gibi emek yoğun sektörlere yönelik kamu tarafından destek verilerek teşvik edilmesi, bu sektörleri çalışan için cazip hale getirecek adımların atılması bu geçiş sürecinde faydalı olacaktır.”
KREDİYE ERİŞİM KOLAYLAŞTIRILMALI
Kamudan destek beklediklerini söyleyen Ünverdi, “Bununla birlikte yaşadığımız zorlukların azalmasında kamu tarafının girdi maliyetlerini azaltacak, rekabet gücümüzü artıracak adımların atılması gerekmektedir. Öte yandan ticari girdi maliyetlerinin azaltılması ve krediye ulaşımın kolaylaştırılmasını ivedilikle bekliyoruz.”
ATMAMIZ GEREKEN ADIMLAR VAR
Sanayicilerin Orta Vadeli Programa tam destek verdiklerini hatırlatan Ünverdi, “Yüksek enflasyon ve düşük kur bizleri çok yoruyor. Döviz kurunun daha rekabetçi hale getirilmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Sektör olarak atmamız gereken adımlar var. Dünya markalarına fason üretim yapıyoruz ancak işin katma değerini başkalarına bırakıyoruz.”
İLK YEŞİL OSB OLMASI HEDEFLENİYOR
GSO öncülüğünde zor şartlarda üretim yapan işletmeler için Ayakkabı İhtisas OSB’nin kurulduğunu anlatan Ünverdi, “İlk etap olan 88 hektarlık alanda inşaat faaliyetleri devam ediyor ve yol yapım işini tamamladık. İlave sanayi alanı olarak belirlenen bölgenin mülkiyetinin Ayakkabı Terlik ve Yan Sanayi İhtisas OSB’ye kazandırılması için de çalışmalarımız devam ediyor. En başından itibaren yeşil ve döngüsel ekonomiye uygun üretim yapabilmesi için Yeşil OSB Fizibilite çalışmasını gerçekleştirdiğimiz bölgemizin tamamlandığında ülkemizin ilk yeşil organize sanayi bölgesi olması da hedeflerimiz arasında yer alıyor.”
UYGULAMA GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Sektörlere e- ticaret ve e-ihracat kulvarlarını değerlendirmelerini isteyen Ünverdi, “Yeni yıl ile birlikte e-ticarette stopaj uygulaması başlatılacak. Böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesi ürün fiyatlarının artmasına neden olacaktır. Bu da enflasyonun artmasına neden olacaktır. Hem üretici hem de tüketiciye zarar verecek bu uygulamanın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Sektörümüzün gücü artırmak için çalışmalara devam edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.