Son dönemde Gaziantep’te gıda güvenliğine dair yaşanan sorunları görmezden gelmeyerek denetimlerini sıklaştıran Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri il genelinde denetimlerine devam ediyor. Yapılan denetimlerde aktif olarak 81 gıda kontrol görevlisi personel ile 20 özel teknik donanımlı araç hizmet veriyor.

Denetim (1)

Gaziantep Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından denetimlere dair yapılan açıklama şu şekilde:

“İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Bakanlığımız adına yaptığımız tüm çalışmalar ilimizde tüketici bilincini arttırmak, güvenilir gıdanın üretilmesini ve halkımızın güvenilir gıda tüketmesini sağlamak içindir. Bu kapsamda İl ve ilçe Müdürlüğümüz bünyesinde gıda denetim ve kontrol hizmetleri için aktif 81 Gıda Kontrol Görevlisi personel ile 20 özel teknik donanımlı araç hizmet vermektedir.

İlimizde kayıtlı olarak 17.942 gıda ve yem işletmesi faaliyet göstermekte olup bu işletmelerden 4120 tanesi üretim alanında faaliyet göstermekte iken 13.822 tanesi de satış ve toplu tüketim alanında faaliyet göstermektedir. 2024 yılı ilk 9 ayında bu işletmelere toplam 21.764 denetim yapılmıştır. Bu denetimlerde 1832 adet numune alınmıştır. Alınan bu numunelerden 134 tanesi olumsuz sonuçlanmıştır. Olumsuz olarak sonuçlanan numunelerde işletmelere analiz sonucunda ortaya çıkan duruma göre 3 farklı işlem uygulanmaktadır.

Denetim (2)

İnsan sağlığını tehdit eden bir durum yok sadece Türk Gıda Kodeksine aykırılık söz konusu 146.337 TL idari para cezası uygulanıp ürünleri piyasadan toplatılmaktadır.

İnsan sağlığını tehdit eden bir durum yok ancak işletme insanları yanıltacak şekilde taklit-tağşiş yapıyor. İşletmenin cirosuna göre en düşük 262.477 TL – en yüksek 5.249.641 TL idari para cezası uygulanıp ürünleri piyasadan toplatılmaktadır.

İnsan sağlığını tehdit eden bir unsur tespit edilirse insanların sağlığını tehlikeye atmak suçundan Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmakta ve ürünleri piyasadan toplatılmaktadır.

İdari yaptırımlarımız sadece numune sonucuna göre değil denetim esnasında tespit edilen hijyen eksikliği veya diğer olumsuzluklar için de uygulanmaktadır. Ayrıca hijyen şartlarına uymayan işletmelerin faaliyetleri koşulları uygun hale getirilinceye kadar durdurulmaktadır. 2024 yılı içerisinde toplam 442 işletmeye toplam 19.356.462 TL idari yaptırım uygulanmış, 6 işletme hakkında da Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.

Denetim (3)

Bunun yanında ilimizde 2024 yılı içerisinde yaklaşık 200 ton hileli baharat, 30 ton sahte zeytinyağı, 4 ton son tüketim tarihi geçmiş tavuk ve market raflarında tarihi geçtiği tespit edilen 29 ton çeşitli ürünler imha edilmiştir.”

Kaynak: Mehmet Fener