Gaziantep’te baba mesleği mobilyacılık olan Zeynel Toparlı, gramafonlara olan tutkusunu mesleğe dönüştürerek 50, 100, 150 ve 200 yıllık gramafonları onarıyor.

Toparlı, bozuk gramafonlara ahşap detaylar ekleyerek hem seslerini hem de görünümlerini yeniliyor. Toparlı’nın tamir ettiği gramafonlar, nostalji meraklılarının ve koleksiyoncuların ilgisini çekiyor.

GRAMAFONLARIN SESİNİ DUYMAK İÇİN 25 YIL BEKLEDİ

Zeynel Toparlı, 55 yaşında ve Gaziantep’te yaşıyor. Tarihi Yeni Han’da baba mesleği mobilyacılık yaparken, gramafonlara olan ilgisini fark etti. 25 yıl önce ilk gramafonunu aldığında, onu çalıştıramadığını söyleyen Toparlı, “Gramafonun sesini duymak için 25 yıl bekledim. O zamanlar gramafon tamiri yapan kimse yoktu. Ben de kendi kendime öğrenmeye başladım. Sonra bu işe merak sardım ve baba mesleğimi bırakıp gramafon tamirine başladım” dedi.

ESKİ GRAMAFONLARA YENİ TASARIMLAR YAPIYOR

Toparlı, eski gramafonları tamir ederken, onlara yeni bir görünüm kazandırmak için ahşap tasarımlar da yapıyor. Toparlı, “Eski gramafonlar çok kıymetli ama bazen çok yıpranmış oluyorlar. Ben de onlara ahşap detaylar ekliyorum. Mesela gramafonun üzerine bir saat, bir vazo, bir biblo koyuyorum. Böylece hem dekoratif hem de işlevsel oluyorlar” diye anlattı.

GRAMAFONLARIN FİYATI 6 BİN TL’DEN BAŞLIYOR

Toparlı, tamir ettiği gramafonların fiyatının 6 bin TL’den başlayıp 100 bin TL’ye kadar çıktığını söyledi. Toparlı, “Gramafonların fiyatı, yaşına, modeline, markasına ve durumuna göre değişiyor. Eski gramafonlar çok nadir bulunuyor. Ben de onları bulduğum zaman kaçırmıyorum. Gramafonları satın alanlar genellikle koleksiyoncular veya nostalji sevenler oluyor. Bazıları da evlerine güzel bir aksesuar olarak alıyorlar” dedi.

TEKNOLOJİYE UYUM SAĞLIYOR

Toparlı, teknolojinin gelişmesine rağmen gramafonların eskimeyeceğini, aksine daha da değerleneceğini belirtti. Toparlı, “Günümüzde herkes cep telefonunda müzik dinliyor ama gramafonlardan dinlemek bambaşka bir duygu. Gramafonlarda müziğin ruhunu hissediyorsunuz. Ben de teknolojiye uyum sağlamak için bluetoothlu gramafonlar da tamir ediyorum. Böylece hem geçmişi hem geleceği bir arada sunuyorum. Bu işi çok seviyorum ve sanatımı yaşatmaya çalışıyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA