Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail saldırıları nedeniyle yaşanan can kayıpları ile yıkıma ilişkin bilgi verildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne karadan, havadan ve denizden saldırılarında son 24 saatte 40 kişi yaşamını yitirirken, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in düzenlediği şiddetli saldırılar sonucu hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 40 bin 5'e çıktı.

Son 24 saatte 107 kişinin yaralandığı Gazze Şeridi'nde saldırılarda yaralanan toplam Filistinli sayısı ise 92 bin 401 oldu.

İsrail ordusu yerinden edilen yüz binlerce Filistinlinin sığındığı okulları da hedef almaya devam ediyor. İsrail ordusunun bombardımanında altyapının tahrip olması ve yeterli içecek suyun bulunamaması nedeniyle salgın hastalıklar da yayılmış durumda.

İsrail ordusu Gazze'ye yardım girişlerini engellerken, birçok ülkenin havadan gönderdiği yardımlar zaman zaman Filistinlilerin üzerine bazen de denize düşüyor.

Tüm bölgelerinde açlık ve susuzluğun hakim olduğu Gazze Şeridi'nden gelen görüntülerde bebeklerin açlıktan bir deri bir kemik kaldığı görülüyor.

Kimliği belirlenen 40 bin 5 kişinin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) ve Filistin Sivil Savunma Kurumu yetkilileri en az 10 bin Filistinlinin naaşının da enkaz altında kaldığını ifade ediyor.

BM, İsrail'in saldırılarında 40 bini aşkın Filistinlinin öldürülmesini "akılalmaz durum" olarak niteledi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında öldürülen Filistinli sayısının 40 bini aşmasına dair yazılı açıklamada bulundu.

Gazze'de 40 bini aşkın Filistinlinin öldürülmesini "akılalmaz durum" olarak niteleyen Türk, durumun dünya için kasvetli bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Türk, "Gazze Sağlık Bakanlığına göre, Gazze halkı şu anda 40 bin Filistinlinin hayatını kaybetmesinin yasını tutuyor. Ölenlerin çoğu kadın ve çocuk. Bu akılalmaz durum, büyük ölçüde İsrail ordusunun savaş kurallarına uyma konusunda tekrarlayan fiyaskolarından kaynaklanıyor." ifadelerini kullandı.

BM YETKİLİSİNDEN "ACİL ATEŞKES" VURGUSU

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini de X platformundaki hesabından yaptığı yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nde 10 ayı aşkın süredir devam eden saldırılar nedeniyle kadınların maruz kaldığı sıkıntılara dikkati çekti.

Gazze'de kadınların regl dönemi sonrasında bile çoğu zaman aylarca yıkanamadığını vurgulayan Lazzarini, su, şampuan ya da tarak olmaması ve bit nedeniyle kadınların saçlarını çok kısa kesmek zorunda kaldığını belirtti.

Lazzarini, kadınların çoğunun kendilerini güvende hissetmediğini, aşırı kalabalık barınaklarda ve yerinden edilenlerin sığındığı alanlarda mahremiyetlerinin bulunmadığını, tuvalete gitmekten, dolayısıyla da yemek yemek veya su içmekten imtina ettiklerini söylediğini aktardı.

Bazı kadınların 10 aydır aynı başörtüsünü takmak zorunda kaldığına işaret eden Lazzarini, "Gazze'deki kadınların UNRWA yetkililerine 'kendilerini kadın olarak görmekte zorlandıklarını' söylüyor." ifadesini kullandı.

İSRAİL BASININA GÖRE İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARI, 21. YÜZYILDAKİ EN KANLI SAVAŞLARDAN BİRİ

İsrail basını, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıların, 21. yüzyılda yaşanan en kanlı savaşlardan biri olduğunu belirtti.

Haaretz gazetesi, İsrail hükümetinin Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığının açıkladığı "İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının gerçeği yansıtmadığı" iddiasına ilişkin bir araştırma haberi yayımladı.

Haberde, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıların, 21. yüzyılda yaşanan en kanlı savaşlardan biri olduğu vurgulandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze Şeridi'ndeki savaşa ilişkin uluslararası toplumu defalarca iki yüzlülük ve dünyadaki diğer çatışmaları ve insani felaketleri görmezden gelmekle suçladığı hatırlatılan haberde, Netanyahu'nun ocak ayında "Suriye ve Yemen'de milyonlarca insan öldürüldüğünde ve göçe zorlandığında Güney Afrika neredeydi?" ifadelerine işaret edildi.

GAZZE'DE ATEŞKES MÜZAKERELERİ DOHA'DA BAŞLADI

Bu arada Katar'ın başkenti Doha'da Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası müzakerelerinin başladığı ancak Hamas'ın katılmadığı bildirildi.

Mısır'da yayın yapan "El-Kahire el-İhbariye" televizyonunun ismini açıklamadığı Mısırlı kaynaklara dayandırdığı haberinde, İsrail'in yıkıcı savaşını sürdürdüğü Gazze'de ateşkes için Katar-Mısır-ABD arabuluculuğunda yeni bir müzakere sürecinin Doha'da başladığı belirtildi.

Doha'daki müzakerelere İsrail heyetinin katıldığı ancak Hamas'ın katılmayı reddettiği, Hamas ve diğer Filistinli grupların Tel Aviv'den "ABD Başkanı Joe Biden'ın önerisi doğrultusunda geçen ay sağlanan mutabakata bağlı kalmasını" istediği aktarıldı.

Kaynak: AA