Gaziantep'te asırlık çınar Hasan Okyay, 70 yıldır el emeğiyle demir işçiliği yaparak mesleğini sürdürüyor.
Teknolojinin yükseldiği günümüzde, demircilik mesleğine olan ilginin azalmasıyla birlikte 77 yaşındaki Okyay, bu değerli zanaatı gelecek nesillere taşıma mücadelesi veriyor.
GAZİANTEP’TE TEKNOLOJİYE KARŞI DİRENEN DEMİR USTASI
Gaziantep’te 77 yaşındaki Hasan Okyay, teknolojinin ilerlemesine rağmen el emeğiyle demircilik yapmaya devam ediyor. Demirin ateşle buluştuğu atölyesinde kebap şişi, mangal, kürek, maşa ve saksı gibi ürünler üreten Okyay, demircilik mesleğinin yok olmasından endişe ediyor.
Okyay, 7 yaşından beri demircilik yaptığını ve mesleğinin 100 yıllık bir geçmişi olduğunu söylüyor. Eskiden anahtar yaptıklarını ancak şimdi şiş işine de girdiklerini belirten Okyay, “Demircilik mesleği bizim için bir tutku. Hem çalışıyoruz, hem ısınıyoruz, hem de para kazanıp ailemize bakıyoruz. Soğuk havalarda demirin sıcaklığı bize iyi geliyor. Ateş yakmak yerine demir ocağını yakıyoruz hem demir işliyoruz hem de ısınıyoruz. Bu işi ustamızdan devraldık” diyor.
MAŞA VE KEBAP ŞİŞİ ÇOK TALEP GÖRÜYOR
Okyay, emek vererek ürettiği demir ürünlerine vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini anlatıyor. Ürettiği ürünleri farklı illere de gönderdiğini ifade eden Okyay, “Demircilik mesleği bizim için bir zevk. Biz burada kebap şişi, mangal, kürek, maşa ve saksı yapıyoruz. Bu ürünleri İstanbul başta olmak üzere Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır gibi illerden gelen müşterilerimize satıyoruz. Çünkü bu ürünler vatandaşların ihtiyacı olan eşyalar. Özellikle maşa ve kebap şişi çok talep görüyor” diyor.
Okyay, el emeğiyle ürettiği demir ürünlerinin makinede üretilenlerden çok daha kaliteli olduğunu vurguluyor. El işi ürünlerin daha zevkli ve değerli olduğunu söyleyen Okyay, “El işi demirler ile makinede yapılanlar arasında çok fark var. El işi daha güzel ve daha sağlam oluyor. Biz onu görerek ve sevgiyle yapıyoruz. Ama fabrikada makineler yapıyor. Makineler saatte bin tane şiş çıkarıyor biz ise saatte 15 tane yapıyoruz. Biz makinelere karşı direniyoruz ve emek veriyoruz” diyor.
MESLEĞİN GELECEĞİ TEHLİKEDE
Okyay, son 10 yıldır demircilik mesleğine kimse ilgi duymadığını ve mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu söylüyor. Mesleğin devam ettirilmesi için yetişecek ustaların olması gerektiğini belirten Okyay, “Son 10 yıldır bu mesleğe kimse gelmiyor. Eski elemanlar kaldık. Eski ustalar ölünce iş de unutulacak. İş olursa adam bulursun, iş olmazsa adam da bulamazsın. Bu yüzden mesleği yaşatmak lazım ama biz kendimiz öldürüyoruz. Çünkü yaptığımız işi müşteri beğenmezse ve biz de daha iyisini yapamazsak biz elimizle öldürmüş oluyoruz. O yüzden mesleği yaşatmak için daha iyisini yapmamız lazım” diyor.