Gaziantep Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın ‘Vergide Adalet İstiyoruz” talepli eylemleri 24 haftadır sürüyor.

Bu hafta Gaziantep İncilikaya ASM önünde bir araya gelen Gaziantep-Kilis Tabip Odasi ve Gaziantep SES Şubesi üyeleri adına açıklamayı Dr. Kazım Doğan Eroğulları yaptı.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ 24 HAFTA OLDU VERGİDE ADALET İSTİYOR

21 Şubat’ta “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerini başlattıklarını söyleyen Eroğulları’nın açıklaması şöyle;

“Bugün 21 Ağustos Çarşamba. 21 Şubat’ta başladığımız vergide adalet eylemlerinin altıncı ayında, basın açıklamalarımızın yirmi dördüncüsündeyiz. Sağlık emekçileri ve emeğiyle geçinen binlerce çalışan bir yandan hayat pahalılığı altında ezilirken, diğer yanda iki katına çıkan vergi kesintileri nedeniyle yaşamını idame ettirmekte zorlanıyor.

Haziran ayında kamu çalışanlarına yapılan yüzde 19 artış henüz cebimize girmeden eridi.  Enflasyon farkı olan zamla Ocak ayında aldığımız ücreti ancak alabilir hale geldik. Önümüzdeki 5 ay boyunca artacak olan kesintilerle yılın ilk ayında aldığımız ücretin altında bir gelirle karşı karşıya kalacağız.

Maliye Bakanı vergide adalet dedi. Sağladığı tek adalet, vergilerimizle yapılan köprülerden, yollardan geçenden de geçmeyenden de parasını alması oldu. İki haftadır eczanelerden denetim bahane edilerek vergi baskınları yapılırken vergi ödemeyen vergi muafiyeti getirilen imtiyazlı şirketlerin bilgileri basına bir bir yansıyor ve buna yönelik hiçbir şey yapılmadığını görüyoruz. Yaratılan ekonomik kriz ile hastalarımız kronik hastalık ilaçlarının farkını ödeyemez hale getirmiştir. Emekli hastamız kronik hastalıklarının reçetesini eczaneye almaya, ellerinde reçeteleri ile gittiğinde reçete farkını ödemek için kredi kartı kullanmak zorunda kalıyor. Maliye bakanlığı işte bu iki reçetenin tek ödemesini bile vergi kaçakçılığı sayıp reçete sayısı ve fiş farkı var diye ceza kesmeye kalkıyor. Oysa Bakanın kendisi kimin vergi kaçırdığını biliyor. Bu ülkenin ekonomik krizinden zenginleşerek, enflasyondan aşırı kar ile çıkan sermayedarlardan değil biz emeğiyle geçinmeye çalışanlar, emekliler, enflasyonun altında ezilenler olduğunu biliyoruz.

Şehir hastanelerinden vergi alınmadığını ama orada çalışandan yüzde 35 vergi kesildiğini biliyoruz. Bakanın sözleri ile her ay 5 milyon lira harcayanların vergi ödemediğini biliyoruz. Daha bu hafta Gaziantep’te bir tekstil firmasının 9431 lira, yanlış duymuyorsunuz sadece 9431lira vergi ödediğini öğreniyoruz.

Maliye Bakanına 24. Defa sesleniyoruz söz verdiğiniz gibi vergide adaleti sağlayın, sözünüzü tutun. Ekonomik krizinizi biz sabit gelirlilerin sırtına yüklemekten vazgeçin. Mahallemizdeki eczaneye baskın yapmak kolay, bir kez olsun her gün milyarlarca lira kazanan sermayedarların kapısına uğrayın.

Yoksulluk sınırı 67 bin lira vergisi 30 bin lira.

Bugün 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı 67 bin lira. Memleketimizin büyük çoğunluğu yoksulluk sınırında bir ücreti hayal bile edemiyor. Ama siz bu ücreti alandan 30 bin lira vergi kesmeyi reva görüyorsunuz. Ama devasa tekstil firmaları 3 yılda 9431 lira vergi ödemiş, onlara vergi kaçağı sormuyorsunuz.

Ekonomik kriz bizi hasta ediyor! Acı reçete değil, vergide adalet istiyoruz.

Yarattığınız ekonomik krizin biz sabit gelirlileri sağlığından ettiğini biliyoruz, her gün hastalarımızdan duyuyoruz. Ne tedavilerini olabiliyorlar ne sağlıklı beslenebiliyorlar, ne randevu bulabiliyorlar. Bu bizim reçetemizle düzelecek bir sağlık sorunu değildir. Ancak siz de biz emekçilere acı reçete dayanmaktan vazgeçin

Bizden topladığınız vergilerimizi bizim için harcayın. Her gün bir yangın haberi ile sarsılıyoruz. Ancak vergilerimizin yangın söndürme araçları değil protokol araçları için harcandığını görüyoruz. Söz verdiğiniz görevinizi yapın, bizden topladığınızı bizim için harcayın.

Bizim vergilerimizle şehir hastanelerinin bir avuç müteahhidine milyarlarca dolar veriyorsunuz. O şehir hastanelerine ödediğiniz 42 dakikalık kira ile 1 ASM yapılabilir. Siz bunu yurttaşlara değil bir avuç sermayedarınıza harcıyorsunuz. Biz de randevu peşinde, doktor peşinde, ilaç peşinde koşmak zorunda kalıyoruz.

Buradan Maliye Bakanına bir kez daha sesleniyoruz:

●            Üç ay önce verdiğiniz sözü tutacak ve vergide adaleti sağlayacak mısınız?

●            Kim olduklarını hepimizden iyi bildiğiniz vergi kaçıranlardan vergi almaya başlayacak mısınız?

●            Biz sabit gelirlilerin vergisini ne zaman %15’e sabitleyeceksiniz?

●            Halkımızdan alınan adil olmayan, ekonomik ve sosyal eşitsizliğe kaynaklık eden dolaylı vergileri ne zaman azaltacaksınız?

●            Sözünüzü tutamayacaksanız istifa edecek misiniz?

Vazgeçmiyoruz, ısrar ediyoruz! Haklıyız ve hakkımız olanı alana dek her çarşamba eylemlerimizi sürdüreceğiz!

Aile hekimliği çalışanları ve diğer tüm sağlık çalışanları olarak 24 haftadır sürdürdüğümüz “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerimizi her çarşamba olduğu gibi taleplerimiz karşılanana dek sürdüreceğiz.”

Kaynak: BAHRİ UÇAR