Yıl sonunun yaklaşması ile birlikte esnaf odaları, ürün ve hizmetler zam için harekete geçti. Artan maliyetler, yılbaşı itibariyle gelecek olan yeni vergi oranları, Asgari Ücret zammı gibi gelişmeleri yakından takip eden esnaf, zam taleplerini birer birer gündeme taşımaya başladı.

Kentte ilk olan Gaziantep Fırıncılar ve Gaziantep Pideciler Odaları, ekmek fiyatlarına zam yapılması için GESOB’un kapısını çalmıştı. Ticaret Bakanlığına sunulan zam oranlarının onaylanması ile birlikte kentte francala ve somun ekmek, 10 TL’den satılmaya başlandı.

BİR ZAM HABERİ DAHA

Yılbaşına 3 aydan bir süre kala Gaziantepliler, ürün ve hizmetlere yapılacak zamları büyük bir merakla beklemeye başladı. Ekmek fiyatlarının ardından bir zam da ulaşım ücretlerine geliyor. Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, art arda gelen akaryakıt zamları ile baş edemez duruma geldiklerini söyledi.

TALEBİMİZİ İLETTİK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne zam talebi ile ilgili başvuruda bulunduklarını anlatan Çolak, “Kentte 21 TL olan ulaşım ücretlerinin 27 TL’ye çıkarılmasını talep ettik. Artan maliyetler belimizi büküyor. Akaryakıt fiyatlarına bir kez indirim yapılıyorsa üç kez zam yapılıyor. Dövize bağlı olarak yedek parça ve diğer malzeme fiyatlarımız artıyor. Asgari Ücrete gelen zam ile işçilik maliyetlerimiz de yükselecek. Tüm bunları göz önüne alarak talepte bulunduk” dedi.

DESTEK MİKTARI YETERSİZ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından esnafa sunulan biniş desteklerinin çok cüzi bir destek olduğunu anlatan Çolak, “Bursa Büyükşehir Belediyesi, serbest binişler için esnafa 25 TL ödeme yapıyor. Gaziantep’te ise bu destek yalnızca 5 TL. Zam talebimizde bu durumu da ileterek destek miktarının yükseltilmesini istedik. Gaziantep’te faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarına en azından 20 TL destek ödemesi yapılmasını talep ettik” diye konuştu.

Kaynak: Nevre Duman