Derinlerde görülen ağrılar ciddi bir sağlık sorununa işaret edebileceğinden vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir. Bunun yanı sıra ağrı ile birlikte ani görme kaybının görüldüğü durumlarda da alanında uzman bir göz doktorundan yardım alınması önerilir.
GÖZ AĞRISI NEDEN OLUR?
Göz ağrısı her iki gözde hissedilebileceği gibi, migren gibi durumlarda sağ göz ağrısı ya da sol göz ağrısı tek başına yaşanabilir. Göz ağrısı nedenleri oküler (yüzeysel) veya orbital (derin) ağrı olmasına göre değişiklik gösterir. Oküler göz ağrısı nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Yabancı nesne kaçması: Göz ağrısının en sık gözlenen nedeni, göze yabancı bir nesne kaçmasıdır. Kirpik, toz veya makyaj kalıntıları gibi yabancı maddeler gözde tahrişe, kızarıklığa, acıya ve ağrıya neden olabilir.
Konjonktivit: Konjonktiva, gözün önünü ve göz kapağının altını kaplayan dokudur. Bu dokuda alerji ya da bir bakteri veya virüs kaynaklı enfeksiyon gözlenebilir. Ağrı genellikle hafif olsa da, iltihap gözde kaşıntı, kızarıklık ve akıntıya neden olur.
Kontakt lens tahrişi: Gece boyunca kontakt lens kullanan veya lenslerini düzgün şekilde dezenfekte etmeyen kişiler, tahriş veya enfeksiyonun neden olduğu göz ağrısına daha duyarlıdır.
Korneal aşınma: Gözü kaplayan şeffaf yüzey olan kornea, yaralanmalara karşı hassastır. Kornea aşınması olduğunda, gözünüzde bir şey varmış gibi hissedersiniz fakat gözünüzdeki yabancı maddeyi çıkartmak için suyla yıkamak gibi tedaviler işe yaramaz ve ağrıyı gidermez.
Hasar: Kimyasal yanıklar ya da kıvılcım sıçraması gibi parlama yanıkları, gözde ciddi ağrılara neden olabilir. Bu yanıklar genellikle çamaşır suyu gibi tahriş edici madde kullanımı, güneşte ya da bronzlaşma kabinlerinde aşırı kalma veya kaynak makineleri kullanımı sonrasında gerçekleşebilir.
Blefarit veya arpacık: Blefarit, göz kapağının kenarındaki yağ bezlerinin enfeksiyonu veya iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Blefarit enfeksiyonu, göz kapağı üzerinde bir nodül ya da kabarıklık yaratırsa arpacık olarak adlandırılır. Arpacık çok acı verici olabilir. Ayrıca, çevresindeki doku genellikle hassas ve dokunmaya duyarlıdır.
BAŞ VE GÖZ AĞIRISI NEDEN OLUR?
Göz ağrısı, sıklıkla görülmekle birlikte nadiren ciddi bir durumun habercisidir. Tıp dilinde oftalmalji olarak adlandırılan göz ağrısı, genellikle tedaviye gerek duyulmadan düzelir. Ağrının nerede hissedildiğine bağlı olarak göz ağrısı iki temel gruba ayrılır. Göz yüzeyinde hissedilen ağrı oküler; gözün içerisinde hissedilen ise orbital ağrı olarak adlandırılır. Göz yüzeyinde hissedilen ağrı, genellikle kaşındırıcı ve yanıcı karakterdedir. Bu tip ağrının sebebi; yabancı cisim batması, enfeksiyon ya da travma olabilir. Göz yüzeyinde hissedilen oküler göz ağrısı tedavisinde göz damlası ve dinlenme genellikle yeterli olur. Göz içerisinde hissedilen orbital ağrı; sızlama, zonklama ve batma şeklinde olabilir. Bu tip göz ağrısı genelde daha yoğun bir tedaviye ihtiyaç duyar.
SAĞ GÖZ AĞRISI NEDEN OLUR?
Sol tarafta hissedilen ağrı da olduğu gibi sağ gözde görülen ağrı da farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Peki sağ göz ağrısı neden olur? Yabancı bir cismin kaçması dahil olmak üzere göz tansiyonu, görme bozuklukları, alerji, migren gibi sağlık sorunları ağrıya neden olabilir. Ayrıca konjonktivit, üveit gibi sağlık sorunları da ağrıya neden olabilir. Konjonktivit yani pembe göz hastalığı; göz küresinin üzerinde bulunan şeffaf zarın bakteriyel veya viral bir enfeksiyona bağlı olarak iltihaplanması, üveit ise gözün orta tabakasının iltihaplanmasıdır. Bunlar gibi sağlık sorunlarında ağrıya batma, yanma ve kızarıklık gibi şikâyetler de eşlik edebilir. Örneğin; konjonktivitin en önemli belirtisi gözün beyaz tabakasındaki kızarıklıktır.
SOL GÖZ AĞRISI NEDEN OLUR?
Göz ağrısı, iki gözde birden görülebileceği gibi izole olarak tek gözde de görülebilir. Ağrının sağ veya sol gözde olmasının nedenleri arasında bir farklılık yoktur. Peki sol göz ağrısı neden olur? Sol tarafta hissedilen ağrı; migren, üveit, yabancı cisim kaçması, alerji gibi sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bununla birlikte şaşılık gibi görme sorunları da ağrıya neden olabilir. Sol optiki sinirlerinin zarar görmesi de solda hissedilen ağrının nedenleri arasında sayılabilir. Bunların yanı sıra hipermetropi gibi görme bozukluklarına bağlı olarak bazen tek taraflı ağrı ortaya çıkabilir.
GÖZ KAPAĞI AĞRISI NEDEN OLUR?
Ağrının varlığı ve görülen ek belirtiler hastalığın doğru tanısında yardımcı olmaktadır. Ağrı bazen kendiliğinden geçebilmekte bazen de tedavi gerekebilmektedir. Gözlerdeki ağrı genelde gözden bazen de sinüzit veya baş ağrısının göze yansıması şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Bu durumda hastalar Nöroloji ve Kulak Burun Boğaz bölümlerine yönlendirilmektedir.
MEHMET FENER