Son dönemde Türkiye genelinde kuraklık endişesi gittikçe büyüyor. Özellikle Gaziantep’in de aralarında bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kuraklık endişesi diğer bölgelere göre daha fazla hissediliyor.
GAZİANTEP ÇOK ŞİDDETLİ KURAK BÖLGEDE
Gaziantep’in de aralarında bulunduğu ve diğer bölgelerde de bazı illeri kapsayan “çok şiddetli kuraklık” Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından haritalandırıldı. Türkiye’de Olağanüstü kurak olarak kabul edilen bölgelerde Ege’nin bir kısmı, İç Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu’nun bir kısmı yer alırken, Çok şiddetli kuraklık bölgesinde ise Gaziantep başta olmak üzere Ege ve İç Anadolu’nun bir kısmındaki iller yer alıyor.
KIŞ AYLARINDA AZ YAĞIŞ YAŞANDI
Geçtiğimiz günlerde Gaziantep’teki kuraklık endişesi ile ilgili birçok yetkiliden açıklama yapıldı. Zirai don tehlikesinin teğet geçtiği Gaziantep’i kuraklık endişesinin sarması çiftçileri endişelendiriyor. Birçok çiftçi yaz aylarında havalar sebebiyle kuraklık yaşanacağı, kış aylarında zaten yağışların az düşmesinin de bunda etkili olduğunu dile getirdi.
"SUYU İHTİYACIMIZ KADAR KULLANMALIYIZ"
Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, “Meteoroloji verilerine göre Türkiye’de kuraklıktan en fazla etkilenen bölge Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Aksu ve Göksu havasına son bir yıldan beri yeterli düzeyde yağış almadık. Aralık, Ocak ve Şubat ayından sonra Mart ayında nispeten havzada yağışlar oldu. Ancak Gaziantep ve Aksu havasını besleyen Pazarcık Çağlayancerit bölgesi ile Göksu havzasını besleyen Nurhak taraflarında bu yıl Nisan ayında geçtiğimiz yılın Nisan ayındaki yağıştan daha fazla yağış aldık” dedi.
"SUYU KULLANIMINDA DAHA DİKKATLİ KULLANMALIYIZ"
Sönmezler, “Şehrimizi besleyen üç temel kaynağımız var. Bunlardan birisi Düzbağ. Şu anda da en fazla suyu Düzbağ’dan alıyoruz. Bunun yanı sıra Kartalkaya Barajı’ndaki hattımızdan ve Mizmilli kuyularından su alıyoruz. Dolayısıyla su konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağız. Yine de su kullanımı konusunda daha dikkatli olmamız gerekiyor” diye konuştu.