Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Eğitim-Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök, eğitim sektöründeki sorunlar ve çözüm önerileri sıraladı.
Ara Tatil Dönemi, Eksikleri Giderme Ve Yeni Planlar Yapma Fırsatı
2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılının birinci döneminin sona erdi. 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılının birinci dönemini değerlendiren Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Eğitim-Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök, ara tatil döneminin, eksikliklerin belirlenip tamamlanması ve yeni planların yapılması için bir fırsat olduğunu vurguladı. Bu sürecin, eğitim yöneticileri, siyasiler, veliler ve öğrenciler tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Gök, yeni bir eğitim felsefesi ve yaklaşımla, eğitime daha millî bir ruh kazandırılması amacıyla köklü müfredat değişikliği çalışmasının başlatılmasını önerdi. Ayrıca, öğrencilerin okula devam takibi, sınıfta kalmanın işlerlik kazanması, velilerin okula randevu ile girmesi, cep telefonu düzenlemesi gibi adımlarla eğitime ciddiyet getirilmesi ve öğretmenin işinin kolaylaştırılması gerektiğini belirtti.
Eğitim Çalışanlarının Sorunlarından Arınması Önemli
Gök, bir eğitimcinin, eğitim hizmetini verirken, hayatın günlük sıkıntılarından arınmış bir zihinsel yoğunlukla kendini işine vermesinin önemine dikkat çekti. Bu bağlamda, eğitimde fırsat ve imkân eşitliğinin sağlanması, öğretmen açığını kapatmaya yönelik nitelikli politikaların yürürlüğe konulması gerektiğini belirtti.
Sözleşmeli Öğretmenlik Uygulaması Sona Erdirilmeli
Gök, sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının sona erdirilmesi gerektiğini belirtti. Bu uygulamanın, öğretmenlerin anayasal haklarını sınırladığını, aile bütünlüğünü bozduğunu ve öğretmenler odasında ayrımcılık oluşturduğunu ifade etti.
Kalıcı Bir Yer Değişikliği Sistemi Kurulmalı
Gök, öğretmenlerin yer değişikliği taleplerinin tamamen gerçekleştirilmesi için kalıcı bir yer değişikliği sistemi kurulması gerektiğini belirtti. Bu sistem, sıra tayinini de içermeli ve Temmuz ayında il içinde görev yapan öğretmenlerden başlamalıdır.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Güncellenmeli
Gök, 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun eksik ve hatalı bölümlerinin düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Gök, öğretmen atamalarında sadece Kamu Personeli Seçme Sınavı puanının dikkate alınması gerektiğini ve mülakatların kaldırılması gerektiğini ifade etti.
Gök, istihdamda zorluk çekilen bölgelerde görev yapan eğitim çalışanlarına ek tazminat ödenmesi gerektiğini belirtti. Bu bölgelerde cezbedici yöntemlerin uygulanması gerektiğini ve sağlık hizmetleri sınıfı ile teknik hizmetler sınıfında olduğu gibi ek tazminat ödenmesi gerektiğini ifade etti.
İkili Eğitim Uygulamasına Son Verilmeli
Gök, Türkiye’nin ikili eğitim uygulamasına son vermesi gerektiğini belirtti. İhtiyaç duyulan derslik açığının bir an önce kapatılması gerektiğini ve ikili eğitim yapma zorunluluğu olan yerlerde çıkış saatlerinin ayarlanması gerektiğini ifade etti.
Gök, eğitim kurumu yöneticiliğinin liyakat ve kariyer ekseninde profesyonel bir meslek olarak yapılandırılması gerektiğini belirtti. Yönetici görevlendirme yönetmeliğinde sürekli değişiklik yapılmasından vazgeçilerek kalıcı ve eğitimciler arasında kabul gören bir sistem kurulması gerektiğini ifade etti.
Gök, öğretmen kökenli şube müdürlerinin sorunlarının ele alınması gerektiğini belirtti. Şube müdürlüğü ile okul yöneticiliği arasında geçişkenlik sağlanması ve şube müdürlerinin mali haklarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Temizlik Ve Güvenlik Personeli Açığı Sorunu Çözülmeli
Gök, okulların temizlik ve güvenlik personeli açığı sorununa kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini belirtti. Personel ihtiyacının tamamen karşılanması gerektiğini ifade etti.
Gök, yardımcı hizmetler sınıfı uygulamasına son verilmesi gerektiğini belirtti. Bu sınıfta yer alan çalışanların genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda daha fazla zaman geçirilmeden adım atılması gerektiğini ifade etti.
Görevde Yükselme Ve Ünvan Değişikliği Sınavları Düzenli Olarak Yapılmalı
Gök, eğitim ve öğretim hizmetinin aksamadan yürütülmesi için genel idare hizmetleri sınıfı ve teknik hizmetler sınıfı çalışanlarının çalışma şartlarının daha iyi olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavlarının belli bir takvim dahilinde düzenli olarak yapılması gerektiğini ifade etti.
Okulların Ödenek Sorunu Çözülmeli
Gök, okulların yeterli ödenekleri olmamasından dolayı zorunlu mal ve hizmet alımlarının yapılamadığını belirtti. Bu sorunun ivedilikle çözüme kavuşturulması gerektiğini ve okul bazlı ödenek tahsis edilmesi gerektiğini ifade etti.
Deprem Bölgesinde Görev Yapan Eğitim Çalışanlarının Şartları İyileştirilmeli
Gök, deprem bölgesinde görev yapan eğitim çalışanlarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Şubat 2023’te gerçekleşen depremlerden etkilenen illerdeki eğitim çalışanlarına ek tazminat ödenmesi gerektiğini ifade etti. Hem bölgedeki öğretmenlerin hem de yeni atanacak öğretmenlerin kalıcı konutlara ulaşması gerektiğini belirtti.
Eğitimcilere Yönelik Şiddetin Önüne Geçecek Tedbirler İvedilikle Alınmalı
Eğitimcilere yönelik şiddetin önüne geçecek tedbirler ivedilikle alınması gerektiğini belirten Gök, “Artarak devam eden şiddet olaylarının önüne geçilmeli, bunun için gereken tedbirler bir an evvel alınmalıdır. Eğitim çalışanlarına karşı cebir, şiddet veya tehdit kullanan kişilere caydırıcı cezalar verilmeli; eğitim çalışanlarına karşı işlenen suçlar sebebiyle ceza hukuku kapsamında yürütülmekte olan işlemlerde ve davalarda personelin talebi üzerine bakanlığın hukukî yardımda bulunması noktasında düzenleme yapılmalıdır.” dedi.
Müfredatların Güncellenmesi Şarttır
Millî Eğitim Bakanlığı’nın müfredatı yenileme çalışması başlatmasını yerinde bulduklarını ifade eden Gök, “Millî Eğitim Bakanlığı’nın müfredatı yenileme çalışması başlatmasını yerinde ve gerekli buluyoruz. Ülke olarak ihtiyacımız olan şey, bilginin, hikmetin, ahlakın, ilerlemenin temel alındığı bir eğitim sistemidir. Eğitimin asıl amacı, öğrenciyi daha donanımlı yetiştirme ve yeteneklerini daha iyi geliştirerek hayata hazırlama olmalıdır. Bu bağlamda, öğrencileri donanımlı ve yeteneklerini geliştirmiş olarak hayata hazırlayabilmek için, müfredatların güncellenmesi, eğitimin altyapısının tamamlanması, öğretmen eğitiminin gözden geçirilmesi şarttır. Çünkü eğitim programları ya da müfredatı, bir ülkenin sadece eğitime bakışını değil, aynı zamanda zihniyetini, nasıl bir fert ve toplum istediğinin yol haritasını da ortaya koymalıdır. Öncelikle ve özellikle böyle bir eğitim düzeni kurmak zorundayız” dedi.
Sokak Köpeği Terörüne Dur Denilmeli
Gök, sokak köpekleri sorununa dikkat çekerek, çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere insanları tehdit eden sokak köpekleri konusunda acil önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Gök, “Çocuk ve yaşlılar başta olmak üzere, insanları tehdit eden sokak köpekleri sorununa acilen çözüm bulunmalıdır. Sokak köpekleri, eğitim ortamlarının güvenliğini ve sağlığını tehdit eder hâle gelmiştir. Bazıları ölümle biten köpek saldırılarında şimdiye kadar onlarca çocuk yaralanmıştır. Türkiye, insanların sokak ortasında köpek saldırısına uğradığı bir fotoğrafı hak etmiyor. Yetkililer, görev ve sorumluluklarını yerine getirmeli, ülkemizi bu ayıptan kurtarmalıdır” diye konuştu.