Bakan Yumaklı toplantıda Gıda Kamuoyu Duyuru Sistemi’ni tanıttı. Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, tespit ettikleri uygunsuzlukları mevzuattaki tüm idari işlemleri tamamladıktan sonra kamuoyu ile paylaştıklarını söyledi.

Konuya dair Gaziantep Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi:

“01.10.2024 tarihinde T.C. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıkladığı gibi Gıda Güvenliğinde yeni bir döneme girilmiş bulunmaktadır. Daha önceleri Bakanlığımız yıllık olarak listeler halinde taklit-tağşiş yapan firmaları yayınlarken, yeni dönemde halkın sağlığını tehdit eden veya gıdalarda taklit-tağşiş yapan firmalar anlık olarak Gıda Kamuoyu Duyuru sisteminde https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinden takip edilebilecektir. Burada iki ayrı şekilde firmalar görülecek olup birincisi insan sağlığını tehlikeye attığı için hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulanlar, ikincisi ise halkı yanıltacak şekilde taklit-tağşişli gıda üretip satanlar olarak görülebilecektir.

Bu kapsamda ilimizden Gıda Kamuoyu duyuru sisteminde görülecek 10 tane firmamız bulunmaktadır. Bu firmalardan 6 tanesi insan sağlığını tehlikeye düşürdüğü için haklarında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. 4 tanesi ise taklit-tağşiş yaptığı analizle kesinleştiği 1.677.674 TL idari para cezasına çarptırılmıştır. Hala analiz süreci devam eden firmalarımız bulunmakta olup kesinleştiği takdirde Gıda Kamuoyu Duyuru sistemine yüklenecektir.”

Kaynak: Mehmet Fener