Soğuk algınlığı ve grip kış aylarının ve özellikle mevsim geçişlerinin hastalığı olarak biliniyor. Bu dönemde birçok kişi bağışıklık sisteminin zayıf olmasından dolayı grip ve soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanıyor ve günlerce yataktan çıkamıyor. Uzmanlar ise bu konu ile ilgili vatandaşları uyarırken aynı zamanda soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkları resmen hayatınızdan silecek 10 mucizevi besini öneriyor…

NARENCİYE

Uzmanlar; limon, portakal, mandalina gibi C vitamininden zengin gıdaların grip, nezle ve soğuk algınlığına yakalanmamak için tüketilmesi gerektiğini belirtti. Bilhassa sabahları kalkınca limon dilimli ılık bir su içmek, antioksidan etkisi nedeniyle güne daha zinde başlamayı sağlar. Uzmanlar "Narenciyeyi sıkmayın, yiyerek tüketin." diyor.

BOL SU

Toksinlerin ve mikropların atılmasında su içmenin önemi büyüktür. Öte yandan uzmanlar, griple birlikte görülebilecek olan yüksek ateş, ishal gibi durumlarda yüksek sıvı kayıplarına karşı günlük 10-12 bardak su tüketilmesini öneriyor.

İLTİHABIN ÖNÜNE GEÇİYOR

Adaçayı içerdiği uçucu bileşenler nedeniyle uzmanlar tarafından öneriliyor. Adaçayı hem boğaz ve ağızdaki iltihaplanmayı önlüyor hem de enfeksiyonu gidermeye yardımcı oluyor. Siz de bir tutam adaçayını kaynayan suya atıp 5 dakika demleyebilir, içip ya da gargara yaparak grip ve nezleden korunabilirsiniz.

HAFTADA 2 GÜN

Haftada 2-3 gün ızgara, fırın ya da buğulama balık tüketmenin grip ve nezleye karşı koruduğu belirtildi.

ISPANAK

Ispanak C ve E vitamini yönünden zengindir. Uzmanlar, ıspanağın bağışıklığı kuvvetlendirerek soğuk algınlığı ve gripten koruduğunu vurguluyor. Yapılan açıklamalara göre ıspanak enfeksiyonu önlemekle kalmıyor; içeriğindeki demir, kalsiyum ve magnezyumla kemiklerin güçlenmesini de sağlıyor.

FAYDALARI BİTMİYOR!

Fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişlerin tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar vatandaşları, içeriğindeki E vitamini, çinko, magnezyum, omega 3 gibi yağ asitleri, vitamin ve minerallerle bağışıklığı güçlendirebilecekleri konusunda uyardı.

YİYEREK TÜKETİN

Bağışıklık sistemini güçlendiren nar, gripten kansere dek birçok hastalığın önlenmesini sağlıyor.

BAĞIRSAKLARI GÜÇLENDİRİYOR

Uzmanlar probiyotik ve prebiyotik kaynakların düzenli tüketildiğinde bağırsak florasını ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini vurguluyor.

MUTLAKA YİYİN

Grip ve soğuk algınlığı yaşayan kişilerin vücuda giren mikroplarla savaşarak, bağışıklık sistemini güçlendirecek bir besine ihtiyacı olabiliyor. Uzmanlar mide ile ilgili bir problemi olmayan kişilerin yatmadan önce doğranmış bir diş sarımsağı limon suyuyla yutarak yemelerini tavsiye ediyor.

MUTLAKA TÜKETİN

Bilhassa soğuk algınlığı ilaçlarında, öksürük damlalarında önemli bir kaynak olan ekinezya, bağışıklık sistemini güçlendirip üst solunum yolları tedavisinde etkili oluyor. Uzmanlar soğuk algınlığına karşı ekinezya çayını öneriyor. Fakat hamileler tüketmemelidir.

MEHMET FENER

Editör: Mehmet FENER