Suriye'de, 60 yılı aşkın BAAS rejimi ve 50 yılı aşkın Esad dönemi boyunca süregelen iktidarın sona ermesiyle Gaziantep'teki Suriyeliler kutlama yapıyor.
Suriye'de, 60 yılı aşkın BAAS rejimi ve 50 yılı aşkın Esad dönemi boyunca süregelen iktidarın sona ermesiyle Suriyeliler kutlama yapıyor. Suriye muhalefet lideri Hadi El Bahra, "Esad rejimi yıkıldı" şeklinde yaptığı açıklama ile rejimin sona erdiğini duyurdu. Beşar Esad'ın, rejime bağlı komutanlarla birlikte helikopterlerle ülkeyi terk ettiği öğrenildi.
Bu haberin duyulmasıyla birlikte Gaziantep'teki Suriyeliler, Şam'da 61 yıllık yönetimin düşüşünü kutlamak için bir araya gelerek Şahinbey ilçesinde bulunan Millet Camisine akın etti.
VATANDAŞLAR KORNA SESLERİNE VE SLOGANLARA UYANDI
Gaziantep'te Sabah'ın erken saatlerinde Akkent camii'nde başlayıp aynı bölgede devam eden Suriyeliler, konvoy yapıp bayrak açarak kutlama yaptı.Yaptıkları konvoy trafikte uzun kuyruklar oluştururken Korna seslerine uyanan Karataş, Akkent sakinleri ve esnaflar Pazar günü sabahın erken saatlerinde isyan etti.
SURİYE'DE YENİ DÖNEM BAŞLADI
Suriye'de bir dönem sona erdi. Esad dönemi biterken yeni bir dönem başladı. Reuters'ta yer alan habere göre Suriye Ordu Komutanlığı Esad rejiminin düştüğünü subaylarına iletti. Suriye Başbakanı Muhammed Gazi El-Celali, halkın seçeceği herhangi bir yönetimle işbirliğine hazır olduğunu söyledi. Suriye'de Beşşar Esad rejiminin kontrolü kaybettiği başkent Şam'ın merkezine rejim karşıtı güçler giriyor. Suriye'de rejim karşıtı silahlı gruplar, Esad rejiminin kontrolü kaybettiği Şam'a girmeye başladı.
Reuters, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Şam'dan ayrılarak, bilinmeyen bir noktada hareket ettiğini duyurdu.
ÇÖKEN REJİMİN BAŞBAKANINDAN İLK AÇIKLAMA
Beşşar Esad iktidarının Başbakanı Muhammed Gazi el-Celali, sosyal medya hesabından paylaştığı video mesajında, "Suriye'de halkın seçeceği bir hükümetle çalışmaya hazır olduklarını ve her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını" belirtti.
Kamu mallarına zarar verilmemesi çağrısında bulunan Celali, "Kimseye dokunmayacağını söyleyen ve bize elini uzatan muhaliflere elimizi uzatıyoruz." dedi.
Celali, "Suriye tüm Suriyelilerin. Bu ülke normal bir ülke olabilir, bu ülke komşularıyla ve dünyayla iyi ilişkiler kurabilir. Bu tercih, Suriye halkının seçeceği yönetime kalmış. Biz, seçilecek yeni yönetimle işbirliğine hazırız. Onlara her türlü desteği sağlayıp devlet dosyalarını kolayca onlara aktarmaya hazırız." ifadelerini kullandı.
SURİYE'DE NELER OLDU?
Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında 27 Kasım'da Esad rejimi güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başlamıştı.
30 Kasım'da Halep'in merkezinin büyük bölümünü rejim güçlerinden alan rejim karşıtı gruplar, aynı gün tüm İdlib genelinde hakimiyet sağlamıştı. Gruplar, şiddetli çatışmaların ardından 5 Aralık'ta Hama kent merkezini rejim güçlerinden almıştı.
Rejim karşıtı gruplar, başkent Şam'a açılan stratejik önemdeki Humus ilinin bazı yerleşim yerlerini ele geçirerek burada ilerlemeye başlamıştı.
Suriye'nin Ürdün sınırındaki Dera ilinde 6 Aralık'ta operasyon başlatan askeri muhalifler, çatışmaların ardından il merkezini rejim güçlerinden geri almıştı.
Ülkenin güneyindeki Suveyda il genelinin tümü de 7 Aralık'ta muhalif grupların kontrolüne geçmişti. Aynı gün Kuneytra'daki yerel muhalifler de il merkezinin kontrolünü sağlamıştı.
Şam'ın güneybatısında Esad rejimi güçlerine karşı ilerleyen gruplar da 7 Aralık'ta başkentin güney banliyölerine girmişti.
Başkente açılan Humus ilinde, rejim karşıtı güçler, 7 Aralık'ta kent merkezine hakim olmuştu.
Suriye Milli Ordusu'nun Halep kırsalında 1 Aralık'ta terör örgütü PKK/YPG'ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda ise Tel Rıfat ilçe merkezi, terörden kurtarılmıştı.