Bakanlık, esir takasının iki aşamada gerçekleşeceğini ve toplam 1.027 Filistinli esirin İsrail tarafından serbest bırakılacağını belirtti. Bakanlık, esir takasının Katar’ın arabuluculuğu ve Mısır’ın desteğiyle sağlandığını ifade etti.

Esir takasının ilk aşamasında, 450 Filistinli esirin yanı sıra, 2006 yılında Gazze’de kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit de serbest bırakılacak. Şalit, Gazze sınırında bulunan Kerem Şalom geçiş noktasında Kızılhaç aracılığıyla İsrail’e teslim edilecek. Serbest bırakılacak Filistinli esirlerin çoğu Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ten olmak üzere, Gazze, İsrail, Ürdün ve Suriye’ye gönderilecek.

Esir takasının ikinci aşamasında ise, iki ay içinde 550 Filistinli esir daha İsrail tarafından serbest bırakılacak. Bu esirlerin kimlikleri ve gidecekleri yerler henüz belirlenmedi.

Esir takası, Filistin ve İsrail arasında uzun süredir devam eden bir sorunun çözümü için önemli bir adım olarak görülüyor. Esir takasının, bölgede barış ve istikrarın sağlanması için yeni fırsatlar yaratabileceği umuluyor.

Aylin Cıkcık